Dispută între Primăria Generală şi două primării de sector, în zona Pieţei Unirii din Capitală

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat aseară târziu că a decis retragerea echipelor de pe șantierul din Piața Unirii din Capitală, după o zi plină de tensiuni care aproape au degenerat într-un conflict între poliția municipală și cea de sector. Primarul de sector nu a precizat însă dacă renunță și la lucrările de consolidare a planșeului de sub piață, dar a acuzat Primăria Generală că ar fi intervenit brutal. Aceasta, după ce primarul Nicușor Dan a încercat pentru a doua oară, spre seară, să scoată gardurile care încercuiau șantierul instalat pe un teren despre care a explicat că aparține Primăriei Capitalei și unde Sectorul 4 nu are niciun drept. Disputa a început ieri dimineață și a fost urmărită de bucureșteni precum episoadele dintr-un film de acțiune. Punctul culminant a fost spre seară, când primarul general s-a întors în piață cu o dispoziție de desființare a șantierului, cu excavatoare, cu poliția municipală, cu jandarmi și cu poliția națională.
Reporter: Mihaela Enache – Reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 4 au blocat intervenţia excavatoarelor aduse la faţa locului pentru a îndepărta gardurile, iar în imaginile transmise pe internet apar poliţişti locali de la sectoare, dar şi din subordinea Primăriei Generale, de la poliţia naţională şi jandarmi. Primarul Nicuşor Dan s-a arătat nemulţumit că forţele de ordine nu au sprijinit punerea în aplicare a dispoziţiei sale şi a afirmat din nou că terenul este în administrarea municipalităţii, deşi pe parcursul zilei primarul Sectorului 4 a prezentat documente despre care afirmă că îi asigură cadrul legal pentru derularea lucrărilor.
Nicușor Dan: Nu poate să dea primarul de sector o autorizație pe un element de infrastructură care aparține Primăriei Capitalei, așa spune legea. Nu poate, de asemenea, să dea o autorizație atunci când e o lucrare pe două sectoare; nu se poate așa ceva. Şi suntem exact în situația asta.
Reporter: Daniel Băluță a explicat că a obținut o autorizație de construcție de la Sectorul 3, pe teritoriul căruia se află cea mai mare parte a planșeului ce are nevoie de intervenție, și că, de fapt, spațiul ar fi în administrarea Ministerului Mediului, prin Apele Române, instituție cu care are un acord care îi permite să deruleze lucrările considerate urgente și absolut necesare pentru siguranța publică.
Daniel Băluţă: Terenul este preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4. Întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București, aparține Ministerului Mediului, prin Apele Române. Un alt argument este legat de protocolul pe care îl avem cu Apele Române.
Reporter: Zilele trecute, primarul Sectorului 4 spunea că renunță la proiect tocmai pentru că nu fusese emisă autorizația de la Primăria Generală, însă a anunțat că lucrările au început, iar primarul Capitalei consideră că interesul e doar să obțină fondurile pentru lucrare.
*
Realizator: La baza autorizației emise de Primăria Sectorului 3 stă intabularea zonei Pieței Unirii în cartea funciară în favoarea Administrației Apele Române, un document despre care însă primarul Nicușor Dan spune că ar fi provizoriu și eronat, pentru că Apele Române au drept de administrare doar asupra canalului prin care trece râul Dâmbovița pe sub Piața Unirii. Astăzi, reprezentanții Primăriei Generale ar urma să meargă la oficiul de cadastru pentru a corecta actele.
„Vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al Primăriei Generale să fie fără echivoc” – a transmis Nicușor Dan./RADOR RADIO ROMÂNIA/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -15 octombrie)