Premierul României Marcel Ciolacu a efectuat luni o vizită de lucru în Franţa. Ocazie cu care liderul de la Bucureşti a vizitat «Euronaval», principalul salon mondial al apărării navale, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa şi a luat cina la Palatul Matignon, sediul guvernului francez condus de premierul Michel Barnier, după ce a purtat discuţii cu omologul său de la Paris. Cu ce rezultate concrete revine în ţară Marcel Ciolacu?
Greu de vorbit despre rezultate foarte concrete în urma acestei vizite-fulger de nici 24 de ore.
Etapa matinală la Euronaval, principalul salon mondial al apărării navale, a dat naştere la discuţii despre posibile colaborări mai extinse cu firmele franceze déjà prezente în România. Întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa a avut loc la Suresnes, în periferia vestică a Parisului, acolo unde s-a inaugurat recent noul sediu al Centrului Ortodox de studii şi cercetări «Dumitru Stăniloae». Ocazie cu care Marcel Ciolacu a estimat «diaspora română din Franţa la peste 400.000 de membri. Avem a doua cea mai mare comunitate de medici în Franţa, aproape 10.000» a mai spus premierul român.
Întâlnirea de lucru şi apoi cina oferită luni seara de premierul francez Michel Barnier omologului său de la Bucureşti le-a oferit ocazia celor doi responsabili politici să abordeze felul în care se poate relansa foaia de parcurs a parteneriatului strategic franco-român semnat în 2008, accentul urmând să fie pus acum pe economie şi apărare, lucru care explică prezenţa în delegaţia oficială a ministrului Angel Tâlvăr. Franţa este al 3-lea partener economic al României şi totodată Franţa, ca naţiune-cadru, are o importantă prezenţă militară în România, prezenţă ce va fi sporită anul viitor.
La întâlnirea cu presa acreditată, găzduită în prealabil de Ambasada României din Franţa, Marcel Ciolacu a profitat de ocazie pentru a reaminti legăturile strânse între cele două ţări şi aportul francez la constituirea României moderne. «Azi avem un nou moment complicat, o criză de securitate zonală, România având cea mai mare graniţă cu Ucraina, un stat aflat în conflict cu un dictator şi cu Federaţia rusă. Iarăşi statul francez a decis să se implice direct» a mai punctat primul ministru mulţumindu-le pentru acest lucru autorităţilor franceze.
În fine, liderul de la Bucureşti a profitat de întâlnirea cu omologul său de la Paris pentru a-i mulţumi lui Michel Barnier şi pentru sprijinul Franţei în favoarea Republicii Moldova. «Referendumul a arătat că cetăţenii de acolo sunt dornici să se alăture familiei europene şi este de datoria noastră să le stăm alături pe acest drum care îi va aduce în cadrul UE» i-a mai spus Marcel Ciolacu lui Michel Barnier. Un discurs similar ţinuse premierul român şi în faţa presei, câteva ore mai devreme.
Organizată cu nici o lună înaintea scrutinului prezidenţial la care premierul Marcel Ciolacu candidează, vizita ultra-rapidă de la Paris – urmată săptămâna viitoare de una similară la Londra – avea, pentru mai mulţi observatori prezenţi la eveniment, o tentă electoralistă.
Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA
RFI, 4 noiembrie 2024 – De: Vasile Damian – Paris