Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel mai mare program de ajutor financiar pentru Republica Moldova

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, la Chișinău, cel mai mare program de ajutor financiar pentru Republica Moldova, cu 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale și a unui referendum crucial pentru viitorul țării. Șefa Comisiei a avut convorbiri cu președintele Maia Sandu, care a mulțumit pentru ceea ce a numit un simbol al încrederii Bruxellesului și a subliniat că apropierea de Uniunea Europeană le aduce cetățenilor beneficii concrete. Ina Guțu transmite la Radio Chișinău.
Reporter: Planul de creștere economică pentru Republica Moldova, care este axat pe reforme, investiții și acces la piața Uniunii Europene, va permite dublarea creșterii economice a țării în următorul deceniu – a anunțat președintele Comisiei Europene. Investiții în școli, spitale, dezvoltarea infrastructurii și interconectării energetice cu România și Uniunea Europeană, facilități de acces la piața unică europeană, dar și suport în realizarea reformelor sunt elemente esențiale ale planului anunțat de Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen: Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani. Vom renova școli, vom construi două noi spitale – la Bălți și la Cahul. Vom investi în mai bune conexiuni în țară, dar și cu vecinii, precum în construcția autostrăzii Iași-Chișinău-Odesa, sau poduri peste râul Prut. Vom investi, de asemenea, în interconectarea energetică cu Uniunea Europeană.
Reporter: Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în iunie 2022 și a început oficial negocierile de aderare în iunie anul acesta./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar