Natasza Sołtanowicz: „Anomalia” este o reamintire că după o explozie există întotdeauna liniște și praf din care se pot forma noi lucruri

Printre spectacolele aflate în selecţia Festivalului National de Teatru ediţia a 34-a se numără şi „Anomalia”, o producţie a Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacolul prezintă nouă personaje complet diferite şi reacţiile lor în faţa unor evenimente neprevăzute. A fost jucat de două ori la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, bucurându-se de un public numeros, ambele reprezentaiţi având loc cu casa închisă.

Structura spectacolului „Anomalia” este una cu totul aparte, spectacolul jucându-se cu publicul pe scenă, într-un spaţiu relativ restrâns. Efectele speciale şi muzica sunt si ele parte important aă introducerii spectatorilor în atmosfera dorită, spectatorii fiind avertizaţi că efectele luminoase şi sonore sunt unele puternice.

Spectacolul „Anomalia” (1). Foto: Maria Gîndac (Two Bugs), Fnt.ro

Actorii care alcatuiesc distribuţia sunt: Monica Ardeleanu, Ștefan Cepoi, Iulia Colan,  Ramona Drăgulescu, Cătălin-Mihai Miculeasa, Costinela Ungureanu, Cătălin Vieru, Nicolae Vicol şi Petronela Zurba.

Textul și dramaturgia sunt semnate Natasza Sołtanowicz și Joanna Kowalska, decorul și costumele de Marianna Syska, iar regia, muzica originală și coregrafia tot de Natasza Sołtanowicz.

Natasza Sołtanowicz: Producţia Teatrului „Marin Sorescu” a fost iniţial programată pentru 2020. Ca rezultat al pandemiei de Covid-19, nu am mai produs spectacolul, iar 2021 a fost tot o perioadă incertă. În 2022 urma să înceapă producerea spectacolului, însă a avut loc invadarea Ucrainei de către Rusia, care a paralizat Europa. Într-un final, s-a decis ca perioadă octombrie 2023. Ideea spectacolului pe care o aveam în 2020 nu are nimic de a face cu ceea ce am realizat într-un final cu „Anomalia”. În primul rând, pentru că nu am putut ignora întregul proces de lucru şi toate circumstanţele. Ideea iniţială părea prea banală şi cumva lipsită de etică având în vedere ceea ce se întâmpla în Europa şi în întreaga lume. Cuvântul „anomalie” a fost inspirat dintr-o carte pe care o citisem recent de Hervé Le Tellier și a rămas punctul de plecare pentru crearea unui scenariu original. „Anomalia” în spectacolul nostru se referă la aspecte ale vieții în timpul unei crize, schimbări rapide și schimbări pozitive rezultate din abilitățile de adaptare. Este, de asemenea, o reamintire că după o explozie există întotdeauna liniște și praf din care se pot forma noi lucruri. În spectacolul pe care l-am creat, am încercat să creez posibilităţi pentru interpretări de excepţie. Spectacolul este realizat pe principiul unui colaj și fiecare scenă ulterioară este pentru mine ca un alt vers dintr-o poezie. Sunt diverse subiecte aici: viața în vremuri de haos, teorii ale conspirației, reacția la schimbări, subiectul migrației, diferite percepții despre timp și mișcare sau subiectul crizei mentale. În plus, există multe simboluri, alegorii și arhetipuri. Cred că fiecare destinatar trebuie să aranjeze aceste „clădiri de blocuri” după propria discreție și să se concentreze pe subiectul care este important în prezent pentru el. Personal, este important pentru mine să vorbesc despre aspectele pozitive ale vieții în criză și să îmi amintesc despre posibilitățile de adaptare sau că după o explozie există întotdeauna un gol care dă posibilitatea de a crea „ceva nou”. Despre asta este pentru mine ultima imagine a spectacolului.

„Anomalia” se adreseaza unei audienţe de peste 12 ani şi are o durata de 1h40, fără pauză.

Mihaela Necula – RADOR

RADOR – 28 octombrie