Cluj, Galaţi şi Sectorul 6, câştigătorii celei de-a șasea ediții a concursului „Orașe Durabile”

Judeţul Cluj, oraşul Galaţi şi Sectorul 6 din Bucureşti sunt câştigătorii celei de-a șasea ediții a concursului „Orașe Durabile”, organizat de Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER), Institutul Francez din România şi Business France.
Câștigătorii ediției 2024 au fost anunțați în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, 14 octombrie, la Reședința Franței, fiind puse în valoare inițiativele inovatoare ale autorităților locale în cadrul tranziției ecologice și dezvoltării durabile.
Ceremonia a avut loc în prezența Ambasadorului Franței în România, Nicolas Warnery, a membrilor juriului prezidat de Alexandru Aldea, președintele Senatului Universității Tehnice de Construcții București, precum și a numeroși parteneri din sectorul public și privat.
Județul Cluj a fost premiat pentru proiectul realizat în colaborare cu orașul Gherla, privind regenerarea urbană a Cartierului Nou (din Gherla). Acest proiect pune accentul pe dezvoltarea unor poli urbani de echilibru în zona metropolitană Cluj, vizând promovarea unei abordări integrate și durabile a dezvoltării urbane.
Un al doilea premiu a fost acordat orașului Galați pentru proiectul de revitalizare a cartierului Micro 16. Acest proiect s-a remarcat prin implicarea activă a locuitorilor în transformarea cartierului, având drept scop îmbunătățirea calității vieții, respectând în același timp principiile dezvoltării durabile.
Sectorul 6 din București a fost recompensat pentru ambițiosul său proiect de transformare a cartierului Drumul Taberei într-un eco-cartier. Proiectul se concentrează pe renovarea durabilă a imobilelor, promovarea mobilității verzi și reabilitarea spațiului public.
„Aș dori să felicit toate comunitățile care au depus proiecte în cadrul acestui concurs, pentru abordarea și angajamentul lor. Toate proiectele pe care le-am văzut sunt relevante în contextul problemelor actuale și demonstrează capacitatea de inițiativă și rolul motor al autorităților locale, în România, ca în restul Europei, pe aceste subiecte”, a declarat ambasadorul Franţei în România, Nicolas Warnery.
Administraţiile câștigătoare vor beneficia de un sprijin tehnic finanțat de Ministerul francez al Tranziției Ecologice, în parteneriat cu Centrul de expertiză în domeniul riscurilor, mediului, mobilității și amenajării (CEREMA). Acest sprijin va permite integrarea metodologiei EcoQuartier în implementarea proiectelor lor.
Abordarea EcoQuartier, susținută de Ministerul francez al Tranziției Ecologice, promovează noi moduri de proiectare, construire și gestionare durabilă a orașului. Un EcoQuartier este un proiect de dezvoltare care integrează problemele și principiile orașului și comunităţilor durabile.
O conferință pentru a discuta provocările viitorului
Discuțiile despre dezvoltarea durabilă au continuat în cadrul celei de-a VIII-a ediție a Conferinței „Orașe Durabile”, organizată, marți, 15 octombrie la Institutul Francez din București. Conferința, cu o audiență de peste 100 de persoane, a cuprins trei paneluri dedicate regenerării urbane a orașelor: Reinventarea orașului, de la strategia de amenajare a teritoriului la proiectul propriu-zis; Prezentarea de soluții pentru orașul durabil; Revitalizarea zonelor industriale abandonate.
În cadrul acestora au intervenit experți din companii și ONG, arhitecți, manageri de oraș în cadrul primăriilor, reprezentanți ai autorităților naționale.
Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România, a subliniat în deschiderea Conferinței, importanţa cooperării în ceea ce priveşte amenajarea urbană durabilă. „Amenajarea urbană este un subiect major, o provocare și o problematică comună, atât în România, cât și în Franța, iar dacă o ratăm, poate fi costisitor. E necesar să lucrăm împreună, toate părțile interesate”, a declarat ambasadorul Franţei.
„Dacă ne uităm la studii, există estimări potrivit cărora, în viitor, 70% din populație va trăi în aglomerări urbane care generează cel mai mult emisii de CO2. Așadar, aceste orașe trebuie reconfigurate și adaptate. Un oraș sustenabil atrage forță de muncă și investitori și consolidează competitivitatea mediului de afaceri. De-a lungul edițiilor trecute am abordat subiecte cu o multitudine de experți și autorități din România și Franța. Pentru a vă da câteva exemple: eco-cartierele, mobilitatea durabilă responsabilă, economia circulară, tendințele în dezvoltarea urbană, orașele creative. Anul acesta am deschis conversația despre regenerarea urbană, care este un fel de punte între vechi și nou. Pentru că România dispune de un patrimoniu industrial interesant și acest lucru poate genera un proces de colaborare între mai multe părți interesate, o abordare antreprenorială”, a declarat Adriana Record, director executiv CCIFER.
Anca Ginavar, Director general al Direcției Generale Dezvoltare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a vorbit despre importanţa cooperării dintre Franţa şi România pentru a beneficia de oraşe durabile. „Cea mai mare provocare este cea a autorităților pentru că este aproape de cetățean. Guvernul este angajat în transformarea durabilă cu strategii naționale, legislație și metodologii. Încă din 2007, când România a aderat la UE, și am semnat la Leipzig carta pentru orașe durabile care stabilea la acel moment un set de principii si acțiuni cheie, un cadru de acțiune publică. Avem 16 reforme realizate prin actualizarea performanței energetice a clădirilor, iar codul de amenajare și construcție a fost elaborat în baza cooperării dintre Franța și România, cu profesori de la Sorbona și reprezentanți din Consiliul legislativ din Franța”, a declarat Anca Ginavar.
Despre concursul „Orașe Durabile”
Lansat în 2017, acest concurs își propune să promoveze inițiativele locale din România în domeniul dezvoltării durabile. Demersul face parte integrantă din cooperarea franco-română, având ca obiectiv sprijinirea autorităților locale în tranziția ecologică, favorizând, de asemenea, schimbul de bune practici între Franța și România.