Ziua în care se deschide Cerul Ziua Națională a Republicii Coreea

În fascinanta „Țară a Dimineților Liniștite”, se sărbătoresc câteva Zile Naționale. Printre acestea se numără și cea din data de 3 octombrie, care reprezintă pentru poporul coreean – „Ziua Națională a Întemeierii Statului Coreean” (개천절), adică „Ziua în care se deschide Cerul”. De fapt, reprezintă momentul în care a fost înființat Imperiului Gojoseon (고조선) de către DanGun (단군). În această zi se înalță steagul național.
De ce 3 octombrie?
În această zi, potrivit uneia dintre îndrăgitele legende specifice universului coreean, prin anul 2333 î.e.n., a fost fondat primul stat coreean intitulat Joseon/Gojoseon de către Regele DanGun.
Legenda regelui DanGun, este cea a unui personaj semi-divin, născut dintr-un fiu al Cerului şi o ursoaică de pe pământ. Astfel, povestea ne descrie întâmplările trăite de Hwan-ung, fiul „Stăpânului Tuturor Cerurilor”. Acesta privea și medita la lumea oamenilor care se afla sub cer și care nu era deloc perfectă. Atunci s-a gândit că dacă ar coborî pe pământ cu siguranță i-ar învăța pe oameni cum să aibă o viață mai bună. Tatăl său, Hwan-in i-a permis această călătorie. Hwang-ung a coborât pe un versant al Munţilor Taebaek, lângă un mesteacăn al Altarului destinat ofrandelor aduse Divinităţi dar și lângă o grotă în care trăiau în bună înțelegere un tigru și o ursoaică. Aceste două necuvântătoare, pentru că au înțeles ce minuni se petreceau, și-au dorit să devină și ei oameni. Prințul s-a hotărât să-i ajute și i-a supus la o încercare. Le-a dat o legătură de pelin și 20 de căței de usturoi, pe care să le mănânce și apoi să stea liniștiți în grotă 100 de zile. Doar ursoaica a reușit să treacă proba și drept răsplată a fost transformată… într-o fată superbă, care a primit numele de Ung-nyo. Impresionat de voința ei, Hwang-ung la rândul lui a devenit un tânăr pământean care s-a căsătorit cu această fata minunată. Băiatul lor a devenit Regele DanGun, părintele națiunii coreene. Cu alte cuvinte, povestea lui Hwan-in, Hwan-ung și DanGun este cea a mitului coreean al Trinității divine, care explică originile divine ale poporului coreean și înființarea primului regat coreean, Gojoseon.
De la mitul antic la contemporaneitate
Această legendă a inspirat poporului coreean un puternic sentiment de mândrie naţională și un simț aparte al conştiinţei identităţii. De atunci, în orice situație, acest mit i-a unit și le-a dat tăria să reziste timpurilor. De multe ori, în îndrăgitele K-drame, se întâlnesc expresii în care sunt implicate Cerurile și forțele acestuia, ceea ce ne demonstrează faptul că poporul coreean are un mare respect pentru acest plan superior. Doar, pentru ei s-a deschis Cerul, într-o zi de 3 octombrie 2457, când Hwan-ung a coborât pe pământ!
În timp, această sărbătoare a devenit una Națională fiind un bun prilej de a o sărbători așa cum se cuvine.
Ziua Națională a Întemeierii Statului Coreean în România
De câțiva ani și la noi în țară au loc diverse evenimente care marchează această Zi. În ultimii ani, Excelența Sa, domnul Ambasador Kap-soo Rim, a organizat recepții pentru a celebra sărbătoarea amintită. Anul acesta a avut loc la Opera Națională Română din București, cu sprijinul acordat de Ministerul Culturii din România și de Korea Foundation. Au fost invitați distinși oficiali ai Guvernului, membrii ai Parlamentului, diplomați, oameni de afaceri și membrii Comunității coreene în România.
În deschiderea evenimentului, a vorbit Excelența Sa, domnul Kap-soo Rim, Ambasador al Republicii Coreea în România, care a impresionat prin discursul său ținut în limba română. Domnia sa a subliniat dezvoltarea, fără precedent, a relațiilor bilaterale, care au condus la semnarea unor tratate de cooperare economică în domenii precum cele ale energiei, apărării și infrastructurii. De asemenea, și-a exprimat dorința ca la încheierea mandatului său, cele două state să devină „nu doar buni prieteni ci cei mai buni prieteni”.
Din partea României, Mesaje de felicitare au fost transmise de Excelența Sa, doamna Roberta-Alma Anastase, Senator, Secretar al Biroului Permanent al Senatului României, Excelența Sa, domnul Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei și Excelența Sa, domnul Traian Laurențiu Hristea, Secretar de stat pentru Afaceri Globale și Organizații Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe.
ADG7 (Aki Dan Gwang Chil)
În partea a doua a serii dedicate Zilei Naționale a Întemeierii Statului coreean, a evoluat formația ADG7 (Aki Dan Gwang Chil), alcătuită din Kim Yak Dae (Daeguem), Lee Man Wol (Piri și Saenghwang), Choi Byung Hwal (Ajaeng), Woen Meondongmaru (Gayaguem), Chun Gung Dal (Percuție), Sunwoo Barabarababam (Percuție) și cele trei cântărețe Hong Ok, Yeon Hong și Yoo Wol. Înființat în 2015, acest ansamblu inedit s-a impus prin prezentarea bogatei moșteniri culturale coreene. De altfel, interpretările sale au fost deja răsplătite cu câteva distincții la Sori Frontier Award la Festivalul Internațional Sori de la Jeongju și KBS Korean Traditional Music Awards.
Spectacolul susținut la București a fost vibrant, prin care tinerii artiști au prezentat, într-un mod original, stilurile populare coreene, cel al muzicii de ritual șamanic intitulat gut și cel al cântecelor de dragoste numite minyo, cu cele contemporane ale K-Pop-ului, într-un mix care a surprins prin energie, fantezie, virtuozitate, mișcare și carismă.
Punctul culminant și totodată emoționant al spectacolului l-a reprezentat interpretarea proprie a celebrului vals „Valurile Dunării” compus de Iosif Ivanovici, devenit cunoscut în Coreea prin anii 1920 din secolul trecut, sub titlul „Rugăciunea/Psamul morții”. În opinia artiștilor, această piesă a fost special aleasă pentru evenimentul sărbătoresc, pentru a demonstra că cele două țări pot deveni una prin intermediul muzicii.
Într-adevăr a fost o seară cu totul specială. Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Republicii Coreea – Ziua în care se deschide Cerul, a impresionat prin buna organizare, prin discursurile de înaltă ținută, prin atmosfera rafinată, prin spectacolul oferit iar la final prin degustarea minunatei gastronomii coreene cunoscută sub numele de Hansik./cbelu/dsirbu

RADOR – 4 octombrie