Comoară în valoare de 5,1 milioane de euro, descoperită de un grup de englezi cu detectoarele lor de metale

Șapte britanici au câştigat marele premiu la loto după ce au descoperit 2.584 de monede de argint vechi de aproape zece secole folosind detectoare de metale. Această comoară a fost revândută recent pentru o sumă record de 4,3 milioane de lire sterline (aproximativ 5,1 milioane de euro), ceea ce, potrivit BBC, este un record în istoria descoperirilor arheologice din Regatul Unit.
South West Heritage Trust, responsabil pentru conservarea patrimoniului, a achiziționat această comoară cu ajutorul Fondului de patrimoniu al Loteriei Naționale. Sam Astill, directorul său, a declarat: „Suntem încântați că am făcut această achiziție, astfel încât să poată fi apreciată de generațiile viitoare”. Aceste piese vor fi expuse la British Museum din 26 noiembrie. Apoi, vor fi împrumutate la diferite muzee din țară, înainte de a fi conservate definitiv la Muzeul Somerset.
Pentru că tocmai în Somerset, și mai precis în Valea Chew, a fost găsită această comoară. Aceste monede bătute între 1066 și 1068 prezintă în principal portrete ale lui William Cuceritorul și Harold al II-lea, ultimul rege anglo-saxon al Angliei. Potrivit experților, ele au fost îngropate pentru siguranță în perioada cuceririlor normande.
Descoperirea a fost făcută în ianuarie 2019 în timpul unei ieșiri de agrement. „Am găsit o mulțime de lucruri uimitoare, dar să văd așa ceva întâmplându-se și să realizez că ar fi c a şi cum ai câştigat la loterie, este un vis devenit realitate”, a spus Adam, unul dintre cei șapte inventatori.
Cei șapte pasionați, precum și proprietarul terenului, au primit fiecare o cotă semnificativă din vânzarea acestor piese. Adam și-a folosit câștigurile pentru a cumpăra o casă şi plănuiește să-și continue pasiunea pentru detectarea metalelor. (www.20 minutes.fr – 24 octombrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (25 octombrie)