Calendarul evenimentelor, 28 septembrie – selecțiuni

EVENIMENTE INTERNE

– Electoral

* Conform calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern, în perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale, cel mai târziu la data de 28 septembrie are loc comunicarea către Ministerul Afacerilor Externe a localităţilor din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi a numărului acestora. Alegerile prezidenţiale sunt programate pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea.

– Biserică

* Icoana Maicii Domnului Trihirussa de la Mănăstirea Neamț va fi adusă la Biserica „Sfântul Ioan”- Moși sâmbătă după-amiază, cu ocazia hramului parohiei, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Icoana originală a Maicii Domnului Trihirussa se află la Mănăstirea sârbă Hilandar din Muntele Athos, iar în țara noastră Sfântul Paisie Velicicovschi a adus o copie și a așezat-o în Paraclisul Mănăstirii Neamț.

Această icoană mai este cunoscută și cu titulatura „a Sfântului Ioan Damaschin” și  este sărbătorită în 28 iunie, 12 iulie și 26 noiembrie. Sâmbătă, la ora 16:00, va fi întâmpinată delegația de la Neamț și se vor oficia Slujba Vecerniei cu priveghere și Acatistul Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”. Duminică dimineață vor fi oficiate Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, urmate de o agapă în curtea bisericii. După-amiază rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu continuă cu Acatistul Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea” și cu un concert de pricesne. În ajunul hramului, luni dimineață, va fi săvârșit Acatistul Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, iar de la ora 17:00 va fi oficiată Taina Sfântului Maslu de obște. În data de 1 octombrie, ziua hramului, vor avea loc de la ora 8:30 Utrenia și Sfânta Liturghie. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, va fi preotul Mihai-Cristian Popescu, Protopopul sectorului 2 Capitală.

– Administrație

* Sibiu: În cadrul Congresului Comun al Autorităţilor Locale din Republica Moldova şi România ce se desfășoară la Sibiu, are loc o conferință de presă – ora 13:00, la Hotel Continental Forum (27 – 29 septembrie)

– Sănătate

* Peste 1.000 de persoane din mediul rural vor beneficia, în weekend-urile din perioada 28 septembrie – 24 noiembrie, de testări medicale gratuite în cadrul caravanei ‘Nu am făcut destul’, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Caravana ajunge anul acesta în judeţele Teleorman (comunele Balaci şi Gratia), Tulcea (Ciucurova şi Topolog), Constanţa (Chirnogeni), Bacău (Bereşti-Tazlău şi Blageşti) şi Buzău (Vintilă Vodă). Parteneri media: Radio România Antena Satelor, Radio Constanţa. Sâmbătă Caravana se va afla la Ciucurova, jud. Tulcea.

* Timişoara: Spitalul Judeţean ‘Pius Brînzeu’ din Timişoara marchează cei 50 de ani de existenţă printr-un amplu program cultural-artistic, care a debutat pe 26 septembrie și se va desfășura pe parcursul a două luni. Sâmbătă, 28 septembrie, la Heaven Outdoor va avea loc concertul formaţiei Iris, cu Cristi Minculescu, Valter & Boro (intrarea este liberă).

– Învățământ, Cercetare

* Pe 28 septembrie vor fi prezente la București peste 30 de instituții de învățământ internaționale din 13 țări, la ediția de toamnă a World Education Fair (WEF) – ora 10:00, la Radisson Blu Hotel. La WEF tinerii români vor avea ocazia de a explora cele mai recente tendințe educaționale la nivel global, precum și toate oportunitățile de burse. Detalii pe www.worldeducation.ro

* Iași: A XIII-a ediţie a evenimentului ‘Bun-venit la UAIC’, dedicat informării şi orientării studenţilor din anul I, în organizarea Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (28-30 sep.)

* Timişoara: Pe 28 septembrie, arta, ştiinţa, cercetarea, interacţiunea şi conectarea îşi dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnică Timişoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziţii, instalaţii de artă şi ateliere aflate sub sloganul: Nu aştepta răspunsurile, caută întrebările. Dintre activităţile propuse pentru această ediţie fac parte: Expoziţia Cabinetul de Curiozităţi UPT, Instalaţia de Light Art by Sebastian Comănescu, Expoziţia Future Days, Vizionarea unui film documentar regizat de Carmen Lidia Vidu, Immersive Library, UPT Racing Team, laboratoare de AR/ VR, inteligenţă artificială, Laboratorul de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor, experimente chimice, Laboratorul de energiiregenerabilesi multe altele. Una dintre atracţiile serii va fi, cu siguranţă, UPT Racing Team – unde studenţii vor prezenta o maşină de curse construită chiar de ei, iar participanţii vor avea ocazia să se întreacă pe cele mai faimoase circuite din lume, folosind simulatoare realiste. Mai multe detalii despre activităţi şi program: https://campuscreativ.upt.ro/

– Istorie

* Mărășești: Capela Mausoleului eroilor de la Mărășești împlinește un secol de la sfințire, ocazie cu care va fi lansat un album despre construirea memorialului. Evenimentul aniversar va avea loc pe 28 septembrie de la ora 11:00, la capela din incinta mausoleului. Va fi prezentat albumul „De la Biserica Neamului la Mausoleul Eroilor de la Mărășești”, o lucrare care clarifică multe dintre elementele necunoscute legate de construirea memorialului. Albumul va include și fotografiile primului parastas de la Mărășești, din 1 iunie 1919, aduse la lumină de V. Delcă, Florina Cherciu și A. Alexe. Inițiativa construirii Mausoleului Eroilor de la Mărășești aparține Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române și a fost lansată la Congresul desfășurat la 8 iunie 1919, în Sala Senatului din Capitală. Piatra de temelie a viitorului memorial a fost așezată la 6 august 1923, monumentul a fost ridicat după planurile arhitectului George Cristinel. În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, în criptele Mausoleului, iar în septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămășițele pământești ale generalului Eremia Grigorescu, comandant al Armatei Române din timpul bătăliei Mărășeștilor. În data de 28 septembrie 1924 a avut loc sfințirea capelei și a criptelor, eveniment la care a participat Regina Maria a României. Mausoleul adăpostește în cele 154 de cripte individuale și 9 cripte comune, osemintele a 5.073 de ostași și ofițeri, printre care fetița – eroină Măriuca Zaharia, căpitanul Grigore Ignat și locotenentul Gabriel Pruncu.

– Mass-media

* Se încheie lucrările Congresului internațional de istorie a presei, organizat de Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Evenimentul reunește specialiști din numeroase centre universitare din România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova și Israel. Manifestarea va include și un moment dedicat comemorării lui Gheorghe Asachi, fondatorul jurnalismului în Moldova, cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la trecerea sa în eternitate (la Școala Gh. Asachi – ora 11:30 și la Biserica „Toma Cozma” – Copou – ora 15:00). De la ora 16:00, în Aula „M. Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare are loc lansarea celui mai recent volum al evenimentelor științifice ale Asociației Române de Istorie a Presei. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe https://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2024/09/program-ARIP-2024_c.pdf.

– Cultură

* În weekendul 28-29 septembrie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” se extinde în sectorul 3 al Capitalei, pe Strada Prevederii (între Bulevardul Nicolae Grigorescu și Strada Vlăhița), cu un program artistic variat conceput pentru publicul de toate vârstele: spectacole de teatru, dans, magie și improvizație, muzică live, demonstrații cu echipaje ecvestre și canine, precum și ateliere creative și activități sportive (între orele 9:00 – 21:00), iar Calea Victoriei redevine spațiul preferat pentru plimbările în aer liber, unde bucureștenii și turiștii se pot bucura de concerte live cu muzică electronică, folk și unplugged, expoziții tematice, show-uri fascinante de acrobații, de fashion și instalații de artă interactive (între orele 10:00 – 20:00). Detalii pe https://arcub.ro/28-29-septembriestrazi-deschise-bucuresti-promenada-urbana-activeaza-strada-prevederii-din-sectorul-3-al-capitalei-cu-multiple-activitati-artistice-si-sportive/

* Muzeul Naţional de Artă al României prezintă, de la ora 11:00, BookHub la MNAR – Lecturi cu Nona Rapotan, care se va desfăşura la Muzeul Colecţiilor de Artă, în cadrul colecţiei ‘Elena şi Anastase Simu’. Invitat va fi arhitectul şi scriitorul Tudor Ganea. Nona Rapotan, moderatoarea acestor întâlniri desfăşurate cu regularitate la muzeu, va porni discuţia de la romanul lansat în acest an de Tudor Ganea, numit ‘Vreau să aud numai de bine’, în care personajele pendulează între Bucureşti şi Constanţa, oraşe de care scriitorul este profund ataşat. Întâlnirile ‘Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan’ sunt o mediere între carte şi arta plastică, în compania unor personalităţi din sectorul cultural

* Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, alături de 13 ambasade ale țărilor din Asia: Bangladesh, China, India, Indonezia, Iran, Japonia, Republica Coreea, Malaezia, Pakistan, Sri Lanka, Turkmenistan, Vietnam, invită pe 28 septembrie, de la ora 11:00, la Festivalul Cultural Asiatic. Evenimentul va avea loc la Scena Dumitra.

* În cadrul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF, are loc Panelul: Film Festival Discourse – Critical and Curatorial Approaches On Short Films – ora 11.00, Random House (Strada Vasile Lascăr, nr. 69). Acest panel reuneşte critici şi curatori de film pentru o discuţie multifaţetată despre rolul festivalurilor de film în crearea unor noi discursuri despre cinema prin abordări critice şi curatoriale. Panelul oferă un prilej de întâlnire între publicul local şi profesionişti reputaţi din domeniul cinematografiei invitaţi anul acesta la BIEFF. Printre participanţi se numără Andrea Rocco (director Flight Genova), Aleksandra Lawska (curator independent, membru al comitetelor de selecţie al unor festivaluri precum FNC Montreal, Glasgow Short Film Festival, Lago Film Fest sau Short Waves) şi Christopher Small (critic de film şi manager editorial al Festivalului de Film de la Locarno).

* Premiera „Manon Lescaut” de Puccini – coproducție între Opera Națională București, Fondazione Festival Pucciniano, Fondazione Lirico Sinfonica Petruzzelli e Teatri di Bari și Teatro Regio di Parma – va putea fi văzută la București sâmbătă, 28 septembrie, și duminică, 29 septembrie – ora 18:30; regia, scenografia și lumini Massimo Gasparon, coregrafia Gheorghe Iancu, dirijor Tiberiu Soare, maestru de cor Adrian Ionescu, asistent regie Paula Stoica. În serile de premieră, pe scena Operei vor evolua voci consacrate ale Operei bucureștene: Iulia Isaev, Daniel Magdal, Vicențiu Țăranu, Marius Boloș, Leonard Bernad, Liviu Indricău, Andrei Petre, Vasile Chișiu, Mihaela Ișpan, Daniel Filipescu, Andrei Lazăr, Filip Panait, Damian Vlad, dar şi invitați de renume internațional precum Alessandra di Giorgio, Andeka Gorrotxategi, Nicola Farnesi, sau mezzosoprana româncă Adelina Cociobanu. Pregătirea muzicală a distribuției este realizată de Luminița Berariu, Liana Mareș și Mihaela Vîlcea.

* Cea de a XX-a ediţie, aniversară, a Bucharest Internaţional Film Festival (BIFF – www.biff.com.ro), singura competiţie cinematografică internaţională de film de lungmetraj organizată în Bucureşti, care este în plină desfăşurare până pe 29 septembrie, îl are ca invitat regizorul rus Michael Lockshin, în prezenţa căruia sâmbătă, 28 septembrie, la orele 18.30, în cadrul secţiunii Panorama, va fi proiectat filmul său’ Maestrul şi Margareta’. Proiecţia este precedată de un eveniment special şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de Irina-Margareta Nistor.

* Spectacolul ‘Incendiar. Un duşman al poporului’, în regia Ilincăi Radulian, va fi prezentat în premieră, pe 28 şi 29 septembrie, de la ora 19:00, într-un spaţiu alternativ – Sala de consiliu a Teatrului Masca. Din distribuţia spectacolului fac parte Sorin Dinculescu, Anamaria Pîslaru, Voicu Aanitei, Mara Căruţaşu, Cristina Drăghici şi Vladimir Purdel

* La Teatrul Excelsior are loc premiera oficială a spectacolului EMAUS de Alessandro Baricco, într-o dramatizare colectivă coordonată de Edda Coza. Spectacolul vorbeşte despre adolescenţă prin filtrul unei maturităţi dispuse mai mult să înţeleagă decât să judece – ora 19:00, în Sala ‘Ion Lucian’, Strada Academiei 28. Spectacolul este rezultatul unui proiect de teatru cu titlu omonim, iniţiat de Asociaţia Tangent în februarie 2024, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ Bucureşti, Asociaţia Hearth şi LiterNet.ro, fiind co-finanţat de AFCN. Ulterior premierei, pe siteul LiterNet.ro va fi publicat şi un jurnal al spectacolului, care va documenta întregul proces creativ.

* La Rezidenţa9 are loc o discuţie cu realizatoarea evenimentului ‘MIRIAM RĂDUCANU o expoziţie – arhivă cu senZ’, organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Rezidenţa9, ce prezintă parcursul artistic al coregrafei pe o perioadă de jumătate de secol şi aduce pentru prima dată împreună documente fotografice şi videografice care au fost recuperate atât din arhive publice din România (Arhivele TVR, ANF şi arhivele Teatrului Ţăndărică, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic), cât şi din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Răducanu din anii ’60 până astăzi, precum Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu sau Ioan Tugearu, dar şi din arhiva personală a coregrafei – ora 19:00, str I. L. Caragiale nr. 32. Expoziția va fi deschisă până pe 19 octombrie.

* Cântăreața Irina Rimes susține concertul „Descântatele” de la Arenele Romane. Printre invitații de seamă ai artistei sunt: Theo Rose, Surorile Osoianu, David Ciente, Satoshi și Magnat & Feoctist. Spectacolul va include piese de pe noul EP, „Origini”, precum și alte creații inedite, nelansate încă, care vor continua să surprindă și să încânte audiența

* Bârlad: Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad deschide pentru publicul larg o nouă expoziție permanentă: Colecția ”Preot iconom stavrofor Vasile C. Ursăcescu”. Sâmbătă, 28 septembrie, ora 12:00, are loc vernisajul expoziției la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”. Invitat – Lucian Ursăcescu, strănepot al preotului Vasile Ursăcescu.

* Brașov: Muzeul de Artă Brașov (B-dul Eroilor nr. 21) invită sâmbătă, începând cu ora 12.00, la conferința „Hans Hermann – un clasic al artei transilvănene”, susținută de dr. Radu Popica. Evenimentul va explora cariera impresionantă a lui Hans Hermann (1885-1980), un pictor și gravor distins, cunoscut pentru lucrările sale dedicate cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania.

* Brașov: Festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP va avea loc pentru prima dată la Braşov, în weekendul 28-29 septembrie. Douăzeci de evenimente (dintre care două online) comprimate pe parcursul a mai bine de 25 de ore vor îmbogăţi viaţa culturală a oraşului în ultimul weekend din luna septembrie, când Braşovul găzduieşte în premieră 25 de ore de teatru non-stop, un festival al teatrului independent. Zeci de artişti tineri din ţară şi nu numai, vor anima oraşul, aducând în faţa publicului de toate vârstele spectacole de teatru, performance-uri muzicale, concerte, ateliere, proiecţii de film, etc. Un număr de 12 spaţii, convenţionale şi neconvenţionale, atât indoor cât şi outdoor, vor găzdui creaţiile unor companii teatrale din: Sibiu, Cluj, Bucureşti, Timişoara, Braşov

  • Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, la ora 19:00, în Sala Mare a Cinematografului Modern (un spaţiu gestionat de Centrul Cultural Apollonia, aflat pe Bulevardul Griviţei 65.) Se va juca pentru prima dată la Braşov Născut în ’90, o producţie marca Bis Teatru premiată la FNTI (Festivalul Naţional de Teatru Independent) şi aplaudată de-a lungul anilor la diverse festivaluri internaţionale din: Sibiu, Iaşi, Timişoara, etc.
  • Sala Mică a aceluiaşi Cinema Modern va găzdui de la ora 21:00, one woman show-ul Tea And Milk, cu Edith Alibec, aplaudat de spectatori şi elogiat de critici în secţiunea Fringe a renumitului festival de la Edinburgh în anul 2023
  • În acelaşi timp, în altă parte a oraşului, Sala Patria va găzdui un spectacol dedicat celor romantici, Eu, Tu, Copacul sau Şah Mat, o îmbinare de umor şi sensibilitate
  • Highlight-ul serii va fi spectacolul Născut în 2000, care se va juca de la ora 23:00 în Sala Centrului Cultural Reduta. Având o distribuţie internaţională, spectacolul are la bază un text original creat într-un proces de colaborare între regizor şi cele patru actriţe din distribuţie, pe baza experienţelor lor personale, maternale
  • Atracţia nopţii o reprezintă Nimeni nu știe ce e în inima mea, fenomenalul one-man show al actorului Florin Coşuleţ. Spectacolul care a cucerit inimile sibienilor (oraşul unde se joacă cu casa închisă de 17 ani de zile) poate fi văzut după miezul nopţii, la ora 00:30, la Artegianale, local situat pe strada Lucian Blaga, nr. 13, în apropiere de Sala Patria
  • Noaptea albă teatrală va continua la Banca de Cultură, unde zona de experiment teatral va fi reprezentată de HAMLET.EX al companiei REACTOR din Cluj, de Teatrul Studenţesc Thespis din Timişoara şi de performance-ul muzical Beat Bukowski, care îl are în prim plan pe omul orchestră Claudiu Fălămaş, proaspăt revenit din turneul său de peste ocean, din Canada

* Cluj-Napoca: Între 25 şi 29 septembrie, are loc cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT), în cadrul căreia iubitorii de literatură vor putea participa la 50 de evenimente și vor putea achiziţiona cărţi de la 43 de edituri. Cu ocazia FICT 10, ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, în lounge-ul oficial îşi vor lansa cărţile patru invitaţi speciali, trei de peste hotare, iar unul chiar din Cluj-Napoca. Alături de iubitorii de lectură, cu ocazia ediţiei cu numărul 10, vor fi: Lorenza Pieri (Italia), Daniele Dell’Agnola (Elveţia), Marius Turda (UK) şi Mihai Măniuţiu (România). Din program:

  • ora 18:00 – Întâlnirile FICT – Marius Turda (UK), invitat special FICT 2024, își va lansa cartea „În căutarea românului perfect”(Editura Polirom), iar alături de el vor fi Ciprian Mihali şi Mihai Maci. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe
  • ora 20:00 – Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Judeţene ‘Lucian Blaga’ din Alba Iulia, îşi va lansa, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, volumul de poezii ‘Androidul romantic’. Cartea, apărută anul acesta la editura Şcoala Ardeleană, se bucură de o postfaţă semnată de criticului literar Răzvan Voncu şi de câteva referinţe importante apărute în reviste literare. În cadrul festivalului de la Cluj Napoca, volumul va fi prezentat de poetul, criticul şi istoricul literar Ion Pop, de scriitorul Adrian Popescu şi de editorul Vasile George Dâncu. Lansarea de carte va fi urmată de un recital muzical susţinut de autor.

