Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind salariul minim

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege privind salariul minim adecvat prin care se transpune o directivă europeană care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale angajaților. Documentul prevede ca salariul de bază minim brut garantat în plată să se stabilească anual, prin actualizare periodică, după consultarea sindicatelor și patronatelor reprezentative la nivel național și să țină cont de costul vieții și de indicatorii economici și sociali. Potrivit proiectului, veniturile obținute de angajați cuprind salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și diverse adaosuri. Are detalii corespondentul RRA Iulia Gherman.
Reporter: Potrivit documentului, prin hotărâre de guvern se poate majora acest salariu diferențiat, pe criterii de studii și de vechime în muncă. În plus, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi acordat pe o perioadă de maximum doi ani, după care se acordă o sumă mai mare. Deputatul USR Violeta Alexandru spune că noile măsuri nu sprijină suficient salariații.
Violeta Alexandru: Dacă îi pune un leu în plus, dumneavoastră o să considerați că au modificat salariul. Soluția este despre cum să investim în români, cum să-i facem să dobândească în permanență abilități suplimentare ca să câștige mai mult.
Reporter: De cealaltă parte, social-democratul Adrian Solomon subliniază că proiectul de lege rezolvă multe conflicte apărute între angajat și angajatori.
Adrian Solomon: Lucrurile acestea pot fi rezolvate prin contractele colective de muncă, prin negocierile pe care trebuie de astăzi încolo orice societate comercială, orice angajator să le facă cu salariații, cu sindicatele de preferat.
Reporter: Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim stabilit prin act normativ sau a salariului minim conform contractului colectiv de muncă se pedepsește cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei sau cu închisoare de până la un an, dacă aceste reglementări se încalcă în mod repetat – mai prevede proiectul de lege./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat