Programele de doctorat se pot organiza atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi cu frecvenţă redusă

Realizator: Cătălin Gomboş – Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la cea cu frecvenţă redusă, prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. În document, Ministerul Educaţiei a propus o serie de modificări care vizează aplicarea legii învăţământului superior. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial şi vor fi puse în practică începând cu acest an universitar. Felicia Mocanu relatează.
Reporter: În contextul începerii anului universitar 2024-2025 s-a dorit clarificarea aspectelor ce țin de forma de organizare a studiilor universitare de doctorat științific sau profesional, inclusiv a aspectelor care vizează categoriile de studenți doctoranzi care beneficiază de bursă în cadrul studiilor de doctorat. Conform noilor reglementări, doctoratul științific are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică relevantă internațional, pe baza unor metode științifice, acesta putând fi organizat la formă de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă. S-a stabilit, de asemenea, că doctoratul profesional în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă. Prin clarificările introduse de ordonanța aprobată se reglementează faptul că granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific sau profesional, organizat la forma de învățământ cu frecvență. Granturile nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific sau profesional, organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă.
Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă, iar cele organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 septembrie)