Salariul minim pe economie va crește din nou începând cu 1 ianuarie anul viitor, de la 3.700 la 4.050 de lei brut, conform discuțiilor dintre Guvern, patronate și sindicate. Proiectul, aflat timp de 10 zile în dezbatere publică, ar putea fi aprobat de Executiv în ședința de astăzi. Ultima majorare a salariului minim a avut loc la 1 iulie. Are detalii Petruța Obrejan.
Reporter: Petruța Obrejan – Această majorare, de la 3.700 de lei, cât este în prezent, se va aplica chiar de la 1 ianuarie anul viitor și va însemna o creștere de 9,46% față de luna decembrie. Astfel, inițiatorii proiectului pus în transparență publică arată că această creștere va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării, reducerea muncii la negru și creșterea totodată a puterii de cumpărare a salariaților, iar de acest demers vor beneficia peste 1.800.000 de salariați. Se apreciază că această majorare va avea efecte pozitive și asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă și asta datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați, în special femei și tineri. Însă, majorarea va atrage după sine și alte drepturi și obligații, se mai arată în proiect, cum ar fi creșterea contribuției pentru persoanele cu handicap neîncadrate și va determina creșterea punctului de amendă, întrucât acest calcul se raportează la salariul minim. Mai mult, măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate, cum ar fi comerțul, transporturile, întreprinderile mici și mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, cu influență asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.
Realizator: Tot în ședința de astăzi, Guvernul va analiza mai multe acte normative care vizează combaterea traficului și a consumului de droguri și acordarea unui ajutor producătorilor agricoli din domeniul vegetal./RADOR RADIO ROMÂNIA//astanimir/avladucu
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -30 octombrie)