Teatrul Odeon a prezentat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2024 spectacolul „Sentimentul fragil al speranţei”, ce conţine texte adaptate din „Gen, revistă”. Textele adaptate după Marina Cebanu, Elena Zah, Patricia Cîrtog, Octavia Bortișcă, Olivia Bunescu, Denisa Harbuz, şi Mădălina Aldescu reprezintă poveştile de viaţă ale acestora. Actorii care dau voce acestor poveşti sunt: Sabrina Iașchevici, Niko Becker, Eduard Trifa, Mădălina Ciotea, Ruxandra Maniu, Nicoleta Lefter şi Ioana Mărcoiu.
„Sentimentul fragil al speranţei” este un spectacol despre curaj, empatie, regăsire şi conştientizare, ce îndeamnă la ascultare şi deschidere. Invită spectatorul la a-şi privi diferit semenii şi problemele cu care aceştia se confrunta, accentuând faptul că fiecare are propria poveste şi propria lume interioară.
Scenografia este semnata de Adrian Damian, coregrafia de Răzvan Mazilu, iar scenariul şi regia de către Carmen Lidia Vidu.
Întrebată cui i se adreseaz acest spectacol, regizoarea Carmen Lidia Vidu spune: Comunitatea ca terapie. Cam așa aș defini eu relația dintre public și echipa spectacolului „Sentimentul fragil al speranței”. Îmi place să urmăresc estetici noi, dar cred că accentul în producțiile mele teatrale cade pe dialogul cu public. Înainte de fiecare reprezentație invit câte un vorbitor din spațiul public pentru a vorbi celor din sală despre relația lor personală cu viața și cu meseria lor. Spectacolul „Sentimentul fragil al speranței” este o punte de legatură între public și autorii textelor, e o invitație la dialog între generații, între cei care cred că le știu deja pe toate și cei care încă mai cred că lumea poate fi un loc mai bun.
Invitaţii celor două ediţii pentru a vorbi lua cuvântul înainte au fost Elena Calistru, preşedinte şi co-fondator al asociaţiei Funky Citizens şi Paula Herlo, jurnalist de investigaţii „România, te iubesc”. De asemenea, cele două reprezentaţii au fost urmate la final şi de o discutie cu publicul, în care au fost discutate temele abordate în spectacol: bulimia, agresiunea sexuală, disputele dintre părinţi, dezrădăcinarea, problemele psihice şi emoţionale.
Spectacolul a fost însoţit şi de un material video cu doctoral Gabor Maté, ce vorbeşte despre firea umană şi piedicile cu care aceasta se confrunta din punct de vedere emoţional, precum şi modul în care e sănătos să percepem lucrurile ce vin din această sferă.
Carmen Lidia Vidu: Aș vrea ca spectatorii să plece cu o inimă umilă, cu dragoste de oameni și un pic de curaj în a-și spune povestea. Apoi mai e sfatul lui Gabor Maté, sfat pe care l-am primit și eu, astfel încât să plec din sală de la propriul meu spectacol și să meditez alături de public: „nu suntem răspunzători pentru felul în care lumea ne modelează mintea, dar putem învăța să ne asumăm responsabilitatea pentru mintea cu care ne creăm lumea.”
Mihaela Necula