* Constanța: Pentru al XIV-lea an consecutiv, Biblioteca Judeţeană ‘Ioan N. Roman’ Constanţa organizează ‘Noaptea bibliotecii’. Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, între orele 16:00 şi 23:00, la sediul instituţiei. Ca în fiecare an, echipa bibliotecii a pregătit numeroase activităţi pentru toate categoriile de participanţi, iar membrii proiectului ‘Raftul Verde’au pregătit, la rândul lor, un stand de cărţi care vor fi distribuite gratuit.

* Galați: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi prezintă, pe 28 septembrie, premiera spectacolului Regina Nopţii, text şi regie Leta Popescu, în deschiderea Festivalului Naţional de Comedie, ediția a 35-a, spectacol produs în cadrul PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC CONTEMPORAN, program artistic derulat de Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ în perioada 2021-2024. Festivalul Naţional de Comedie se va desfășura în perioada 28 septembrie – 6 octombrie și va aduce din nou, în faţa publicului de la Galaţi cele mai bune comedii ale momentului din teatrele româneşti. Spectacolele vor fi prezentate de: Teatrul Act Bucureşti, Teatrul Metropolis Bucureşti, Teatrul Mic Bucureşti, Teatrul Nottara Bucureşti, Teatrul Excelsior Bucureşti, Teatrul ‘Stela Popescu’ Bucureşti, Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul George Bacovia Bacău, Teatrul Maria Filotti Brăila şi Reactor Cluj Napoca. Festivalul este format din două secţiuni: cea competiţională (ON), care se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi, şi cea alternativă, în afara concursului (OFF), care se va desfăşura la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ‘Nae Leonard’. Programul complet al Festivalului Naţional de Comedie poate fi consultat pe https://www.fanitardini.ro/editii-festival/2024/.

* Oradea: TIFF Oradea revine, în perioada 27-29 septembrie, cu o nouă ediție. Gala de deschidere aduce, în prim-plan, drama-comedie ‘Foştii soţi’ despre trei generaţii de bărbaţi din aceeaşi familie, faţă în faţă cu crizele conjugale. Proiecţia va fi precedată de un program de muzică de film pe ritmuri jazz, în interpretarea Sebastian Burneci Trio. Cea de-a 7-a ediţie TIFF Oradea este co-organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut Bucureşti, Consiliul Judeţean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea, Protimer. Din program:

  • În a doua zi a festivalului, cinefilii se vor putea bucura de un ‘dublu deliciu’, două comedii spumoase de la începutul secolului 20, Păpuşa (Die Puppe) şi Prinţesa stridiilor (Die Austernprinzessin), ambele ale regizorului german Ernst Lubitsch. Filmele vor prinde viaţă sub bagheta dirijoarei Simona Strugaru şi acompaniamentul Filarmonicii de Stat Oradea, prin vocea sopranei Irina Ionescu. Inspirată de poveştile cu turnuri neaşteptate şi jocul actoricesc deosebit de expresiv al protagoniştilor, Simona Strugaru a scris muzica originală care va însoţi, pe toată durata proiecţiei, aceste două filme pline de inventivitate şi umor sofisticat. Cine-concertul Dublu Deliciu: Păpuşa şi Prinţesa stridiilor este programat pentru 28 septembrie, de la ora 18:00, la Filarmonica de Stat Oradea, fiind o coproducţie Goethe Institut Bucureşti, Filarmonica de Stat Oradea şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF)
  • O parte din echipa filmului ‘Anul Nou care n-a fost’, scris şi regizat de Bogdan Mureşanu (film propus pe lista peliculelor ce vor fi luate în considerare pentru nominalizare la premiile Academiei Europene de Film – European Film Awards), va fi prezentă la TIFF Oradea – ora 21:00, la Teatrul de Stat din Oradea.
  • 13 scurtmetraje selectate pentru aniversarea a 110 ani de animaţie maghiară ajung la TIFF Oradea – ora 20:00, la Sinagoga Sion

* Posmuș, jud. Bistrița Năsăud: La Castelul Teleki, din Posmuș va avea loc evenimentul cultural „Castel deschis, comunitate vie”, organizat în cadrul proiectului „Castel Viu: Oamenii și munca în Posmuș”. Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean, împreună cu partenerii proiectului, a conceput un program inedit pentru acest moment festiv de încheiere a proiectului cultural, care include un spectacol de teatru, o serie de proiecții video realizate pe parcursul proiectului în baza documentării din teren în timpul școlii de vară, toate avându-i în centru pe localnicii Posmușului și poveștile lor. Aflat la doua ediție, sub conceptul Castel Viu, proiectul cultural își propune să dezvolte și să întărească legătura comunității locale cu noul spațiu cultural al Castelului Teleki, din Posmuș. Detalii pe www.petrusitalus.com

* Sibiu: Asociaţia ESTE FILM, în parteneriat cu Biblioteca ASTRA Sibiu, organizează sâmbătă, 28 septembrie, un atelier de actorie coordonat de actorul Marius Turdeanu. Atelierul este destinat elevilor de liceu şi reprezintă o oportunitate excelentă de a învăţa secretele meseriei de la unul dintre cei mai talentaţi actori de teatru şi film. Atelierul se va desfăşura la Biblioteca ASTRA Sibiu (Str. George Bariţiu, nr. 7, Corp A), între orele 12:00 şi 14:00. Participarea este gratuită, însă este necesară o rezervare prealabilă printr-un mesaj pe WhatsApp, la numărul 0722 256 200.

