România și Egiptul își întăresc relațiile economice, cu accent pe energie, investiții

România și Egiptul au convenit să aprofundeze legăturile economice, cu accent pe cooperarea energetică, investiții și promovarea comerțului, potrivit unui comunicat al celei de-a patra sesiuni a Comitetului mixt româno-egiptean pentru cooperare economică, științifică și tehnică.
Întâlnirea, desfășurată la București, a fost prezidată de Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ministrul egiptean al Planificării, Dezvoltării Economice și Cooperării Internaționale, Rania Al-Mashat, a condus delegația egipteană.
Cele două părți au discutat despre o serie de probleme, printre care:
Comerț și investiții: ambele părți au identificat oportunități de creștere a comerțului, în special în agricultură, vehicule și cereale. Au convenit, de asemenea, să împărtășească informații despre oportunitățile de afaceri și să încurajeze proiecte de investiții comune. A fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) și Autoritatea Generală pentru Investiții și Zone Libere din Republica Arabă Egipt (GAFI) pentru a facilita schimbul de cunoștințe și schimbul de informații privind mediul investițional din ambele țări.
Energie: Cele două părți au convenit să exploreze modalități de diversificare a surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, România căutând acces la gaze naturale lichefiate disponibile în Egipt. De asemenea, au convenit să colaboreze la dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, sisteme de transport electric și proiecte de interconectare electrică.
Industrie: România și Egiptul vor consolida cooperarea în industria auto, textile și ciment, promovând în același timp parteneriate în industria chimică și a echipamentelor medicale. Cele două țări au convenit, de asemenea, să exploreze transferul de know-how pentru tranziția de la o economie liniară la un model de economie circulară.
Turism: Cele două părți vor coopera în promovarea turismului sigur și durabil și vor face schimb de informații cu privire la potențialul turistic al ambelor țări.
Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM): Cele două părți au convenit să susțină schimbul de experiență și bune practici în dezvoltarea IMM-urilor prin finanțare atât din surse naționale, cât și internaționale. De asemenea, au propus dezvoltarea rețelelor de afaceri și consolidarea centrelor de consultanță și inovare digitală pentru IMM-uri.
Oprea a subliniat potențialul de creștere a investițiilor egiptene în România, în special în energie, industria auto și industria de apărare.
„România este o destinație atractivă pentru investițiile străine în Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, valoarea investițiilor egiptene directe în România este de doar 44 de milioane de dolari. Prin urmare, încurajăm oamenii de afaceri egipteni să investească în România, în special în energie, industria auto – în special în zona bateriilor pentru mobilitate electrică, pile de combustie cu hidrogen, mașini agricole, industria chimică și farmaceutică, industria de apărare, sistemul de compensare, agricultură și industria alimentară, infrastructură, turism, materialele de construcții, prin proiecte derulate în parteneriate public-private în România”, a declarat ministrul Oprea.
„Ambele țări au căutat să își unească forțele și să impulsioneze dezvoltarea și creșterea economică, investind în mai multe sectoare de activitate. Am discutat anterior despre acest lucru cu alți colegi miniștri și sunt foarte bucuros că ministrul Agriculturii și Recuperării Terenurilor, Alaa Farouk, face parte din delegație, având în vedere importanța legăturilor dintre Egipt și România și potențialul acestora. Am discutat despre agricultură, întreprinderi mici și mijlocii și investiții, dar am explorat și alte oportunități de cooperare: în sectorul energiei nucleare, hidrogen, industrializare, domeniul transporturilor, comerț, apărare, inteligență artificială, domenii care sunt foarte importante pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Aștept cu nerăbdare alte acorduri și strategii de afaceri, precum și numeroși miniștri români. Astăzi avem și un forum de afaceri în care peste 100 de companii vor discuta despre oportunități și, de asemenea, vor discuta despre ceea ce pare a fi o reactivare foarte promițătoare a legăturilor economice dintre cele două țări”, a declarat ministrul Planificării, Dezvoltării Economice și Cooperării Internaționale al Egiptului.
Comitetul mixt a convenit să înființeze un comitet de monitorizare pentru a urmări progresul în atingerea obiectivelor convenite și a facilita dialogul dintre cele două țări. Întâlnirea s-a încheiat cu un forum de afaceri la care au participat reprezentanți ai sectoarelor private din ambele țări, care au discutat despre potențiale oportunități de cooperare.

DAILY NEWS EGYPT (Egipt) – 11 octombrie 2024

Traducerea: Cristina Zaharia/RADOR RADIO ROMÂNIA