Un grup de cercetători canadieni înregistrează pentru prima dată activitatea creierului pisicilor

Până acum, activitatea creierului pisicilor nu fusese niciodată surprinsă. Acest lucru este acum posibil datorită unui studiu recent efectuat în Quebec. Potrivit cercetătorilor, metoda ar putea fi utilă pentru a evalua mai bine durerea cronică la felinele noastre mici și pentru a dezvolta noi tratamente.
La Universitatea din Montreal (Canada), cercetătorii în farmacologie animală au confecţionat nişte bonete de lână pentru pisici. Totuşi, nu este vorba despre nişte bonete normale, deoarece au fost echipate cu scopul de a înregistra electroencefalogramele (EEG) pisicilor. Trebuie precizat că până acum acest tip de test nu a fost efectuat niciodată pe pisici treze. Urmând a fi publicat în „Journal of Neuroscience Methods” în luna noiembrie, acest studiu realizat de oamenii de știință din Quebec ar putea fi foarte util. Potrivit profesorului asistent de medicină veterinară Aude Castel, electroencefalogramele ar trebui într-adevăr să permită evaluarea cu precizie a durerii cronice la pisici și, eventual, dezvoltarea de noi tratamente. De exemplu, osteoartrita, care provoacă durere la aproape un sfert dintre pisici. Odată cu vârsta durerea se intensifică, dar nu există tratament. Iar studiul în cauză ar putea deschide calea către metode de tratament, precum aromaterapia sau chiar terapia cu lumină.
Electroencefalogramele sunt capabile să arate răspunsurile neuronale ale pisicilor la durere într-un mod neinvaziv. Astfel, poate fi evaluată eficacitatea tratamentelor. Trebuie spus că până acum, singurele tratamente testate au fost pe feline adormite și sedate. Punând electrozi pe capetele a unsprezece cobai, echipa Aude Castela a înțeles rapid de ce vechile teste au fost efectuate astfel. Într-adevar, pisicile care suferă de osteoartrită devin extrem de agitate şi îşi mişcă mult capul, astfel încât măsurătorile EEG erau foarte greu de efectuat.
„Potențialele evocate în urma stimulărilor mecanice și olfactive au fost identificate la pisicile treze folosind EEG. Această metodă face posibilă studierea activității creierului la animalele care suferă de durere cronică și modularea acesteia prin stimulare senzorială”, se poate citi în acest studiu.
Inteligente, aceste bonete nu sunt doar estetice. Într-adevăr, acestea sunt nişte bonete croșetate care permit menţinerea fermă a electrozilor, împiedicând pisicile să se joace cu firele și senzorii. Astfel, bonetele în cauză le-au permis cercetătorilor să studieze în detaliu fluctuațiile durerii și urmează a fi reutilizate în alte experimente în viitor./rcostea

(www.sciencepost.fr – 26 septembrie)