* Timişoara: Noua serie de proiecţii organizate de Festivalul ‘Ceau, Cinema!’ la cinema Victoria din Timişoara, care va începe pe 28 septembrie şi va continua pe parcursul lunii octombrie, aduce o retrospectivă cu toate cele patru filme ale marelui cineast spaniol Victor Erice. Proiecţia de început va fi cu cel mai nou film al regizorului, ‘Închide ochii’ (‘Cerrar los ojos’, 2023), care a însemnat pentru Victor Erice revenirea la regie după trei decenii şi va continua pe parcursul lunii octombrie cu cele trei filme clasice ale sale, ‘Spiritul stupului’ (‘El espiritu de la colmena’, 1973), ‘Sudul’ (‘El sur’, 1983) şi ‘Soarele gutuii’ (‘El sol del membrillo’, 1992). ‘Ceau, Cinema!’ este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală. Coorganizatorii retrospectivei sunt Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes. Proiectul face parte din Programul cultural naţional ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023’ şi este finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului

* Timişoara: Pe 28 septembrie, între orele 12.00 şi 18.00, Ecluze pe Bega te invită să descoperi arta şi meşteşugurile comunităţilor de pe malurile Begheiului. Intitulat ‘Artă pe Bega’, evenimentul va oferi o zi întreagă de activităţi interactive, ateliere de creaţie şi expoziţii, care sărbătoresc atât arta tradiţională, cât şi cea contemporană, într-o locaţie simbolică – Uzina de Apă din Timişoara.

* Chişinău: Regizorul Bogdan Mureşanu participă la proiecţia specială a filmului ‘Anul Nou care n-a fost’ din cadrul evenimentului Zilele Filmului Românesc la Chişinău – ora 20:00, Cineplex Loteanu, Sala Mare.

– Sport

* Au loc meciuri din etapa a 11-a a Superligii de fotbal:

  • FC Politehnica Iaşi – FC Universitatea Cluj (Stadion ‘Emil Alexandrescu’ – Iaşi, ora 16:45)
  • FC CFR 1907 Cluj – AFC UTA Arad (Stadion ‘Dr. Constantin Rădulescu’ – Cluj-Napoca, ora 19:00)
  • FC Rapid Bucureşti – ASC Oţelul Galaţi (Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti, ora 21:30)

* Selecţionata Lupii României înfruntă echipa Brussels Devils, în Rugby Europe Super Cup (Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf – Bucureşti, ora 15:00)

* Se dispută meciuri în etapa a 8-a a Ligii a II-a de fotbal:

  • FC Voluntari – CS Unirea Ungheni 2018 (Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari, ora 11:00),
  • ACSM Ceahlăul Piatra Neamţ – CSC 1599 Şelimbăr (Stadion Ceahlăul – Piatra Neamţ, ora 11:00),
  • ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu – AFC Chindia Târgovişte (Stadion Municipal – Drobeta-Turnu Severin, ora 11:00),
  • AFC Câmpulung Muscel 2022 – FC Metaloglobus Bucureşti (Stadion Muscelul – Câmpulung Muscel, ora 11:00),
  • AFC Metalul Buzău – CS Mioveni (Stadion Metalul – Buzău, ora 11:00),
  • ACSM Reşiţa – CS Concordia Chiajna (Stadion ”Mircea Chivu” – Reşiţa, ora 11:00),
  • CSC Dumbrăviţa – CSM Slatina (Stadion ”Ştefan Dobay” – Dumbrăviţa, ora 11:00),
  • CSM Focşani 2007 – FC Bihor Oradea (Stadion Milcovul – Focşani, ora 11:00),
  • ACS CFC Argeş – CS Corvinul 1921 Hunedoara (Stadion Orăşenesc – Mioveni, ora 12:00)

* Au loc meciuri în etapa a 5-a a Ligii Naţionale de handbal masculin:

  • CSU din Suceava – ACS HC Buzău 2012 (Sala LPS – Suceava, ora 17:30)
  • CSM Constanţa – CSM Bucureşti (Sala Sporturilor ”Simona Amânar” – Constanţa, ora 17:30)
  • SCM Politehnica Timişoara – CSA Steaua Bucureşti (Sala ”Constantin Jude” – Timişoara, ora 15:00)
  • CSM Focşani 2007 – CSM Odorheiu Secuiesc (Sala ”Alin Moldoveanu” – Focşani, ora 18:30)

* Sunt programate meciuri din etapa a doua a Ligii Naţionale de baschet masculin:

  • CSM BBA Petrolul Ploieşti – CSM Corona Braşov (Sala Olimpia – Ploieşti, ora 18:00)
  • CSM Galaţi – CS Rapid Bucureşti (Sala Dunărea – Galaţi, ora 18:30)
  • CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – FC Argeş Piteşti (Sala Traian – Râmnicu Vâlcea, ora 19:00)

* Au loc partide în Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă:

  • CSA Steaua Bucureţti – Sportul Studenţesc (Otopeni, ora 18:30)
  • CSHC Fenestela 68 – CSM Galaţi (Târgu Secuiesc, ora 18:30)

* Tatabanya, Ungaria: Naţionala feminină de handbal a României dispută un meci amical cu echipa Ungariei – ora 18:30, Multifunkcios Csarnok

* Sabac/Serbia: CS Dinamo Bucureşti evoluează în turul preliminar al competiţiei masculine de polo pe apă LEN Euro Cup:

  • CS Dinamo – OSC Potsdam (ora 10:30), în Grupa A
  • CS Dinamo – OSC Budapesta (ora 19:30), în Grupa A

– Diverse

* Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici şi cei mari, ajunge în Capitală! După ce a călătorit prin întreaga ţară, festivalul vine acum în inima Bucureştiului şi va transforma zona Trifoiaş, din Parcul Tineretului, într-un uriaş teren de joacă şi mişcare pentru copii şi adulţi deopotrivă. Weekendul 28-29 septembrie e dedicat, aşadar, jocului.

* Prima ediție a Campionatului Felin Est European, intitulat Black Sea Winner, în Pavilionul Central Romexpo, între orele 10:00-17:00 (28-29 septembrie). Evenimentul este organizat de către Salonul Felin SofistiCAT și Federația Națională Felinologică din România (FNFR), sub egida FIFe (Federation Internationale Feline) și reunește crescători din 14 țări europene.

* Jud. Mureş: Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului (27 sep.), Asociaţia Visit Mureş, în parteneriat cu Castelul Bethlen şi Ansamblul Artistic Mureşul, organizează, în data de 28 septembrie evenimentul ‘Ziua Familiei la Castelul Bethlen’, care va avea loc la Castelul Bethlen din satul Criş, comuna Daneş. Copiii sunt invitaţi să participe la activităţi distractive şi educative în cadrul cărora vor avea ocazia să confecţioneze obiecte artizanale, să se joace şi să înveţe lucruri noi, iar familiile îşi pot testa abilităţile într-un ‘escape room’ şi pot descoperi împreună istoria Castelului Bethlen în cadrul unui tur ghidat al castelului, inclusiv curiozităţile şi comorile sale ascunse

– S-a întâmplat într-o zi de 28 septembrie

* Acum 504 ani (1520) începea domnia sultanului Soliman (Suleiman) I Magnificul (1494-1566), moment de apogeu al puterii otomane. A efectuat reforme menite să consolideze autoritatea centrală. În timpul său, Imperiul Otoman a cunoscut apogeul puterii militare. A purtat lupte cu domnii Radu de la Afumaţi şi Petru Rareş, întărind dominaţia Imperiului asupra Ţărilor Române

* Cu 287 de ani în urmă (1737) episcopul greco-catolic al Episcopiei române unite de Făgăraș, Ioan Inocenţiu Micu (Klein), prezenta un nou memoriu Dietei de la Viena în numele „naţiunii române” din Transilvania. Datorită refuzului episcopului de a înlocui termenul de „naţiune” prin acela de „români” sau „plebea românească”, Dieta nu i-a permis citirea documentului

* Cu 176 de ani în urmă (1848) generalul Gheorghe Magheru hotăra dizolvarea taberei de voluntari de pe „Câmpul lui Traian” de la Râureni (Vâlcea), fapt ce a dus la sfârşitul Revoluţiei în Ţara Românească. Astfel, autocraţiile rusă şi otomană au pus capăt, prin forţă, experimentului muntean de emancipare naţională şi socială, care era prea aproape de graniţele lor ca să fie tolerat (28.IX/10.X)

* Se împlinesc 160 de ani (1864) de când era înfiinţată, la Londra, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor, cunoscută sub numele de Internaţionala I, prima organizaţie internaţională a proletariatului, creată şi condusă de Karl Marx şi Friedrich Engels. A activat până în 1876, când s-a autodizolvat

* Sunt marcați 140 de ani de când, la data de 28 septembrie 1884, a fost inaugurat tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna. Tronsonul de cale ferată Adjud – Tg. Ocna reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale inginerului constructor Anghel Saligny, având o lungime de peste 50 de km și făcând legătura între Moldova și Ardeal. Tronsonul face parte din calea ferată Adjud – Siculeni (Ciceu). În anul 1875, un antreprenor englez a primit concesiunea pentru a construi căile ferate Ploiești – Predeal și Adjud -Târgu Ocna. La acest proiect avea să fie cooptat și inginerul român Anghel Saligny, proiectul înscriindu-se într-un complex gândit pentru a fi folosit pentru așa-zisele „drumuri ale sării”, așa cum erau cunoscute la acea vreme traseele Câmpina – Telega, Buda – Slănic și Adjud – Tg. Ocna

* Se marchează 110 ani (1914) de când urca pe tron regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (1914-1927), nepotul de frate şi succesorul regelui Carol I. În timpul domniei sale s-a desăvârşit unitatea statului român. La data de 27.IX/10.X.1914 a murit Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, proclamat domnitor al României la 10.V.1866. După cucerirea Independenţei (1877), la 10.V.1881 Carol I este încoronat, devenind primul rege al României. Şi-a legat numele de acte importante ale istoriei moderne româneşti, contribuind la consolidarea instituţiilor democratice ale statului (28.IX./10.X.)

* În urmă cu 16 ani (2008) Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, companie privată din SUA dedicată realizării de vehicule pentru transportul în spațiul cosmic, a reușit să lanseze pe orbită stabilă primul său vehicul cosmic purtat de racheta purtătoare Falcon 1, un concept 100% original al companiei. Este o realizare tehnică remarcabilă, întrucât compania, înființată de co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk, este în întregime privată, spre deosebire de NASA, ESA sau alte organizații similare, care sunt agenții guvernamentale sau multi-guvernamentale

Aniversări – Comemorări

– Sf. Cuvios Hariton Mărturisitorul (Calendarul Creştin-Ortodox 2024; Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice 2024)

– „Ziua Limbii Cehe”, prilejuieşte organizarea unor manifestări culturale în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii cehe şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba cehă ca limbă maternă (Legea nr. 130 din 8 octombrie 2014)

– 1847, 28.IX/10.X: S-a născut Gheorghe Dima, compozitor şi dirijor; membru de onoare al Academiei Române din 1919 (m. 1925)

– 1861: S-a născut entomologul Aristide Caradja; s-a ocupat în special cu studiul lepidopterelor, mai ales al fluturilor mici (colecţia sa, foarte valoroasă, se află la „Muzeul de istorie naturală Grigore Antipa” din Bucureşti); membru titular onorific al Academiei Române din 1930 (m. 1955)

– 1876: A murit Costache Negri, om politic (militant paşoptist şi unionist), diplomat şi scriitor (n. 1812)

– 1882: S-a născut Vasile Pârvan, istoric şi arheolog; specialist în preistorie şi istoria civilizaţiei greco-romane; rol deosebit în crearea noii şcoli româneşti de arheologie; a scris şi numeroase eseuri de filosofia culturii şi estetică; membru titular al Academiei Române din 1913, vicepreşedinte al acestui for (1920-1923) (m. 1927)

– 1884, 28.IX/10.X: S-a născut entomologul de origine germană Wilhelm Karl Knechtel, fondatorul şcolii româneşti de entomologie agricolă; membru titular al Academiei Române din 1955 (m. 1967) – 140 de ani

– 1888: S-a născut compozitorul Emil Scarlat Skeletti (m. 1969)

– 1921: A murit Petru Grădişteanu, publicist şi om politic liberal (ca deputat şi senator a iniţiat câteva proiecte de legi, printre care legea privind organizarea şi administrarea teatrelor, adoptată în 1877); preşedinte al „Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor” (Liga culturală); membru de onoare al Academiei Române din 1883 (n. 1839)

– 1924: S-a născut (la Hânceşti-Lăpuşna, azi în R. Moldova) prozatorul Chiril Tricolici (romane de factură poliţistă şi psihologică, precum şi romane pentru copii şi adolescenţi) (m. 2006) – 100 de ani

– 1930: S-a născut Livia Rusz, ilustratoare de cărți pentru copii, de etnie maghiară (m. 2020)

– 1931: S-a născut Valeriu Râpeanu, eseist, critic şi istoric literar, editor, ziarist şi profesor universitar (m. 2022)

– 1932: S-a născut (la Chişinău, azi în R. Moldova) Leonida Teodorescu, dramaturg, critic literar, romancier, poet şi traducător (din literatura rusă) (m. 1994)

– 1939: S-a născut actorul Sorin Gheorghiu (m. 2008) – 85 de ani

– 1942: S-a născut Martin S. Martin (numele oficial, începând din 1990, al lui Martin Ştefan Constantinescu), unul dintre cei mai talentaţi chirurgi pe care i-a avut Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fundeni; stabilit în SUA, după 1985, a practicat timp de nouăsprezece ani cardiologia intervenţională în Chattanooga, Tennessee; este și publicist și scriitor

– 1951: A murit Petre P. Negulescu, istoric al filosofiei şi al culturii, profesor şi om politic; membru titular al Academiei Române din 1936 (n. 1872)

– 1952: S-a născut poetul Viorel Lică (m. 2017)

– 1966: A murit Ioan Christu Danielescu, compozitor, dirijor şi profesor (n. 1884)

– 1987: A murit Aurel Gurghianu, poet, traducător şi publicist, asociat cu gruparea de la revista clujeană „Steaua” (n. 1924)

– 2002: A murit pictorul Octavian Vişan (n. 1933)

– 2004: A murit compozitorul, muzicologul şi profesorul Liviu Comes (n. 1918) – 20 de ani

– 2004: A murit Geo Dumitrescu, poet şi traducător; iniţiatorul şi conducătorul revistei „Albatros” (1941) şi al grupului omonim (1941-1943); membru corespondent al Academiei Române din 1993 (n. 1920) – 20 de ani

– 2006: A murit Virgil Ierunca (pseudonim al lui Virgil Untaru), eseist, critic literar, publicist şi poet; stabilit din 1947 la Paris; între anii 1952 şi 1975 a lucrat la Radiodifuziunea Franceză, ca redactor al unor emisiuni politice şi culturale în limba română; din 1975 a fost colaborator al postului de radio „Europa Liberă”; a publicat primul studiu despre „Fenomenul Piteşti” (1990); soţul Monicăi Lovinescu (n. 1920)

– 2006, 28/29: A murit jurnalistul Dan Goanţă; după 1990 şi-a început cariera jurnalistică ca producător şi prezentator la Televiziunea Română; în 1992 a plecat la Londra, unde a lucrat, timp de şapte ani, ca producător, editor şi prezentator la Redacţia în limba română a BBC World Service; întors în ţară, a colaborat cu trustul de presă Media On (n. 1955)

– 2007: A murit Savel Stiopul, regizor de film, scenarist, actor şi profesor; activitate publicistică şi de cultură cinematografică (n. 1926)

– 2012: A murit Alexandru George (numele adevărat: George-Alexandru Georgescu), critic, istoric literar, eseist, prozator şi traducător (n. 1930)

– 2014: A murit ÎPS Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timişoarei, mitropolit al Banatului (din 1962); membru de onoare al Academiei Române din 1992 (n. 1923) – 10 ani

– 2018: A murit artistul, acrobatul şi comicul de circ Siminică (numele real Simion Avram); considerat cel mai celebru comic al artei Circului românesc (n. 1936)

– 2020: A murit geologul și profesorul Dan C. Jipa; membru corespondent al Academiei Române din 2014 (n. 1935)

– 2020: A murit artistul plastic și profesorul de istorie Gigel Bîrliba (n. 1968)

EVENIMENTE EXTERNE

– New York: Adunarea Generală a ONU; Săptămâna la nivel înalt (22-30 sep) – discurs al ministrului de externe rus, Serghei Lavrov

– Lansarea de către NASA şi SpaceX a misiunii Crew-9 către ISS (ora 17:17 GMT)

– New York: Festivalul Global Citizen – în Central Park, Great Lawn

– Wellington: Cmapionatul de rugby, sezon regulat: Noua Zeelandă – Australia

– Nelspruit, Africa de Sud: Campionatul de rugby, sezon regulat: Africa de Sud – Argentina

Aniversări – Comemorări

– „Ziua Internaţională pentru Accesul Universal la Informaţie” a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO, la 17 noiembrie 2015; accesul la cunoaştere şi informaţie a fost întărit de către Conferinţa generală printr-o rezoluţie pe tema universalităţii internetului, fiind emisă de asemenea o recomandare pentru prezervarea şi accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital. Din 2016, în peste 20 de state au fost organizate pentru prima dată numeroase evenimente specifice, sub titulatura #AccessToInfoDay. NOTĂ: Până în 2015, la această dată era marcată, din 2002, „Ziua internaţională a dreptului de a şti”, la iniţiativa unei reţele de avocaţi specializaţi în libertatea de informare, membri ai asociaţiei internaţionale „Open Society Institute”

– „Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei” (introdusă în calendarul OMS din 2007), marchează data la care a decedat (1895) savantul francez Louis Pasteur, pionier în domeniul microbiologiei. Rabia este o zoonoză determinată de transmiterea unui virus de la animal la om, în special prin muşcătură şi manifestată clinic ca encefalomielită acută, invariabil fatală la persoanele nevaccinate; aproximativ 55.000 de oameni decedează anual prin rabie (mai ales în Africa şi Asia); câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane

– „Ziua Internațională a Accesului la Avortul în Siguranță”; ziua de acțiune pentru accesul la avort sigur și legal, își are originea în America Latină și Caraibe, unde grupurile de femei s-au mobilizat în jurul datei de 28 septembrie în ultimele două decenii pentru a cere guvernelor lor să „depenalizeze” avortul, să ofere acces la avort sigur și servicii accesibile, dar și pentru a pune capăt stigmatizării și discriminării față de femeile care aleg să avorteze. Numele inițial al campaniei din America Latină și Caraibe este Campaña 28 de Septiembre por la Despenalización del Aborto, care continuă până în prezent să crească în forță și angajament din partea activiștilor pentru drepturile femeilor din regiune. Data de 28 septembrie a fost aleasă pentru comemorarea abolirii sclaviei în Brazilia, care este acum amintită ca fiind ziua „pântecului liber” care cere avortul sigur și legal pentru toate femeile

– 1565: S-a născut poetul italian Alessandro Tassoni, unul dintre întemeietorii criticii literare italiene (m. 1635)

