Noutățile celei de-a 17-a ediții ale Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON

În weekendul 12-13 octombrie, Bucureștiul găzduiește cea de-a 17 ediție a Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON.
Sâmbătă, 12 octombrie vor avea loc cursele 10 km Individual Vodafone, cu starturile de la 09.00 și Cursa Populară EY România (2,5 km) cu startul de la ora 12.00.
Traseul cursei de 10 km începe din Bulevardul Libertății intersecție cu Splaiul Independenței, Piața Constituției, cuprinde unele dintre cele mai emblematice repere ale capitalei, incluzând Piața Alba Iulia, Bulevardul Decebal, Piața Muncii, înainte de a termina în Piața Constituției. Cursa Populară 2,5 km este una dintre cele mai îndrăgite curse ale evenimentului, ea adresându-se alergătorilor de toate abilitățile. Starturile pentru alergătorii cu abilități diferite vor avea loc astfel: startul pentru 10 km fotolii rulante se va da la 08.45, iar pentru cursa de 2.5 km fotolii rulante va fi la 11.45.
Duminică, 13 octombrie este dedicată curselor competitive. Startul pentru cursele competitive-Cursa 42 km Raiffeisen Bank, Campionatul Mondial de Maraton Masters, Campionatul National de Maraton, Cursa 21 km Autonom și Cursa Ștafetă E.ON, va avea loc la ora 09.00.
Trecând pe lângă cele mai importante repere istorice și culturale ale Bucureștiului, alergătorii vor putea să exploreze capitala pe un traseu extraordinar, cu punct de plecare Bd. Libertății (în dreptul Parcului Izvor) și sosire în Piata Constituției, parcurgând bulevardele din centrul și nordul Bucureștiului (Calea Buzești, Piața Victoriei, Șoseaua Kiseleff, Calea Victoriei, Bd. Unirii, Bd. Decebal, Bd. Basarabia).
RunInBucharest, organizatorul evenimentului, anunță câteva informații importante pentru toți participanții:
o sunt așteptați peste 12.000 de alergători la Raiffeisen Bucharest MARATHON;
o înscrierile pentru cursele 42 km Raiffeisen Bank, 21 km Autonom, 10km Vodafone si 2,5 km EY România sunt sold out;
o înscrieri vor fi disponibile online și în cadrul SportExpo, doar pentru Cursa Ștafetă E.ON, în limita locurilor rămase, în Piața Constituției, începând de joi, 10 octombrie, orele 16.00;
o kiturile de concurs pot fi ridicate în cadrul SportExpo, în Piața Constituției, începând de joi, 10 octombrie, orele 16.00;
o în cadrul Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON din 13 octombrie se va organiza Campionatul Mondial de Maraton Masters 2024. Competiția reprezintă o oportunitate pentru cei care vizitează prima dată România, de a descoperi un oraș tânăr, vibrant și eclectic. Sunt așteptați 500 de alergători din peste 40 de țări;
o 14 cauze sociale sunt susținute de Maratonul București și de alergători;
o Sport Expo este o destinație populară pentru alergători, sponsori și până la 20.000 de vizitatori și pasionați de sport. Situat în Piața Constituției, este locul de unde se poate ridica kitul de concurs și unde sunt prezenți expozanți importanți din industria fitness, well-being și alergare.
o peste 500 de voluntari se vor afla pe traseele curselor (inclusiv la punctele de start & finish), în zilele de eveniment;
o pe traseu în cele două zile vor fi 15 puncte de divertisment și 14 puncte de hidratare;
o sâmbătă, 12 octombrie, se vor aplica restricții de trafic în intervalul 07.30-14.00, urmând ca duminică, 13 octombrie să fie aplicate restricții de circulație în intervalul 07.30-16.00;
o traseele pentru toate cursele au startul în centrul Bucureștiului, în Piața Constituției, iar hărțile sunt disponibile pe site-ul www.bucharest-marathon.com.
Maratonul București 2024 în cifre:
Traseu
– 4 sectoare traversate
– 7 puncte de cronometrare
– 27 atracții turistice
– 24 pacemakeri
– (aproximativ) 16.000 de pași pentru câștigătorul Maratonului București
Hidratare și energizare
– 15 tone de fructe(banane, portocale și mere)
– 120.000 pahare reciclabile apa
– 40.000 pahare reciclabile energizant
– 45.000 sticle 0.5 l apă plată
– 9.000 sticle 2 l apă plată
Reciclare
– 80 tomberoane plastic
– 80 tomberoane menajer
– 40 tomberoane hârtie/carton
– 65 metri cubi tone gunoi produs în cadrul evenimentului (estimat
-100 km bandă delimitare traseu fabricate din materiale biodegradabile
-15 000 săculeți reutilizabili și pungi din material biodegradabil
Servicii poliție, jandarmerie, pază, medicale, pompieri
– 1 centru de comandă
– 440 reprezentanți ai forțelor de ordine (poliție, jandarmerie, poliție locală)
– 12 ambulanțe SABIF
– 6 bicicliști patrulare cu defibrilatoare
– 60 voluntari Crucea Roșie ultimii 5 km
– 20 arbitri direcționare pe trase
Spectatorii sunt bineveniți să iasă și să încurajeze miile de participanți care aleargă prin centrul Bucureștiului sau/și pot veni să se înscrie la una dintre cursele de duminică.
Participanții la Maratonul București Raiffeisen Bank vor primi și anul acesta albume foto personalizate. Albumele sunt vor putea fi descarcate, incepand cu ziua de miercuri, 16 octombrie 2024, de la adresa runinbucharest.com/photos.
Sponsori ai Maratonului Bucuresti: Raiffeisen Bank – Sponsor Oficial, Under Armour – Partener Tehnic și tricoul oficial al evenimentului, Autonom – Sponsor Cursa 21 km, E.ON-Sponsor Cursa Ștafetă, Vodafone-Sponsor Cursa 10km, EY România-Sponsor Cursa Populară, Mega Image-Refreshment Partner, Stay Strong, WorldClass, GoldNutrition – Energizantul Oficial, Regina Maria, Izvorul Minunilor – Apa Oficială.
Parteneri media: Radio Zu-Official Radio Station, TVR Sport – Official Broadcaster, Euronews România, Gazeta Sporturilor, wall-street.ro, Media Trust.
Parteneri instituționali: Primăria Capitalei, CTMB – Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Primăria Sector 5, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Ministerul de Interne, Federația Română de Atletism.
ONG-uri asociate Maratonului București: Fundația Motivation România, Asociația Pădurea Copiilor, Asociația Niciodată Singur-Prietenii Vârstnicilor, Asociația Copii pentru Viitor, Organizația Salvați Copiii, Asociația Lindenfeld-Ajungem Mari, Fundația United Way România, HOSPICE Casa Speranței, Asociația Help Autism, Fundația Romanian Angel Appeal, Rotary International, Fundația Autonom, Crucea Roșie România, Asociația ALIA.
Despre RunInBucharest
RunInBucharest este organizatorul celor mai mari competiții de alergare stradală din România. Începând cu anul 2008, Bucureștiul a fost inclus în circuitul internațional al maratoanelor, alăturându-se celorlalte capitale europene care găzduiesc anual astfel de competiții. Toate competițiile #RunInBucharest sunt acreditate și înscrise în calendarul internațional al AIMS (Asociația Internațională a Maratoanelor și Semimaratoanelor) și World Athletics (Federația Internațională de Atletism). RunInBucharest a dezvoltat în România modelul asocierii competițiilor de alergare cu o cauză socială, umanitară sau ecologică, iar în prezent sunt peste 30 cauze partenere ale evenimentelor. Acestea cumulează fonduri de peste 100.000 euro anual pentru proiectele comunitare, sociale, educaționale, ecologice prezentate. RunInBucharest a fost primul ONG care a demarat o platformă de voluntariat sportiv în România – www.voluntarinsport.ro.