Arheologii greci găsesc o bucată de material care ar fi putut aparține tunicii lui Alexandru cel Mare: culoarea este cheia

Arheologii greci de la Universitatea Democrit din Tracia, conduși de profesorul Antonis Bartsiokas, au descoperit o bucată de tunică despre care susțin că ar fi putut aparține lui Alexandru cel Mare. Descoperirea lor a fost publicată în „Journal of Field Archaeology”, iar cheia este că fragmentul de material găsit este o bucată de bumbac vopsit în violet.
Potrivit arheologilor, aceasta ar coincide cu descrierea mesoleucon sarapis, o haină de ceremonie purtată de marii regi persani și pe care Alexandru cel Mare a adoptat-o după victoria asupra lui Darius al III-lea în bătălia de la Issus, în 333 î.Hr., afirmă „National Geographic”.
Descoperirea a avut loc în Mormântul II din orașul Vergina, în regiunea grecească Macedonia. Bucata de pânză se afla lângă rămășițele unui individ de sex masculin și o coroană cu frunze de stejar aurită.
O analiză detaliată a țesăturii a găsit huntită, un mineral alb strălucitor folosit în Persia antică și foarte rar în Grecia, ceea ce, potrivit autorilor, întărește ipoteza că Alexandru însuși a purtat această haină în timpul vieții sale. Un alt aspect interesant al descoperirii este că Mormântul al II-lea din Vergina este cel al lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru, așa că prezența acestei pânze ar putea însemna că alte obiecte găsite în el, inclusiv rămăşiţele pământeşti, aparțin celebrului cuceritor macedonean și nu tatălui său. (www.20minutos.es – 26 octombrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (30 octombrie)