Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Victor Chirilă

Realizator, Sorin Bejan: Excelenţa voastră, realizăm acest interviu în preajma alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, dar și în fața unui referendum pe care Moldova urmează să îl pună pe foaie, de asemenea să ceară votul cetățenilor ei. Cum va decurge procesul electoral pentru cetățenii din Republica Moldova aflați în România, dar și pentru românii care au cetățenie moldovenească?
E.S. Victor Chirilă: Ați menționat alegerile prezidențiale, referendumul. Sunt două scrutine foarte importante pentru Republica Moldova, pentru cetățenii ei. Decidem, de fapt, viitorul nostru. Vrem sau nu vrem să aderăm într-o bună zi la Uniunea Europeană. Uniunea Europeană ne-a deschis larg ușa. Acum este rândul nostru să spunem clar că vrem să trecem pragul Uniunii. De aceea este un moment de cotitură, un moment de cotitură între trecut și viitor. Și sper foarte mult ca cetățenii Republicii Moldova, oriunde s-ar afla ei, fie în Republica Moldova, fie peste hotare, iar peste hotare avem foarte mulți cetățeni stabiliți fie temporar, fie permanent, să iasă în număr mare la alegerile prezidențiale și la referendum și să spună da aderării noastre la Uniunea Europeană.
Realizator: În Italia, că tot am spus că sunt foarte mulți moldoveni acolo, în Italia, sunt cele mai multe secții de votare, 60, dar cei mai puțini, unde aveți două secții de votare, în Rusia?
E.S. Victor Chirilă: Ați menționat foarte corect. În Italia avem 60 de secții de votare. În Italia avem peste 200.000 de cetățeni care s-au stabilit temporar sau permanent în această țară. Sunt foarte activi, au demonstrat-o nu o singură dată. Şi trebuie să menționez că în Italia autoritățile italiene nu intervin în alegerile noastre democrate, nu fac presiuni asupra cetățenilor noștri ca să voteze cutare sau cutare candidat, fie la alegerilr parlamentare, fie la alegerile prezidențiale. Pe când Rusia, astfel de presiuni s-au făcut și acum se fac și mai mari. De aceea, având în vedere că Rusia se află într-un război, nu doar împotriva Ucrainei, dar și împotriva Republicii Moldova, într-un război propagandistic, într-un război în care se folosesc bani iliciți pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova, dar vă imaginați dacă ei reușesc să facă acest lucru în Republica Moldova, în Rusia este cu mult mai ușor să faci acest lucru, să mobilizezi cetățenii noștri prin presiune, prin cumpărare de voturi și să-i aduci la secțiile de votare și să voteze pentru candidatul pro-rus. De aceea, noi nu nu putem permite unui stat, oricare ar fi el, să intervină în procesele noastre democratice, în alegerile noastre democratice, pentru că alegerile democratice sunt alegeri libere și acest lucru trebuie să-l asigurăm tuturor cetățenilor noștri. De aceea, în Rusia, anul acesta vom avea două secții de votare, pentru că suntem siguri că și în Rusia sunt oameni care nu se lasă, oameni mă refer cetățeni ai Republicii Moldova, care nu se lasă intimidați de presiunile Federației Ruse și vor vota cu conștiința împăcată, liber și nesilit de nimeni își vor exprima votul, la referendum și la alegerile în prezidențiale.
Realizator: Și mai ales că în această ultimă perioadă Kremlinul a avut o propagandă împotriva atât a alegerilor prezidențiale, cât și a referendumului și a prezentat Uniunea Europeană ca fiind ceva care va provoca numai răutăți.
E.S. Victor Chirilă: Da, ei încearcă să convingă cetățenii noștri că aderarea la Uniunea Europeană va aduce război. Război aduce Federația Rusă, nu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este o comunitate de state democratice, libere, independente, prospere și, cel mai important lucru, pașnice. Niciun stat care promovează războiul, care promovează conflictele nu poate adera la Uniunea Europeană. De aceea, prin chintesenţa ei, Uniunea Europeană este promotoarea păcii, nu a războiului. Și acest lucru trebuie să înțeleagă toți cetățenii Republici Moldova. Federația Rusă a demonstrat, nu o singură dată, că este promotoarea războiului împotriva Republicii Moldova în anii ’90, împotriva Georgiei în anii ’90 și apoi în 2008, împotriva Ucrainei în 2014, când i-au luat, ocupat o bună parte a teritoriului și în prezent, când Rusia folosește armamentul său, armata sa, potențialul său demografic pentru a cuceri un stat care își dorește să fie liber, independent, democratic, să-și decidă singur prezentul și viitorul./rpatulea/ilapadat
Realizator: Trecând la aspectele de natură tehnică ale alegerilor, dar și ale referendumului, care vor fi organizate concomitent pe 20 octombrie, când va începe efectiv procesul de votare, aici, în România?
E.S. Victor Chirilă: În România vom deschide 16 secție de votare, trei la București, două la Iași, două la Cluj și apoi câte o secție de votare la Suceava, la Bacău, la Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu și Craiova.
Reporter: Așadar, în marile orașe. Şi la ce oră va începe?
E.S. Victor Chirilă: În marile orașe, unde avem comunități mari de cetățeni ai Republicii Moldova, cu cetățenie dublă, care s-au stabilit fie temporar, fie permanent aici, în România. Alegerile vor începe duminică, 20 octombrie, la ora 07:00 şi se vor încheia la ora 21:00, în aceeaşi zi.
Reporter: Pentru că, mai nou, în procesul electoral există și varianta pentru votul prin corespondență, sunt înscriși și pentru acest vot?
E.S. Victor Chirilă: În România este doar un proiect, un proiect-pilot lansat anul acesta doar pentru câteva state: Statele Unite ale Americii, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda. S-au înregistrat în prealabil în jur de o mie de cetățeni, care vor să voteze prin corespondență, deci acești cetățeni vor beneficia de acest această posibilitate.
Reporter: Făcând referire la referendumul care va avea loc pe 20 octombrie, cât de mult înțeleg cetățenii din Republica Moldova încotro să meargă?
E.S. Victor Chirilă: Am demonstrat nu doar o singură dată că ne dorim să facem parte din UE. Anul trecut am avut o mare adunare națională la care au participat zeci de mii de cetățeni din Republica Moldova, care au scandat în Piața Adunării Naționale, în inima Chișinăului și în inima Republicii Moldova. Ne dorim să fim parte a UE! Şi acest glas, această voce a noastră comună, solidară, a fost auzită în toate capitalele europene. Nu întâmplător, ulterior Uniunea Europeană a decis să demareze negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și în prezent deja beneficiem de acest lucru, suntem în proces de screening a legislației noastre naționale, de analiză a legislației noastre naționale, să vedem compatibilitatea ei cu acquis-ul comunitar al Uniunii Europene și, în funcție de concluziile acestui proces, să convenim și asupra unui calendar de înlăturare a celor lacune legislative și, cele din urmă, să putem adera la Uniunea Europeană. Noi ne dorim ca să încheiem acest proces de negociere până în 2028, astfel încât în 2030 să aderăm la Uniunea Europeană. Unii vor spune că suntem visători. Eu cred că suntem optimiști şi în același timp realiști și depunem toate eforturile, mă refer la autorități, la societatea civilă din Republica Moldova, mă refer la cetățeni ca în fruntea țării să avem un lider care se asociază cu această idee și a demonstrat nu o singură dată că este devotat acestui ideal al nostru să ajungem parte a Uniunii Europene, a lumii democratice, a lumii civilizate, a lumii libere și, în același timp să avem în parlament, anul viitor, în urma alegerilor parlamentare, să avem din nou o majoritate pro europeană, astfel încât să punem în practică acel pachet de legi pe care îl vom negocia cu Uniunea Europeană pentru a putea adera la această comunitate importantă pentru viitorul Republicii Moldova. Deci nu suntem visători, suntem pragmatici, suntem realiști, optimiști că vom depăși împreună cu aliații noștri și cu partenerii noștri și mai ales cu susținerea României să trecem de toate provocările, de toate greutățile, să facem față tuturor presiunilor care vin dinspre Federația Rusă, fie ele și politice, economice, diplomatice, energetice, hibride, de tot felul, de tot soiul și, în cele de urmă, să trecem pragul Uniunii Europene. Deci, sunt niște scrutine, cred mai mult decât importante, sunt hotărâtoare pentru noi, ne vor decide destinul și vom face acel pas pe care îl visăm de mai bine de 30 de ani de când ne-am declarat stat independent și trebuie să recunoaștem că în acești 30 de ani am tot visat să devenim pe deplin independenţi şi liberi./lcoman/ilapadat
Iată că a venit momentul sincerității pentru noi toți, momentul hotărâtor în care să tăiem cordonul care ne ține de trecut, să-i spunem Federației Ruse nu presiunilor, nu șantajului. Vrem să fim liberi.
Realizator: Și în cazul unui răspuns „Da” ferm la acest referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, deci și pentru schimbarea Constituției în Republica Moldova, la ce reacție vă așteptați din partea Moscovei?
E.S. Victor Chirilă: La nimic bun nu ne așteptăm din partea Moscovei. Ea devine tot mai agresivă în raport cu Republica Moldova, aruncă în spațiul mediatic al nostru tot mai multe fapte false, știri false ca să inducă în eroare cetățenii Republici Moldova, să trezească neîncrederea față de România, față de Uniunea Europeană, față de valorile pe care le promovează Uniunea Europeană. Pompează tot mai mulți bani iliciți în Republica Moldova, utilizând diferite canale pentru a cumpăra o parte din cetățenii noștri, care fie sunt nostalgici după timpurile sovietice, fie sunt atât de săraci și atât de debusolați cât să se lase cumpărați cu 500 de lei sau 1.000 de lei – ceea ce ar însemna 25 de euro sau 50 de euro – trădând astfel idealurile noastre, trădând astfel viitorul copiilor lor, nepoților lor, pentru că tinerii în Republica Moldova au decis deja. Mulți din ei își fac studiile – peste 20.000 în România, de exemplu – dar avem în fiecare stat european tineri. Au ales să studieze, au ales să activeze, să muncească în respectivele state. De fapt, ei au ales viitorul. Pasul a fost făcut de peste un milion de cetățeni, care astăzi 1.300.000 de cetățeni beneficiază de cetățenia României, care este cetățenia Uniunii Europene, și beneficiază o bună parte din ei, muncesc în Italia, în Spania, în Germania, datorită acestui pașaport, datorită acestei cetățenii a Uniunii Europene oferite de București și ei se bucură din plin de libertățile Uniunii Europene și de oportunitățile pe care le oferă lor Uniunea Europeană. Și ar fi păcat să nu trecem acest test pentru noi, să votăm „Nu” împotriva integrării europene. Aceasta ar fi să votăm împotriva libertăților noastre de care ne bucurăm în prezent. Ar fi cea mai mare dezamăgire, nu doar pentru noi; va fi o mare dezamăgire pentru partenerii noștri care ne-au deschis larg ușile, porțile ca să venim în comunitatea europeană și sunt gata să ne ajute și au demonstrat nu o singură dată în acești ani să ne ajute, nu doar prin vorbe, nu doar prin mesaje politice, dar cu asistență concretă ca să facem față șantajului energetic al Federației Ruse, de exemplu, să devenim tot mai conectați din punct de vedere infrastructural și energetic cu România și prin România cu Uniunea Europeană, să compensăm cheltuielile la energie și la încălzire pentru cetățenii vulnerabili din Republica Moldova, să finanțăm proiecte în domeniul educației, în domeniul sănătății în Republica Moldova. Toate lucrurile acestea sunt posibile datorită susținerii Uniunii Europene, iar un mesaj negativ din partea noastră va afecta și ritmul reformelor în Republica Moldova, va aduce instabilitate politică în Republica Moldova, va afecta dezvoltarea economică, pentru că anumite relații care s-au închegat deja între Republica Moldova, România și Uniunea Europeană în general vor fi puse sub semnul întrebării. Uniunea Europeană și oamenii de afaceri vor deveni tot mai neîncrezători în perspectivele noastre de dezvoltare. Asistența care vine pentru dezvoltare din partea Uniunii Europene va fi redusă, pentru că statele Uniunii Europene nu finanțează de ochi frumoși aceste proiecte. Ele finanțează aceste proiecte pentru că noi ne dorim să facem parte din această comunitate, să ajungem standardele de viață în economie, în viața socială, în educație, sănătate, care sunt în Uniunea Europeană. Iar în momentul în care noi trimitem mesajul că nu vrem să fim ca voi, evident că totul se reduce; și asistența politică, susținerea politică și diplomatică de care se bucură enorm acum Republica Moldova, dar și asistența economică și financiară din partea acestor parteneri europeni. Și eu sper că și sunt convins că o bună parte înțeleg acest lucru. Mai sunt o parte din cetățeni care, nemulțumiți de acele realizări pe care Republica Moldova le-a înregistrat după independență sunt debusolați și sunt gata să dea viitorul pentru revenirea la trecutul care lor li se pare că a fost unul sigur, unul mai bun decât prezentul. Și nu vă lăsați cumpărați pentru câțiva galbeni, vânduți pentru câțiva galbeni unui ideal din trecut, care nu a fost deloc roz, pentru că a fost plin de umilință pentru Republica Moldova, pentru cetățenii ei, a fost plin de tragedie, pentru că mii, zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au fost deportați în Siberia. Mulți au murit în închisori, o elită întreagă a fost eradicată în Republica Moldova./abranescu/ilapadat
Deci aceste lucruri nu trebuie uitate, nu trebuie uitate.
