Uniunea Poștală Universală, 150 de ani

 „150 de ani de facilitare a comunicării și de responsabilizare a oamenilor din toate națiunile”

Cu ocazia aniversării agenției specializate a Organizației Națiunilor Unite, Uniunea Poștală Universală, Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 9 octombrie a.c., emisiunea Uniunea Poștală Universală, 150 de ani, compusă din două mărci poștale, o coliță filatelică dantelată, un plic „prima zi” și o mapă filatelică cu produse speciale în tiraj limitat.

Uniunea Generală Poștală a fost înființată în anul 1874, prin Tratatul de la Berna, sub îngrijirea lui Heinrich von Stephen, înalt funcționar poștal al Confederației Germaniei de Nord.

Actul de constituire a fost semnat de repezentanții a 22 de țări, printre care și România, la 9 octombrie 1874, dată sărbătorită ulterior și ca Ziua Mondială a Poștei. Din partea României, actul a fost semnat de o personalitate de seamă, directorul general al Poștelor și Telegrafului, George Lahovary. În 1878, Uniunea Generală Poștală și-a schimbat numele în Uniunea Poștală Universală, devenind din anul 1948, instituție în cadrul ONU.

În prezent, Uniunea Poștală Universală având în componență 192 de țări membre, are ca organ suprem, Congresul, convocat o dată la patru ani, care are în general, funcția legislativă, asumându-și în principal chestiunile de politică și strategie. Este o organizație specializată a ONU, cu sediul la Berna, principal forum de cooperare între structurile și entitățile interesate din sectorul poștal, cu scopul de a dezvolta comunicarea socială, culturală și comercială prin utilizarea eficientă a serviciilor poștale – UPU nu intervine în chestiuni care privesc domeniul intern al serviciilor poștale naționale, care sunt de competența exclusivă a statelor membre.

În anul 2004, la 130 de ani de la înființarea Uniunii Poștale Universale, România a fost gazda celui de-al 23-lea Congres al acestei organizații.

Imaginile celor două mărci poștale ale emisiunii aniversare reproduc primele timbre românești, cunoscutele „Cap de bour” (valoarea nominală de 10 Lei) și o asociere a portretului lui George Lahovary la imaginea copertei mapei oficiale în care se regăseau documentele Tratatului de înființare a Uniunii Generale Poștale (devenită UPU), semnate de delegații participanți la Congresul de la Berna din 1874, printre care se regăsește și semnătura lui George Lahovary (valoarea nominală de 6 Lei). Emblema UPU și sigla aniversară, care marchează împlinirea a 150 de ani de la înființare, completează grafica celor două mărci poștale.

Colița filatelică prezintă imaginea unei mărci poștale (valoarea nominală de 33 Lei) în care steagul României și sigla aniversară a UPU formează un ansamblu grafic care sugerează cu claritate evenimentul care constituie și subiect al emisiunii filatelice. Imaginea monumentului UPU de la Berna, asociată cu cea a mărcii poștale și care redă statuar, purtătorii de mesaje scrise reprezentând 5 continente ale globului pământesc așa cum le gândise sculptorul René de St. Marceaux: Africa, Europa, Asia, America și Oceania, se constituie într-un concept cu un mesaj ușor de descifrat.

Plicul „prima zi” reunește, într-un concept grafic, imaginea unui desen-simbol al globului pământesc cu sigla aniversară (150 de ani UPU), cu elemente ale siglei oficiale, asociate cu un fundal cromatic recomandat de UPU pentru detalii grafice adiacente mărcilor poștale și produselor filatelice de colecție.

Romfilatelia mulțumește conducerii Uniunii Poștale Universale și colegilor de la Departamentul Comunicare din cadrul UPU pentru logo-urile furnizate precum și reprezentanților Arhivelor Naționale ale României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de miercuri, 9 octombrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice :

Tel : 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro