Marele oncolog italian Garattini: „Merg 5 kilometri pe zi în ritm alert, mănânc des, dar puțin: Dacă ingerăm cu 30% mai puțină mâncare, trăim cu 20% mai mult. Așa depășim 90 de ani”

Silvio Garattini va împlini 96 de ani peste o lună. Oncolog, farmacolog, fondator al Institutului „Mario Negri” din Milano, a avut adesea opinii incomode pentru a-și apăra convingerile, care ar putea fi rezumate, astfel: bunăstarea oamenilor în primul rând, fără compromisuri. Cea mai recentă carte a sa, «Vivere bene» (editura San Paolo, în librăriile italiene din 30 septembrie), adună o serie de contribuții de la cercetătorii de la Institutul Negri despre importanța activității fizice. Mersul pe jos, dar nu numai.

Reporter: Domnule Profesor, vă place să mergeți pe jos.
Silvio Garattini: Încerc să fac cel puțin 5 kilometri pe zi, chiar și pe bază anuală încerc să mențin acest obiectiv.
Reporter: Mișcă-te pentru a te simți bine.
Silvio Garattini: Da, dar trebuie să fie un ritm relativ rapid, altfel nu există efect aerobic. Trebuie să existe o oarecare oboseală, care constă în a respira greu și a avea un ritm cardiac crescut. Mersul pe jos pentru a privi vitrinele magazinelor nu este activitate fizică.
Reporter: În carte, ne invitați să căutăm „egoismul sănătos”.
Silvio Garattini: Obișnuințele bune de viață ne avantajează în primul rând pe noi înșine, și aduc și multe alte avantaje. Dacă ne este bine, nici familiile noastre nu suferă, este un act de generozitate față de oamenii dragi noștri. În plus, este un ajutor pentru economie și, de asemenea, pentru Serviciul Național de Sănătate, care este împovărat de atât de multă muncă, care ar fi evitată, dacă toată lumea ar avea stiluri de comportament sănătoase.
Reporter: Dumneavoastră sperați ca „piața medicamentelor să fie penalizată”.
Silvio Garattini: Ca toate piețele, vrea să crească din ce în ce mai mult, să crească numărul medicamentelor și să scadă nivelurile de normalitate. Dacă eu cred că colesterolul este normal la 240, îi voi trata pe cei care au niveluri mai mari. Dacă, în schimb, afirm că normalitatea este la 220, voi trata mai mulți oameni. Și dacă spun că colesterolul trebuie să fie cât mai scăzut posibil, nimeni nu va scăpa de tratamentul cu statine. Și acest lucru este valabil și pentru multe alte exemple, de la hipertensiune arterială la glicemie. Promovarea unor obiceiuri bune de viață contracarează această piață.
Reporter: Nu doar sport, ci și o dietă corectă.
Silvio Garattini: Trebuie să fie variată și moderată. Variată înseamnă că trebuie să mâncăm puțin din toate, pentru a obține micro și macronutrienții de care avem nevoie. În plus, astăzi, deoarece alimentele sunt poluate, a mânca o varietate de lucruri, înseamnă a evita acumularea unui anumit poluant. Însă, varietatea trebuie să fie însoțită de moderație. Cum spuneau bătrânii noștri: trebuie să ne ridicăm de la masă cu puțină foame. Cercetările au arătat că, cu o scădere cu 30% a alimentelor, trăim cu 20% mai mult. A mânca puțin este un factor de longevitate.
Reporter: Ce părere aveți despre post?
Silvio Garattini: Chiar și în acest caz, unele cercetări au arătat că nu există nicio diferență între cei care mâncau liber și cei care așteptau 10-12 ore între o masă și alta. Repet, ceea ce contează este să mâncăm puțin, chiar dacă o facem de cinci ori pe zi, important este totalul.
Reporter: Cartea este foarte practică, un fel de ghid chiar și pentru cei care vor să se apuce de mișcare.
Silvio Garattini: Este scrisă într-un mod foarte simplu, pentru a ne adresa tuturor. Am încercat să evităm termenii tehnici sau am încercat să îi explicăm.
Reporter: Există o limită de vârstă pentru a începe?
Silvio Garattini: Nu este niciodată prea târziu, chiar și la 80 de ani poți începe să mergi pe jos. Întotdeauna este mai bine decât să stăm pe loc.
Reporter: Mulți îl abordează ca adulți, iar uneori există riscul de a exagera.
Silvio Garattini: Acesta este un alt aspect de luat în considerare. Noi scriem că cantitatea potrivită este între 150 și 300 de minute pe săptămână, ceea ce se face în plus nu aduce în esență niciun avantaj.
Reporter: Insistați foarte mult și asupra rolului pe care îl joacă mersul pe jos și în prevenirea bolilor grave.
Silvio Garattini: Multe patologii cronice depind de obiceiurile proaste ale stilului de viață. Avem 4 milioane și jumătate de diabetici, care apoi au probleme vizuale, cardiovasculare și renale, care ar putea fi evitate. Așa cum 40% dintre tumori ar putea fi evitate, totuși 180.000 de persoane mor în fiecare an în Italia.
Reporter: Activitate motrică este și împotriva bolilor mintale.
Silvio Garattini: Presupune și la o mai bună circulație cerebrală și promovează socializarea. Activitatea fizică poate fi considerată o formă de mișcare colectivă. De exemplu, ne întâlnim să mergem pe jos împreună, vorbim, promovăm relațiile sociale.
Reporter: Există o lipsă de cultură sportivă în Italia?
Silvio Garattini: Țara noastră este în urmă, iar acest lucru poate fi măsurat evaluând faptul că la vârstele tinere, dar și la maturitate, avem un număr semnificativ de persoane supraponderale sau obeze.
Reporter: De multe ori nu lipsa de voință este de vină, ci lipsa structurilor.
Silvio Garattini: Este adevărat, lipsesc piscinele, sălile de sport, chiar și locurile unde te poți plimba. Este responsabilitatea administrațiilor să facă astfel încât toată lumea să poată practica bune obiceiuri de viață.
Reporter: Revenind la plimbările dumneavoastră, ce senzații vă dau?
Silvio Garattini: Când am terminat de mers pe jos, mă simt mult mai bine. Și, în special, mă ajută să gândesc. (www.corriere.it – 30 septembrie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (30 septembrie)