Revista presei internaționale – 29 octombrie

Partidul de centru-dreapta Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) conduce în urma alegerilor parlamentare de duminică din Bulgaria, dar formațiunea va trebui să-și caute un partener de coaliție pentru a forma un guvern, scrie Trud un comentariu despre alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria. Alegerile de duminică, al șaptelea rând în ultimii patru ani, au fost cauzate de eșecul partidelor politice din țara de la sud de Dunăre de a conveni asupra formării unui guvern de coaliție după alegerile neconvingătoare din 9 iunie.
Bulgaria este condusă de guverne care au avut un mandat scurt, începând cu anul 2020, când protestele împotriva corupției au contribuit la sistarea unei coaliții conduse de partidul GERB. Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă, care să funcționeze bine pentru a accelera fluxul de fonduri de la Uniunea Europeană în infrastructura sa cu probleme și pentru a o împinge spre adoptarea monedei euro. Trud reamintește că planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza nerespectării țintelor de inflație; în prezent, trecerea la euro este programată pentru 25 ianuarie 2025.
EURACTIV remarcă faptul că aproximativ 30% din voturi au fost în favoarea populiștilor, iar un procent de 21% s-au pronunțat în sprijinul forțelor proruse. Rezultatul alegerilor demonstrează clar că Bulgaria va avea un guvern format din cel puțin trei partide, cu participarea partidelor proeuropene GERB și PP-DB. Dacă cele două formațiuni nu se vor înțelege, țara se va confrunta cu noi alegeri în primăvara viitoare – a opta rundă din ultimii patru ani, avertizează Euractiv.
Fragmentarea peisajului politic face componența viitorului guvern în continuare incertă, apreciază cotidianul „Dnevnik”. Încercările de a crea o coaliție largă „în stil german”, care să reunească concurenții politici în numele orientării euro-atlantice a țării, au eșuat până acum.
„Un Parlament atât de fragmentat va complica și mai mult misiunea învingătorilor de a forma un guvern stabil”, continuă cotidianul. O acţiune care capătă din ce în ce mai mult aspectul unei misiuni imposibile în Bulgaria.
Tot despre alegeri, cele din Georgia de această dată, comentează și EURONEWS. Conform declarațiilor președintei independente, țara a fost victima unei „operațiuni speciale ruse”, care vizează să o îndepărteze de calea spre Europa. Alături de liderii opoziției, președinta i-a îndemnat pe georgienii proeuropeni să se adune în centrul orașului Tbilissi pentru a protesta împotriva a ceea ce ea a numit o „falsificare totală, un furt total al voturilor voastre”. „Aceste alegeri nu pot fi recunoscute, pentru că ar reprezenta recunoașterea intruziunii Rusiei aici, a subordonării Georgiei față de Rusia”, a spus Zurabișvili.
Mulți dintre cei 3,7 milioane de georgieni au considerat votul de sâmbătă ca pe un referendum cu privire la aderarea la UE, deoarece Bruxelles-ul a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei la UE, din cauza unei „legi a influenței străine” în stil rusesc, aprobată în iunie, reamintește Euronews. Știrea ridică perspectiva unei noi tulburări politice în națiunea Caucazului de Sud. De la Moscova, NEZAVISIMAIA GAZETA titrează: „Cursul european în Republica Moldova și în Georgia se va menține, indiferent de rezultatele alegerilor” și admite că lupta dintre putere și opoziție are legătură în amândouă țările cu menținerea relațiilor cu Rusia.
The Guardian relatează despre vizita lui Victor Orban în Georgia după ce tot el a salutat “victoria covârșitoare” a partidului de guvernământ, deși există numeroase temeri legate de intimidarea și de constrângerea unor alegători. Deplasarea i-a indignat pe omologii săi din UE, într-o perioadă în care Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că Orban nu reprezintă Uniunea Europeană în deplasarea sa la Tbilisi.
“Legitimarea acestor alegeri de către Orban subminează însăși Uniunea Europeană”, a notat el pe X.
Evenimentul va tensiona și summitul UE, programat săptămâna viitoare, când liderii se vor reuni la Budapesta pentru discuții pe tema pieței unice. Duminică, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că pe agenda discuțiilor va figura și Georgia, mai precizează The Guardian.
Continuă ecourile legate de trimiterea de soldați nord-coreeni pe frontul ruso-ucrainean. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat luni desfășurarea trupelor republicii populare coreene în Rusia, evocând o „extindere periculoasă” a conflictului ucrainean care amenință să submineze securitatea atât în ​​Europa, cât și în Coreea, citim în Euronews.
Potrivit secretarului general al NATO, nerespectarea rezoluțiilor ONU a însemnat o „extindere periculoasă a războiului Rusiei” după invazia pe scară largă a Ucrainei din 2022. Rutte a mai spus că folosirea sprijinului extern este „un semn al disperării din ce în ce mai mare a lui Putin” într-un conflict în care au fost uciși sau răniți 600.000 de soldați ruși.
Încheiem revista presei cu un articol publicat de LA REPUBBLICA, care anunță descoperirea manuscrisului unui vals inedit compus de Chopin. La Biblioteca Morgan din New York a fost descoperit un manuscrisul cu un vals necunoscut al lui Chopin, o descoperire unică în ultima jumătate de secol. Partitura este datată între 1830 și 1835, la vremea când compozitorul avea douăzeci de ani. Lucrarea este în la minor și include și un triplu forte. Definit drept „poetul pianului”, Chopin a murit la Paris în 1849, la doar 39 de ani.

(Ruxandra Lambru/RADOR RADIO ROMÂNIA)