Agenda de lucru a executivului

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Executivul are pe agenda de lucru în această săptămână proiectul unei ordonanțe de urgență privind creșterea ponderii energiei produse din surse regenerabile. Un alt proiect se referă la introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere, după cum aflăm din relatarea redactorului RRA Andrei Șerban.
Reporter: Elaborat de Ministerul Energiei, primul proiect de ordonanță de urgență introduce în legislația națională o serie de obiective ale Uniunii Europene legate de folosirea energiei din surse regenerabile. Este vorba de creșterea contribuției acestui tip de energie la obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Se mai dorește diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili. De asemenea, tranziția către o economie bazată energie regenerabilă este văzută ca o oportunitate de a stimula dezvoltarea economică, prin crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea industriei locale de tehnologie verde. Foarte importantă este și protecția mediului, protejarea biodiversității și reducerea poluării. Al doilea proiect de ordonanță de urgență a fost elaborat de Ministerul de Finanțe și se referă la accize și alte taxe speciale. În primul rând, se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere, în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru acești operatori economici. Totodată, se mai propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor pentru bere, deoarece pentru acest produs se va introduce calendarul de creștere graduală.
Realizator: Tot săptămâna aceasta, reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai procesatorilor și ai reprezentanților lanțurilor de magazine vor avea o ultimă rundă discuții pe tema unui proiect prin care toate produsele agroalimentare procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial. Ulterior, documentul va fi introdus pe agenda guvernului pentru adoptare./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar