Începe plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 octombrie) – Realizator: Ciprian Sasu – Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că miercuri începe plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă. În plus, în perioada următoare vor fi acordate şi despăgubirile pentru culturile afectate de secetă.
Florin Barbu: Vom începe plata avansului de către APIA din fonduri europene de 1,2 miliarde euro. S-a aprobat ordonanța privind despăgubirile la secetă a fermierilor români. Astfel, vom începe plățile pentru despăgubirile la calamitate la secetă, de peste două miliarde de lei. Inclusiv în perioada următoare şi săptămâna aceasta vom avea în ședința de guvern o solicitare de creștere a limitelor de plăți în cadrul bugetului Ministerului Agriculturii, pentru că sumele le avem, plata accizei la motorină pentru trimestrul doi și în următoarea lună vom demara și plata accizei pentru motorină în trimestrul trei.
Realizator: Potrivit lui Florin Barbu, consumul intern la grâu, porumb, floarea-soarelui și orz va fi asigurat din producția obținută în acest an și că estimările pentru anul viitor sunt bune. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, producția vegetală a crescut anul trecut cu 2,1%, în timp ce producția animală a scăzut cu 2,5 procente./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar