Urcarea pe tron a lui Mihai Viteazul – 11 octombrie 1593

Context

Pe 11 octombrie 1593, Mihai Viteazul devenea domnitor al Țării Românești, într-un context geopolitic extrem de complex. Acesta a reușit să obțină tronul printr-o combinație de alianțe și concesii, dar și printr-o strategie politică abilă. Cu ajutorul unor boieri influenți și a sprijinului diplomatic din partea Angliei, Mihai a plătit sume considerabile pentru a câștiga sprijinul Porții Otomane, angajându-se să achite datoriile predecesorului său, Alexandru cel Rău. Cu toate acestea, Mihai și-a pregătit terenul pentru a lupta împotriva dominației otomane.

Contextul alianțelor și concesiilor

Mihai Viteazul s-a aflat într-o poziție dificilă, între puternicul Imperiu Otoman și influențele europene din partea Habsburgilor și Poloniei. Cu scopul de a obține tronul, Mihai a plătit o sumă imensă la Poarta Otomană, sumă care includea obligația de a acoperi datoriile acumulate de Alexandru cel Rău. Această concesie l-a pus în postura de a face față unei sarcini financiare aproape imposibile, însă Mihai avea alte planuri.
După ce a fost recunoscut de turci, Mihai a început să își întărească relațiile cu Liga Sfântă, o coaliție europeană anti-otomană susținută de Papa Clement al VIII-lea, Imperiul Habsburgic și alte puteri europene. În 1594, Mihai a început o rebeliune împotriva turcilor, care a culminat cu bătălia de la Călugăreni și alte succese importante pe câmpul de luptă.

Ceremonia intrării în București

După confirmarea sa ca domnitor, Mihai Viteazul a intrat triumfal în București, capitala Țării Românești. Ceremonia a fost un moment solemn, în care a fost încoronat în fața boierilor și clerului, într-un gest de reafirmare a autorității sale. Bucureștiul a devenit rapid centrul puterii sale, iar intrarea sa a simbolizat un nou început pentru Țara Românească, sub un lider determinat să-și apere poporul de dominația otomană.

Ecranizări și opere literare

Viața și faptele lui Mihai Viteazul au inspirat multe creații artistice. Unul dintre cele mai cunoscute filme este „Mihai Viteazul” (1970), regizat de Sergiu Nicolaescu, care surprinde viața voievodului, inclusiv ascensiunea sa pe tron și campaniile militare. În literatură, Nicolae Bălcescu a scris „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, un text important ce descrie cu detalii curajul și strategiile militare ale lui Mihai, care au inspirat generații întregi de români. Urcarea pe tron a lui Mihai Viteazul rămâne un moment esențial în istoria românilor, marcat de o politică abilă de alianțe și concesii, dar și de o voință fermă de a proteja țara de dominația otomană.

(Autor: Alexandru Eduard Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Michael-prince-of-Walachia

https://www.artsafari.ro /en/project/michael-the-brave/