Situaţie tensionată în Georgia, unde preşedintele şi partidele de opoziţie au respins rezultatele alegerilor

Situaţia este tensionată în Georgia, unde preşedintele şi partidele de opoziţie au respins rezultatele alegerilor şi şi-au chemat susţinătorii în stradă, astăzi.

Uniunea Europeană şi Statele Unite cer anchetarea acuzaţiilor de fraudă, în timp ce Rusia respinge acuzaţiile că s-ar fi amestecat în procesul electoral.

Reporter: Cătălina Creţu – Rusia afirmă că forţe externe încearcă destabilizarea Georgiei după controversatele alegeri care au avut loc în această ţară în urmă cu două zile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins totodată, acuzaţiile că Rusia s-ar fi amestecat în procesul electoral din Georgia, transmite Reuters.

Preşedintele acestei ţări, Salome Zurabişvili, a denunţat ieri „o operaţiune specială a Moscovei” şi a spus că nu recunoaşte rezultatul alegerilor, câştigate de partidul pro-rus Visul Georgian, al oligarhului Bidzina Ivanişvili. Salome Zurabişvili şi partidele de opoziţie le-au cerut susţinătorilor lor să iasă, astăzi, în stradă pentru a protesta. Totodată, Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut investigarea transparentă a acuzaţiilor privind fraude electorale.

De asemenea, observatori OSCE au constatat o serie de nereguli de-a lungul perioadei electorale, inclusiv promovarea dezinformărilor ruseşti de Visul Georgian. Formaţiunea, care se află la putere de 12 ani, a adoptat în ultima perioadă un discurs tot mai anti-occidental şi a promovat o serie de măsuri care par de inspiraţie rusească, inclusiv o lege privind aşa-numiţii agenţi străini.

Înainte de alegeri, opoziţia georgiană, dar şi numeroşi analişti din Georgia şi din afara acesteia au avertizat că o victorie a Visului Georgian ar putea duce la abandonarea parcursului european al Georgiei şi revenirea ţării în sfera de influenţă a Rusiei. /geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 octombrie