Cele mai populare preparate grecești

Bucătăria grecească este remarcabilă prin varietatea și prospețimea preparatelor sale. De altfel, nu doar savoarea definește preparatele grecești ci și componentele istorice și culturale care au avut un rol esențial în dezvoltarea modului de pregătire și în crearea felurilor de mâncare diverse. Astfel că bucătăria grecească se bucură de numeroase influențe și amprente, venite din partea perșilor, turcilor, romanilor, precum și din partea altor popoare. Iată câteva dintre cele mai populare preparate grecești.

Souvlaki

Este un preparat popular în Grecia ce constă în bucățele de carne marinată de pui sau de porc, așezate pe o frigăruie și făcute la grătar. Carnea este condimentată cu oregano, usturoi și lămâie și este servită apoi cu legume, pâine și diferite sosuri precum tzatziki.

Pastitsio

Pastitsio este un preparat foarte apreciat de către greci, mai ales la ocazii speciale sau în cazul adunărilor de familie, informează visatravel.com. Acest fel de mâncare constă într-un strat de paste fragede, acoperite cu legume, un sos consistent de carne și un sos bechamel cremos. Sosul bechamel sau beșamel este un preparat făcut cu lapte, a cărui origine se trage din bucătăriile franceze și italiene. Acest sos se folosește la ciulama, cartofi prăjiți, lasagna, pastitsio, precum și în cazul altor preparate pe bază de carne. După ce sosul a fost adăugat, amestecul de paste și de carne trebuie să stea la cuptor, până la rumenire.

Musaca grecească

Fel de mâncare tradițional, musacaua grecească este foarte populară în Grecia și nu numai. Aceasta este alcătuită din felii stratificate de vinete și carne tocată, de obicei, folosindu-se carnea de miel. Apoi, preparatul este acoperit cu un sos bechamel cremos și dat la cuptor. După ce este scoasă din cuptor, musacaua este dată cu puțină brânză rasă pe deasupra și se servește cu salată grecească.

Salata grecească

Aceasta este pregătită cu brânză feta și legume proaspete, precum roșii, castraveți și ceapă, și amestecată cu ulei de măsline și suc de lămâie, Salata grecească este ideală atât de consumat ca atare cât și alături de alte preparate, pe post de garnitură.

Sosul Tzatziki

Celebrul sos Tzatziki este apreciat în lumea întreagă. Acesta se pregătește foarte ușor din iaurt grecesc, castravete ras, usturoi, suc de lămâie și ulei extravirgin. Acest sos se folosește atât pentru preaparatele din carne, dar poate fi folosit și în loc de maioneză în sandvișuri sau în salate.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.bbcgoodfood.com/travel/europe/top-10-dishes-try-greece

https://ivisatravel.com/greece/c/top-10-greek-foods