2024. október 11

Szeptemberben 4,62 százalékra csökkent az inflációs ráta Romániában
Bukarest, 2024. október 11., péntek (MTI) – Szeptemberben 4,62 százalékra csökkent az éves inflációs ráta Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Augusztusban a fogyasztói árindex 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Augusztushoz képest 0,33 százalékos inflációt mért az INS, 2023 októbere és 2024 szeptembere között pedig átlagban 6,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex az előző 12 hónaphoz viszonyítva. Szeptemberben az élelmiszerek átlagára 4,72 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a nem élelmiszer jellegű termékek 3,30 százalékkal, a szolgáltatások pedig 7,88 százalékkal drágultak. Legnagyobb mértékben a postai szolgáltatások (17,8 százalék), a légiközlekedés (17,7 százalék), a zöldségek és zöldségkonzervek (16,28 százalék), valamint a mosószerek (14,72 százalék) drágultak. Legnagyobb arányban a búzaliszt (13,38 százalék), a kukoricaliszt (12,53 százalék), a vaj (10,46 százalék), a földgáz (10,13 százalék) és az étolaj (6,22 százalék) ára csökkent Romániában éves összevetésben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11. 10)
Súlyos bűncselekmények miatt nyomoz a rendőrség
Súlyos bűncselekmények gyanúja miatt 95 házkutatást tartottak csütörtökön a rendőrök.
Az országos rendőrség (IGPR) pénteki tájékoztatása szerint, a házkutatásokat az ügyészség felügyelete mellett kábítószer-kereskedelemmel, szervezett bűnözői csoport létrehozásával, csalással, gyermekpornográfiával, csempészettel, adócsalással, rablással, testi sértéssel, hamisítással, lopással, rongálással, illegális fegyvertartással, illegális fegyverhasználattal és orvvadászattal kapcsolatos büntetőügyek kapcsán hajtották végre.  Mindezek mellett utcai razziákat is tartottak, illetve ellenőrzéseket végeztek az illegális fegyvertartással, kábítószer-kereskedelemmel és -fogyasztással, emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények leleplezésére, valamint a közlekedési bűncselekmények megakadályozására. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11. 10)
Adóügyi változtatást kér a kormánytól az Európai Bizottság
A kért intézkedés a mikrovállalatok adózására, azon belül a társasági adókötelezettség kiterjesztésére vonatkozik. A mikrovállalkozások adómentességi küszöbének jelentős mértékű csökkentését kéri a Ciolacu-kabinettől az Európai Bizottság, adta hírül az economedia.ro meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. Az uniós testület azt szeretné, hogy az ebbe a kategóriába tartozó cégek csak abban az esetben legyenek mentesítve a nyereség utáni társasági adó fizetése alól, ha az éves árbevételük nem haladja meg a 88 500 eurót. A jelenlegi küszöbérték 500 ezer euró. Jelenleg 60 ezer euró éves árbevételig a mikrovállalkozások az árbevételük 1 százalékát kötelesek befizetni adó formájában, 60 ezer és 500 ezer euró között pedig a 3 százalékát. A tavalyi év végéig 1 millió eurós árbevételig voltak mentesítve a 16 százalékos társasági adó fizetése alól. A kormánynak hat hónap áll rendelkezésére, az adómentességi küszöb csökkentésére. Amennyiben nem tesz eleget az elvárásnak, Románia 300 millió eurót veszít az országos helyreállítási terv (PNRR) keretösszegéből. Az Európai Bizottság arra hivatkozik, hogy a jelenlegi küszöbérték távolról sincs összhangban a Világbank ajánlásával. Románia a PNRR keretében vállalata, hogy adóügyi reformat hajt végre, ez az intézkedés is annak a része lenne. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11. 10)
Ötös fokozatúnál erősebb földrengés rázta meg a Fekete-tengert
Földrengést jelentettek pénteken, az 5,6-os erősségű földmozgást a Fekete-tengeren mérték. Az országos földfizikai intézet jelentése szerint a délelőtti szeizmikus mozgás 14,5 km-es mélységben következett be.
Bár az epicentruma a térkép alapján távol esett Romániától, az intézett honlapján megosztott vallomások szerint a tengerparti városokban is megérezték a rengést. „Rendesen érződött, pedig nem tartott tovább három másodpercnél” – osztotta meg tapasztalatát egy konstancai személy. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11. 10)