– 1803: S-a născut scriitorul Prosper Mérimée, creatorul nuvelei romantice în literatura franceză (m. 1870)

– 1834: S-a născut dirijorul francez Charles Lamoureux (m. 1899) – 190 de ani

– 1841: S-a născut Georges Clemenceau, om politic şi ziarist francez; prim-ministru (1906-1909, 1917-1920); preşedinte al Conferinţei de pace de la Paris (1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de pace de la Versailles (m. 1929)

– 1852: S-a născut chimistul francez Henri Moissan; a descoperit fluorul (în 1886); Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1906 (m. 1907)

– 1859: A murit geograful german Carl Ritter, unul dintre fondatorii geografiei moderne; a susţinut influenţa factorilor geografici în decursul istoriei, subliniind relaţiile acesteia cu factorul uman şi cu natura (n. 1779) – 165 de ani

– 1870: S-a născut compozitorul francez Florent Schmitt (m. 1958)

– 1891: A murit scriitorul american Herman Melville (n. 1819)

– 1895: A murit Louis Pasteur, chimist şi biolog francez; fondator al microbiologiei moderne; a elaborat principiile asepsiei şi a pus bazele imunologiei (n. 1822)

– 1899: A murit Giovanni Segantini, pictor simbolist italian (n. 1858) – 125 de ani

– 1901: S-a născut Ed Sullivan (nume complet: Edward Vincent Sullivan), prezentator tv. și jurnalist sportiv american (m. 1974)

– 1914: A murit Stevan Stojanović Mokranjac, compozitor, culegător de folclor, dirijor și profesor sârb; fondatorul muzicii corale în Serbia și unul dintre cei mai apreciați cronicari muzicali ai timpurilor sale (n. 1856) – 110 ani

– 1916: S-a născut actorul britanic de film Peter Finch (m. 1977)

– 1918: A murit Eduard von Keyserling, scriitor german, exponent al impresionismului (n. 1855)

– 1924: S-a născut Marcello Mastroianni, unul dintre actorii emblematici ai Italiei din secolul trecut, celebru pentru rolurile sale din pelicule regizate de Federico Fellini (m. 1996) – 100 de ani

– 1930: S-a născut Immanuel Maurice Wallerstein politolog, istoriograf, sociolog și profesor american; unul dintre pionierii studiilor despre efectele mondializării; cunoscut pentru viziunea critică asupra capitalismului; cartea „The Modern World System”, publicată în 1974, cuprinde viziunea sa conform căreia sistemul lumii moderne este diferit de cel al imperiilor, prin controlul economic al unui centru dominant capitalist, exercitat asupra țărilor periferice (m. 2019)

– 1933: S-a născut actorul american Robert Hogan, cunoscut din peste 150 de producţii de film, teatru şi mai ales de televiziune, unde a jucat timp de şase decenii în seriale precum „M*A*S*H” şi „The Wire” (m. 2021)

– 1934: S-a născut actriţa franceză de film Brigitte Bardot, sex-simbol al cinematografiei mondiale în anii ’50 – ’60 ai secolului trecut; s-a dedicat cauzei îngrijirii și protecției animalelor – 90 de ani

– 1938: S-a născut cântăreţul american de muzică R&B şi soul Ben E. King (numele real: Benjamin Earl Nelson) (m. 2015)

– 1946: S-a născut Gérard Detourbet, specialist al industriei auto și matematician francez; a stat la baza modelului Dacia Logan, conceptul low-cost în cadrul grupului francez Renault (m. 2019)

– 1953: A murit astronomul american Edwin Powell Hubble; este considerat fondatorul astronomiei extragalactice; a dovedit, primul, că universul se extinde (n. 1889)

– 1960: S-a născut cântăreața pop-rock americană Jennifer Rush (nume la naștere: Heidi Stern)

– 1964: A murit actorul american de film Harpo (Adolph) Marx, membru (alături de fraţii săi – Chico, Groucho şi Zeppo, tot actori) al renumitului grup „Marx Brothers”; reprezentanţi ai genului burlesc (n. 1888) – 60 de ani

– 1966: A murit André Breton, poet, prozator, editor şi critic francez; teoretician şi principal animator al mişcării suprarealiste (Manifestul suprarealismului/1924) (n. 1896)

– 1968: S-a născut actriţa britanico-australiană Naomi Watts

– 1970: A murit John (Roderigo) Dos Passos, dramaturg, poet, jurnalist și traducător american de origine portugheză (n. 1896)

– 1978: A murit Papa Ioan Paul I (cardinalul italian Albino Luciani), care a avut cel mai scurt pontificat din istoria modernă, doar 34 de zile (26.VIII-28.IX.1978) (n. 1912)

– 1987: S-a născut Hilary Duff, actriţă si cântăreaţă americană

– 1991: A murit compozitorul francez Eugène Bozza (n. 1905)

– 1991: A murit Miles Davis, cântăreţ și compozitor de jazz, conducător de orchestră și trompetist american; a marcat timp de cinci decenii jazzul internaţional (n. 1926)

– 1992: S-a născut actriţa americană Skye McCole Bartusiak (m. 2014)

– 2003: A murit Elia Kazan (Elia Kazanjoglou), regizor, scenarist şi producător american de film (n. 1909, la Istanbul, din părinţi greci)

– 2010: A murit Arthur Penn, regizor, actor şi producător american de film, autorul celebrei pelicule „Bonnie and Clyde” (n. 1922)

– 2016: A murit Shimon Peres, om politic social-democrat israelian, preşedinte al Israelului (2007-2014); de mai multe ori ministru şi prim-ministru; Premiului Nobel pentru pace în 1994, împreună cu Yitzhak Rabin şi cu liderul palestinian Yasser Arafat, pentru Acordul de pace israeliano-palestinian (septembrie 1993) (n. 1923, Polonia)

– 2019: A murit cântăreţul şi compozitorul mexican José José (nume real: José Rómulo Sosa Ortiz), figură emblematică a muzicii din America Latină (n. 1948) – 5 ani

– 2022: A murit Coolio (Artis Leon Ivey Jr.), rapper, actor și producător muzical american (n. 1963)

– 2023: A murit Ion Druţă, prozator, poet, dramaturg, eseist, istoric literar şi publicist din R. Moldova; considerat „scriitorul moldovean cu cea mai mare popularitate”, „clasic în viaţă”; a fost președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova; membru de onoare al Academiei Române (1990) (n. 1928) – 1 an