2024. szeptember 30

Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg szövetségi tartomány miniszterelnöke Romániába látogat

Baden-Württemberg német tartomány miniszterelnöke romániai látogatása során Klaus Iohannis államfővel és Marcel Ciolacu miniszterelnökkel találkozik hétfőn. A megbeszélések napirendjén szerepel a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az együttműködés a Duna-régióban. Bukarestben a két miniszterelnök szándéknyilatkozatot is aláír, amelyben megerősítik, hogy támogatják Moldova Köztársaságot az Európai Unióba való integráció felé vezető úton. Megemlitjük, hogy az idén közös kormánybizottság jött létre, mig hazánk és a német tartomány 2011 óta valósít meg közös projekteket az Európai Unió Duna Régió Stratégiáján keresztül. Ugyancsak hétfőn, Marcel Ciolacu miniszterelnök részt vesz azon a koncerten, amelyet a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége szervez a hazánkban élő zsidók állampolgárságának megadása 145. évfordulója alkalmából. A koncert a bukaresti Palota Teremben lesz, az Izraeli Filharmonikus Zenekar előadásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Folytatódik a magánszemélyek regisztrálása a Fotovoltaikus Zöld Ház Programba

Hétfőn 10.00 órai kezdettel folytatódik a magánszemélyek feliratkozása a Fotovoltaikus Zöld Ház Programba a Központi Régióban, amely Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyét foglalja magába. A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága több mint 280 millió lej költségvetést különített el. Pénteken az Északnyugati Régiónak juttatott csaknem 275 millió lejt, mindössze két perc alatt, több mint 9 ezren foglalták le teljesen. A program idén rekord költségvetéssel rendelkezik, és legfeljebb 30 000 lejes támogatást biztosít egy fotovoltaikus napelem-rendszer, valamint akkumulátorok beszerzésére és telepítésére. Ahhoz, hogy az államtól megkapják a segélyt, a kedvezményezetteknek 3000 lejes önrészt kell befizetniük, magyarázta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, hozzáfűzve: „Arra számítunk, hogy idén is nagyon gyorsan elfogynak a források, mivel nagy a hajlandóság a fotovoltaikus napelemek telepitésére, annál inkább, hogy az idén akkumulátorokat is finanszírozunk”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Októberben több mint 1 400 munkanélküli vehet részt, ingyen, szakmai képzési programban

Októberben több mint 1 400 munkanélküli vehet részt, ingyen, szakmai képzési programban, közölte az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, megjegyezve, hogy a 94 szakmai képzés nagy részét Suceava, Călăraşi és Beszterce-Naszód megyében szervezik. A legkeresettebb mesterségek között szerepel a humánerőforrás-ügyintéző, zöldterület-gondnok, napelemszerelő, adatrögzítő és érvényesítő operátor. Az érdeklődők további információkért a Területi Foglalkoztatási Ügynökséghez fordulhatnak, vagy beléphetnek az anofm.ro. internetes honlapra, a szakmai képzés rovatba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Új tanévnyitó ünnepségek

Az új tanévnyitó ünnepségre az ország legtöbb felsőoktatási központjában sor kerül. Az ünnepségen a diákok és tanárok mellett szakterületi személyiségek, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői vesznek részt. Hasonló események zajlanak a katonai felsőoktatási intézményekben is. Vannak azonban olyan egyetemek is, mint például a Nemzeti Politikai és Közigazgatási Tanulmányok Iskolája, amelyek holnap, október 1-jén nyitják meg az új egyetemi tanévet. Az idén a felvételizők főleg az üzleti, adminisztratív és jogi, a mérnöki, az orvosi, az idegen nyelvi és a szociális segélyezési profilú karokat választották, nyilatkozta a román közszolgálati rádió tudósitójának Sergiu Covaci, a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségének elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

A Szociáldemokrata Párt a kormányprogram témájában egyeztetéseket szervez a gazdasági ágazatok képviseleti szakszervezeteivel és munkaadóival

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a héten egyeztetéseket szervez a gazdasági ágazatok képviseleti szakszervezeteivel és munkaadóival a parlamenti választási kampányban bemutatandó kormányprogram kidolgozása érdekében. A szociáldemokraták közleménye szerint a megbeszéléseket Sorin Grindeanu első alelnök és a PSD Nemzeti Tanácsának elnöke, Mihai Tudose vezeti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Rozália Gănciulescu – RADOR