2024. október 14.

Tolonganak a politikusok Szent Piroska ünnepére

Ma délelőtt Iaşi-ban lesz Szent Piroska szentmiséje, amelyen több ezer ember vesz részt, és több politikus is bejelentette jelenlétét. Köztük Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és Mircea Geoană volt NATO-főtitkárhelyettes, akik valamennyien jelöltették magukat a jövő hónap végén esedékes elnökválasztáson. A szentmisét 9.30-tól a metropolita székesegyház előtt celebrálja a román ortodox egyház több magas rangú elöljárója. Minden évben október 14-e körül, amikor az ortodox keresztények a Szent Piroska ünnepét ünneplik, Iaşi az ország legnagyobb, és Európa ötödik legnagyobb zarándokközpontjává válik. (Radio România Actualităţi – RADOR, Románia Rádió)

Csöndben emelkednek az üzemanyag-árak

A benzin literenkénti átlagára az előző hónaphoz képest 1,7%-kal, a gázolaj literenkénti átlagára pedig közel 1%-kal emelkedett. Bukarestben a töltőállomásokon a normál benzin literje 7,05 és 7,17 lej között mozog, míg a normál gázolaj 7,09 és 7,19 lej között mozog. Jelenleg Románia az Európai Unióban a 7. helyen áll a legolcsóbb benzin és a 8. helyen a legolcsóbb gázolaj tekintetében. (Radio România Actualităţi)

Hagyományos sajtó és az új média párharcáról értekeztek Nagyváradon

Október 12-én, szombaton a Nagyváradi Egyetem Politikatudományi és Kommunikációtudományi Tanszékének hallgatói újságírókkal, professzorokkal és kutatókkal találkoztak, hogy megvitassák a jelen egyik legnagyobb kérdését: a hagyományos újságírás és az új média szembenállását. A „Hagyományos újságírás és az új média: elhatárolódások, rivalizálás, ellentmondások” című kollokviumra a Nagyváradi Egyetem által október 11-12-én szervezett, „Média a posztkommunizmusban” című kilencedik nemzetközi konferencia keretein belül került sor.

Marian Petcu, Camelia Beciu, Mirela Lazăr és Bogdan Oprea, a Bukaresti Egyetem Újságíró- és Kommunikációtudományi Karának (FJSC) professzorai, valamint Carmen Ionescu, a Rador Radio Románia Sajtóügynökség vezetője őszinte és nyílt párbeszédet folytattak a hallgatókkal a karrierlehetőségekről, a romániai országos és helyi médiapiac realitásairól, valamint a mesterséges intelligencia kihívásairól. A találkozót Florin Ardelean professzor, a rendezvény szervezője moderálta.

A konferencia szervezője és házigazdája a Nagyváradi Egyetem volt, társszervezői pedig a Bukaresti Egyetem és a Moldovai Állami Egyetem. (RADOR – Románia Rádió)

A Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap véglegesítette az elnökválasztáson használandó szavazólap-mintákat

Egy sajtóközlemény szerint három ilyen modell van – egy az ország szavazóhelyiségeiben használt szavazólapra, egy a külföldön lévő szavazóhelyiségekben a választók rendelkezésére bocsátott szavazólapra és egy a levélszavazólapra kerül. A modellek bemutatásáról készült jegyzőkönyvek a BEC honlapján lesznek elérhetők. Az elnökválasztás első fordulójára november 24-én kerül sor. (Radio România Actualităţi)

Gombamérgezések Târgoviştén

A Târgoviştei Megyei Kórház orvosai jelezték, hogy gombamérgezés miatt a sürgősségi osztályokon jelentkező emberek száma egyre nő. A tünetek – orvosi kifejezéssel élve – „polimorfikusak” voltak, ami azt jelenti, hogy a betegeknél az enyhe formától a súlyos, kórházi kezelést igénylő formákig terjedt a skála. Az ehetetlen gombák könnyen összetéveszthetők az ehető gombákkal. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a mérgező gombák elfogyasztása emésztési zavarokat (kellemetlen, de kezelhető), szív- és érrendszeri zavarokat (alacsony vérnyomást, vagy szív- és érrendszeri problémákat), neurológiai zavarokat (zavartság, delírium, görcsök egészen a kómáig) és egyes esetekben halált okozhat. A kórház sürgősségi osztályának szakemberei szerint a tünetek a fogyasztást követő első 12 órában jelentkeznek, ezt követően az állapot gyorsan változhat. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin