Conform măsurătorilor, apa Lacului Sfânta Ana a fost cea mai caldă în iulie, când a atins 30,9 grade Celsius, iar anul acesta lacul, de origine vulcanică, din Ţinutul Secuiesc a fost acoperit de gheață pentru cel mai scurt timp, a precizat marţi Facultatea din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia (EMTE).
Instituția de învățământ superior monitorizează din 2012 calitatea apei din lac împreună cu Institutul de Cercetări Limnologice HUN-REN Balaton. Proiectul condus de István Máthé, profesor asociat al Facultăţi de Bioinginerie, este implementat în cooperare cu Domeniul Public „Sfânta Ana” din Lăzăreşti, judeţul Harghita, și Asociația Pro Sfânta Ana.
Potrivit măsurătorilor, temperatura apei Lacului Sfâna Ana a atins 30,9 grade Celsius la o adâncime de jumătate de metru în după-amiaza devreme a zilei de 15 iulie 2024. Această valoare înseamnă căldură record pentru ultimele decenii și probabil chiar și pentru secolele trecute, se arată în comunicat, care mai menţionează: a fost doborât şi un alt record, şi anume, diferența de temperatură dintre suprafața lacului și adâncimea apei de 6,5 metri din apropierea fundul lacului a ajuns la 22 de grade Celsius. De asemenea, perioada de acoperire cu gheaţă a lacului în acest an a fost fără precedent, deoarece suprafața lacului a înghețat în prima jumătate a lunii ianuarie, iar gheața s-a topit complet până pe 10 martie.
Universitatea a amintit că temperatura ridicată a apei din iulie este legată de faptul că vara anului 2024 a fost una dintre cele mai calde perioade la nivel mondial de când au început măsurătorile meteorologice regulate. În prioada 1-16 iulie maxima zilnică a temperaturii aerului a fost doborâtă la zeci de stații meteorologice din România. De exemplu, la Odorheiu Secuiesc au fost măsurate 34,3 grade Celsius pe 12 iulie 2024, iar la Miercura Ciuc temperatura maximă măsurată a fost de 33,8 grade Celsius pe 13 iulie 2024. Ambele orașe au avut valori apropiate de valorile măsurate în 1951, respectiv, 33,5 şi 32,7 grade Celsius.
Potrivit specialiştilor, încălzirea apei Lacului Sfânta Ana nu este un fenomen unic, personalul Institutului de Cercetare Limnologică HUN-REN Balaton a arătat că creșterea temperaturii apei din Lacul Velence, Lacul Fertő și Lacul Balaton s-a accelerat, de asemenea, spectaculos în ultimele decenii.
Lacul Sfânta Anna s-a format în craterul unui vulcan. Lacul stochează de fapt apa de ploaie care cade în craterul vulcanului, nu are nici sursă, nici ieșire, de aceea apa lacului este capabilă doar într-o măsură mică de autopurificare. Scăldatul în lac a fost interzis în primăvara anului 2018./rganciu/atataru
(MTI – 30 octombrie)