Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au devenit cele mai nedemocratice din toți anii independenței Republicii Moldova, autoritățile efectuând represiuni fără precedent împotriva opoziției și a mass-media independente, în special a celor de limbă rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Pe 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, actualul șef al statului, Maia Sandu, a câștigat alegerile cu 55,33% din voturi” – se spune în comentariul Mariei Zaharova. „Nu va fi o exagerare să spunem că aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii independenței Republicii Moldova. Trăsăturile sale distinctive au fost reprimarea fără precedent de către autorități a opoziției și a presei independente, în special a celor de limbă rusă, amestecul fățiș al țărilor occidentale în procesul electoral și utilizarea amplă a resurselor administrative de către autorități”.
Maria Zaharova a anunţat că autoritățile moldovenești au comis numeroase încălcări și falsificări în timpul alegerilor prezidențiale. „Experții și politologii indică numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților. Aceștia atrag atenția asupra organizării netransparente a votului prin corespondență, care deschide oportunități de maşinaţiuni” – se spune în comentariu. Diplomatul rus a subliniat că, după alegerile prezidențiale, autoritățile moldovenești nu ar trebui să agraveze diviziunea în societatea moldovenească, ci ar trebui să țină cont de interesele cetățenilor lor, care sunt în favoarea menținerii legăturilor cu Rusia. „În pofida situației deplorabile din democrația moldovenească, ne așteptăm ca conducerea republicii rămasă la putere să nu adâncească divizarea în societate și să urmeze exemplul creditorilor occidentali, ci să ia calea respectării intereselor majorității propriilor cetăţenii, care locuiesc în Republica Moldova însăşi, şi nu în ţările occidentale” – se precizează în comentariul Mariei Zaharova.
„Aceşti alegători au confirmat că se opun dezmembrării identităţii naţionale moldoveneşti şi a statutului neutru consacrat în Constituţia republicii, precum şi pentru păstrarea legăturilor de secole cu Rusia, care de-a lungul întregii istorii a Republicii Moldova a fost și va fi un prieten de nădejde al poporului iubitor de libertate din Republica Moldova” – a conchis Zaharova./ssirbu/cpodea
https://tass.ru/politika/22310417
www.tass.ru – 4 noiembrie