Realizator: Şi privind spre viitor la acest referendum, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în cazul unui da, care credeți că sunt punctele forte ce i-ar permite țării să participe activ la progresele din cadrul comunității Europei?
E.S. Victor Chirilă: Avem o societate educată trebuie să spunem și o demonstrează din plin tinerii noștri care participă la diferite olimpiade, concursuri internaționale și vin acasă cu rezultate foarte bune. Avem pleiada de tineri talentați în domeniul IT-ului, de exemplu, și îi vedem aici peste tot în România. Avem o pleiadă de tineri care își doresc să devină ingineri buni, care își doresc să devină bancheri buni și învață la universități de top din Uniunea Europeană. Avem un sistem de educație, în ciuda multiplelor probleme, încă foarte bun în Republica Moldova. Avem și un sistem de sănătate care, deși a fost afectat de plecarea multor medici, în continuare este foarte bun și asistăm la îmbunătățiri în fiecare an datorită investițiilor pe care le face Uniunea Europeană în sistemul nostru de sănătate. Avem o agricultură performantă, care poate hrăni nu doar Republica Moldova, nu doar România, poate hrăni o Europă întreagă. Avem capacități neutilizate de procesare a produselor noastre agricole, dar nu le putem utiliza pentru că nu avem piața necesară de desfacere. Uniunea Europeană și-a deschis în ultimii ani piața pentru produsele noastre agricole și în special fructele și legumele. Așteptăm cu nerăbdare să ni se deschidă piața pentru produsele noastre din zootehnie. În momentul în care acest lucru va fi posibil, Republica Moldova va deveni un producător mare de carne de bună calitate, care se va regăsi pe toate rafturile din marile rețele comerciale din Europa. De ce? Pentru că Uniunea Europeană este gata să ne deschidă piața, dar trebuie să îndeplinim anumite standarde de securitate alimentară, să avem laboratoarele corespunzătoare, să avem experții corespunzători și treptat, treptat suntem tot mai aproape de acest obiectiv. Şi cred că în următorii câțiva ani vom avea posibilitatea să exportăm toate aceste produse de care v-am vorbit nestingherit de legislația vamală a Uniunii Europene și sper într-o bună zi să nu avem vamă între Uniunea Europeană și Republica Moldova și mai ales între Republica Moldova și România. Datorită României, care acum a devenit cel mai important, cel mai mare importator de produse din Republica Moldova, noi suntem astăzi mai bine, suntem mai prosperi decât am fost acum 10 ani. Datorită României suntem asigurați cu energie electrică, suntem asigurați cu gaze naturale, pentru că dacă România nu construia gazoductul Iași-Ungheni-Chişinău și nu îndeplinea lucrările tehnice necesare pentru a importa în revers gaz natural din Grecia pe gazoductul transbalcanic, astăzi nu am putea vorbi despre independența noastră energetică. Astăzi, Republica Moldova, datorită acestor investiții făcute de România, nu mai importă gaz rusesc. Datorită României astăzi privim cu mai multă încredere în viitor, într-un viitor liber, democratic și cel mai important pentru cetățenii noștri, care își doresc ca libertatea și democrația să fie pe deplin simțită, este prosperitatea. Vrem să ne bucurăm de libertate, de democrație, de independență într-un stat prosper, pentru că atunci și stabilitatea politică va fi asigurată, atunci şi cetățenii vor gândi mult mai rațional viitorul lor, problemele lor. Mă adresez lor: nu renunțați acum la visurile voastre, la visurile pe care le-am avut acum 30 de ani. Suntem mai aproape de acest moment. Cred că 20 octombrie este pasul important pe care îl vom face împreună spre acest obiectiv.