“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul Andrei Gologan

Pianistul român de 31 ani, Andrei Gologan, numit de Süddeutsche Zeitung “un poet al pianului” susține miercuri, 13 noiembrie 2024, un recital extraordinar în Sala Mare  a Ateneului Român în cadrul seriei “Moștenitorii României muzicale” organizată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Tinerii și excepționalii muzicieni români, cunoscuți mai degrabă în străinătate decât chiar la ei acasă, sunt invitați în cadrul acestei serii pentru a susține recitaluri și concerte în săli relevante din România. Andrei Gologan, originar din Piatra Neamț, unde a și început studiul pianului, este stabilit din 2012 la Salzburg, din momentul când a devenit student al Universității Mozarteum din binecunoscutul oraș austriac. Astăzi, pianistul Andrei Gologan este un nume relevant la nivel internațional, cu recitaluri și concerte susținute în săli importante din Europa, implicat în proiecte ambițioase, cum este propriul său festival de muzică de cameră la Salzburg, organizat alături de soția sa, pianista Roxana Cârciu, cu care formează, de altfel, și un duo pianistic.

Andrei Gologan fost unul dintre invitații Festivalului internațional George Enescu 2023, când a interpretat Concertul pentru pian și orchestră de Benjamin Britten, alături de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, condusă de Jonathon Heyward.

Pentru primul său recital de pe scena Ateneului Român, Andrei Gologan a pregătit un program cu tema “Muzica sferelor”, muzici ce ne inspiră și ne transportă către alte lumi. Unele sunt opusuri fundamentale ale repertoriului pianistic, cum sunt Sonata nr. 3 de Johannes Brahms și Pavana din Suita op. 10 de George Enescu. Altele, sunt practic necunoscute publicului larg: este cazul celor 3 miniaturi de Komitas, compozitor armean care a trăit între anii 1869 și 1935, preot ortodox care surprinde în muzica lui și transcendentul, și specificul național armen, dar și cele două opusuri de Aleksandr Skriabin din program – Poemul op. 32 nr. 1 și Mazurca op. 25 nr. 3, o altă formă de căutare a absolutului în muzica de la granița secolelor al XIX-lea și XX.

Andrei Gologan: “Puține locuri inspiră un artist precum Ateneul Român, un panteon al culturii europene. O scenă unică dintr-un oraș modelat de o multitudine de influențe culturale, fiecare contribuind la unicitatea acestui loc. Un oraș boem, poetic, „vestic”, însă în același timp înrădăcinat în cultura balcano-bizantină. Tocmai acest melting pot cultural extraordinar îl propun în cadrul recitalului din 13 noiembrie: misticismul estului își dă întâlnire cu nostalgia poetică a vestului. Elementul comun este o căutare a flăcării primordiale, a supraomului prometeic, a sferelor.”

Un recital extraordinar cu pianist român recunoscut pentru profunzimea și originalitatea interpretărilor sale, cu un repertoriu provocator, inovator și cu o temă adecvată zilelor noastre: Andrei Gologan și “Muzica sferelor” la Ateneul Român, în seria “Moștenitorii României muzicale” prezentată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro. https://ove.ro/recital-de-pian-6938

Pianistul Andrei Gologan

 Andrei Gologan

Pianistul  Andrei Gologan se distinge pe scena internațională prin rafinamentul și profunzimea interpretărilor sale, fascinând publicul cu o paletă sonoră unică. Andrei a fost caracterizat de presa internațională ca fiind „un poet al pianului” (ddeutsche Zeitung) cu „o varietate bogată de sonorități” și cu o „tehnică briliantă” (General-Anzeiger Bonn).

Remarcându-se încă din timpul studiilor de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Andrei a fost invitat de legendarul pianist Sir András Schiff să susțină în cadrul renumitului program

Building Bridges o serie de  recitaluri-debut  în săli importante precum  Konzerthaus  din Berlin, deSingel din Antwerp sau Beethovenhaus din Bonn. Criticile elogioase au condus la invitații din partea  mai   multor   festivaluri   europene  prestigioase, precum  Schleswig-Holstein   Festival, Heidelberger Frühling, Mozartwoche din Salzburg sau Festivalul Internațional George Enescu din București. Apariții în  Wigmore Hall din Londra, Herkulessaal din München sau, la invitația maestrului Daniel Barenboim, Pierre Boulez Saal din Berlin îi încununează palmaresul bogat.

Laureat al concursurilor internaționale Vladimir Horowitz din Kiev, Piano Campus din Paris și Sigismund Thalberg  din Napoli, Andrei Gologan colaborează în calitate de solist cu orchestra precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev, Orchestra de Cameră  ndor Végh sau Filarmonica de Stat Transilvania. Un muzician versat, Andrei este pasionat și de universul muzicii de cameră, susținând concerte în cadrul marilor festivaluri camerale precum Lockenhaus, Verbier, Schwetzinger SWR Festspiele sau Krzyzowa Chamber Music Festival.

Pasiunea sa pentru muzica de cameră s-a concretizat în organizarea platformei virtuale ONLINE: concerts&talks, curatând împreună cu televiziunea austriacă FS1 un număr total de 25 de grupuri camerale cu peste 60 de muzicieni recunoscuți pe plan internațional. Andrei a  dezvoltat  ideea acestei inițiative și, împreună cu pianista Roxana Ioana Cîrciu, a pus bazele festivalului cameral internațional Buzz Kammermusikfestival din Obertrum am See. În urma unui festival inaugural de succes, cea de-a doua ediție este programată pentru aprilie 2025.

Născut la Piatra Neamț, Andrei locuiește în prezent la Salzburg și, începând cu toamna anului 2024, este membru al catedrei de muzică de cameră la Universitatea de Muzică din Freiburg.

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 30 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri sau înregistrări realizate în cadrul proiectului.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) și violoncelistul Jan Sekaci (2024).

Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu”

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.

RADOR – 18 octombrie