Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău prezintă „Domnişoara Iulia” în Festivalul Naţional de Teatru ediţia 2024. O dramă de August Strindberg, ce aduce în discuţie teme precum nedreptatea socială şi diferenţele de gen.

Efectele speciale sunt subtile, dar de impact, punând în evidenţă caracterul dramatic al spectacolului.

„Domnişoara Iulia” este un spectacol captivant, care te duce într-o altă lume în care regulile care guvernează sunt statutul social şi genul, intriga fiind prezentată pe mai multe niveluri.

Actorii care alcătuiesc distribuţia sunt: Corina Rotaru (domnişoara Iulia), Alexandru Pleșca (Jean), Olga Triboi (Kristin).

Actriţa Corina Rotaru despre experienţa în Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti: Rolul din spectacolul „Domnișoara Iulia” pe care l-am creat este la sigur o nouă experiență pentru mine. Am lucrat mult, descoperind mai întâi dramaturgia lui August Strindberg, apoi trecând la studii pe scenă, oscilând între noblețe și capriciu. Spectacolul a evoluat de la o prestație la alta, iar când am venit în România cu el, mai întâi la Festivalul de la Sibiu și apoi FNT, ne-am dat seama că publicul are nevoie și de așa tip de spectacole, unde totul este vizibil ca în palmă. Nu ascundem nimic, ba din contra, abordăm până la sfârșit, cu emoție și temperament, temele principale din spectacol. Conflictul dintre protagoniști atinge cote maxime, divergențele, ura sunt amestecate cu sentimente tandre, acest vertij de pasiuni impresionează. Războiul dintre personaje nu poate fi oprit, însă îi putem înțelege resorturile și acestea duc spre miezul tragic al piesei.

De asemenea, regia este semnat de Luminița Țîcu, scenografia de Irina Gurin, proiecția video de Rena Botezatu, light design-ul de Andrei Fotescu, iar universul sonor de către Valentin Strișcov.

Spectacolul are o durat de două ore fără pauză, este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani şi beneficiază de traducere în limba engleză.

Mihaela Necula, RADOR RADIO ROMANIA – 25 octombrie 2024