US NEWS & WORLD REPORT: Guvernul român urmează să majoreze salariul minim cu 9,5% începând din luna ianuarie

US NEWS & WORLD REPORT (SUA), 17 octombrie 2024 – Miercuri, în urma unei întrevederi cu salariați și cu o serie de sindicate, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând din luna ianuarie, guvernul de coaliție al României va majora salariul minim lunar cu 9,5%, aducându-l la 4.050 lei (USD884,61).

În lunile noiembrie și decembrie, acest stat din Uniunea Europeană organizează alegeri prezidențiale și parlamentare, iar guvernul a majorat de două ori salariul minim și pensiile, sporind astfel un deficit bugetar și așa mărit.

La începutul acestei luni, S&F Global Ratings a precizat că deficitul fiscal în creștere și majorarea salariilor au agravat inflația din România – cea mai mare din Europa Centrală și de Est – fiind posibil ca, până în anul 2027, acesta să nu se încadreze în marja cuprinsă între 1,5% și 3,5%.

În afara majorării cu 9,5%, guvernul a mai spus că plănuiește să extindă scutirea de impozit pe salariu cu până la 300 lei.

România mai trebuie încă să își anunțe planul bugetar pe anul 2025, iar birourile de rating se așteaptă la o majorare a taxelor în vederea întăririi finanțelor publice.

Tot miercuri, Ciolacu a mai spus că România dispune de un acord cu Comisia Europeană pe tema unui plan pe șapte ani vizând reducerea deficitului, dar țara mai trebuie încă să își prezinte planul.

Consolidarea fiscală are o importanță-cheie pentru ca țara să poată primi în continuare miliardele din cadrul fondurilor UE pentru redresare și dezvoltare – 74 miliarde euro până în anul 2027 – care sunt destinate investițiilor în infrastructură și creșterii economice.

Inițial, România s-a angajat ca, până în anul 2024, deficitul bugetar să se situeze sub pragul UE de 3% din PIB. Dar o agenție independentă de urmărire fiscală se așteaptă ca procentul să ajungă la 8% din producția economică./adanga/fmatei

Relatare de Luiza Ilie redactată de Bill Berkrot

https://www.usnews.com/news/world/articles/2024-10-16/romanian-government-to-raise-minimum-wage-by-9-5-from-january

Traducerea: Alexandru Danga