Culcatul târziu, o cauză importantă a îmbătrânirii

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu. La ce oră ar trebui să ne culcăm, ca să nu fie prea târziu? Ce diferențe sunt între persoanele care se pun în pat la ora 22:00 și cele care merg la culcare la ora 23:00 sau 24:00? Cercetătorii de la Laboratorul pentru boli cardiovasculare al Spitalului Fuwai de pe lângă Academia Chineză a Științelor și Universitatea Chineză din Hong Kong au făcut un studiu care acoperă peste 136.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani din 26 de țări. Rezultatele arată că mersul la somn, târziu după ora 22:00, este foarte târziu. Culcatul târziu devenit obișnuință și somnul insuficient ar putea duce mai ușor la obezitate și la creșterea taliei, iar suplimentarea somnului în timpul zilei nu poate înlătura aceste riscuri.
În comparație cu persoanele care se culcă între orele 20:00 și 22:00, riscul de a suferi de obezitate la persoanele care merg la somn după ora 22:00, crește cu 27%. Cu alte cuvinte, culcatul înainte de ora 22:00 ajută evident la scăderea riscului apariției obezității. De aceea, o parte a cazurilor de obezitate, cel mai probabil, nu au fost determinate de alimentație, ci de culcatul târziu.

Care sunt beneficiile mersului la somn la ora 22:00?
1. Prevenirea cancerului și a inflamațiilor
Dacă vă culcați la ora 22:00, veți avea orele suficiente de somn. Un studiu publicat în 2023 de revista americană Cell arată că somnul insuficient ar putea provoca o furtună de inflamații în corp. În plus, somnul insuficient va duce la creșterea concentrației de proteina C reactivă (CRP). Aceasta este o proteină pe care ficatul o produce ca răspuns la o inflamație. CRP este un factor predictiv pentru boli cardiovasculare, apoplexie, cancer, depresie și alte boli.

2. Evitarea stărilor negative
Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Harvard au descoperit că pericolul depresiei grave va scădea cu 23%, dacă vă culcați și vă sculați cu o oră mai devreme. Deci, dacă vă culcați la ora 22:00 și vă sculați la ora 6:00 dimineața, riscul de a intra în depresie scade și starea sau dispoziția negativă se va reduce vizibil.

3. Servirea mai devreme a micului dejun alungă îmbătrânirea rapidă
Potrivit unui articol publicat de revista Food & Function, servirea târzie a micului dejun va determina accelerarea îmbătrânirii. Persoanele care mereu iau târziu micul dejun au vârsta biologică mai mare a corpului și posibilitatea mai mare de a îmbătrâni mai rapid. În comparație cu persoanele care iau micul dejun la ora 6:00 dimineața, cele care iau prima masă a zilei la ora 10:00 au vârsta biologică mai mare și o rată accelerată a îmbătrânirii de 25%. În plus, luarea cu o oră mai devreme a primei mese a zilei va determina scăderea riscului de a face diabet. Un studiu publicat în 2023 de revista International Journal Of Epidemiology, care acoperă peste 100.000 de persoane, arată că în comparație cu persoanele care iau micul dejun înainte de ora 8:00 dimineața, procentul de îmbolnăvire cu diabet în rândul persoanelor care iau micul dejun după ora 9:00 este cu 59% mai mare. Mai mult, cercetătorii spun că renunțarea la micul dejun va afecta controlul glicemiei și a lipidemiei, precum și cel al insulinei. (https://chinaplus.cri.cn/)/ssirbu

RADOR RADIO ROMÂNIA (10 noiembrie)