Realizator: Mira Gomboş – Noul cadru de reglementare european privind reziliența digitală, cunoscut sub acronimul DORA, se referă la armonizarea măsurilor de securitate cibernetică necesară organizațiilor din sectorul financiar, dar și furnizorilor lor de servicii IT. DORA înseamnă inclusiv obligativitatea testării instituțiilor financiare la riscuri cibernetice. Sergiu Zaharia, fondator al unei companii de securitate energetică:
Sergiu Zaharia: Marele beneficiu, într-adevăr, este nivelul de reziliență, până la urmă de agilitate în fața unor evenimente majore, faptul că te pregătești pentru ceva, ce va să vină, unele scenarii pot fi gândite dinainte, altele pot să fi generate din nimic. Efectiv poți să ai o criză cyber din nimic, și atunci aici este și challenge-ul, să gândești un nivel de reziliență optim financiar, cum te protejezi împotriva atacurilor, dar cum reacționezi la ele şi asta nu poate fi exersat foarte ușor. Sunt simulări de criză care doar creează o agilitate a organizației în fața unor crize diferite. Ai proceduri, politici în funcțiune, dar pe timp de criză, atunci vezi beneficiul.
Realizator: Potrivit redactorului RRA Iulian Olescu, noul cadru de reglementare european privind reziliența operațională digitală se va aplica din 17 ianuarie anul viitor./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 noiembrie)