BNR anunţă scăderea semnificativă a investiţiilor directe străine

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Banca Naţională anunţă scăderea semnificativă, anul trecut faţă de 2022, a investiţiilor directe străine, astfel că totalul fondurilor externe direct absorbite de economia românească ajunsese, la sfârşitul lui 2023 la 118 miliarde de euro. Principalele domenii care au atras bani străini au fost: industria, intermedierile financiare, asigurările şi comerţul. Experţii BNR spun că această evoluţie se înscrie în actualul context internaţional, marcat de riscuri economice şi tensiuni geopolitice. Iulian Olescu relatează.
Reporter: Fluxul net de investiții străine directe în România în anul 2023 a înregistrat valoarea de aproape 6,75 de miliarde de euro, în scădere cu 36,3% față de valoarea record consemnată în anul precedent. Evoluția se aliniază tendinței internaționale și poate fi atribuită preponderent incertitudinilor economice și tensiunilor geopolitice, în special în contextul războiului prelungit din Ucraina și al conflictului declanșat în Orientul Mijlociu, care au determinat investitorii străini să adopte o abordare prudentă, spun specialiștii BNR. Analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, precizează că această tendință a continuat și în 2024.
Adrian Codirlașu: Vedem că a fost o încetinire a fluxului de investiţii străine directe în România. Dacă ne uităm pe datele de pe primele șapte luni ale acestui an, vedem în continuare o reducere, e adevărat, mai lentă decât cea din 2023, dar este în continuare o reducere, undeva spre 800 de milioane de euro e reducerea de investiții străine directe către România./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar