Un virusolog din Croația a dezvoltat o terapie anti-cancer și a testat-o pe propria tumoră la sân

O cercetătoare din Croația și-a tratat cu succes cancerul de sân, folosind o tehnică dezvoltată de ea însăși și bazată pe doi viruși pe care i-a creat în laborator. Virusologul Beata Halassy de la Universitatea din Zagreb a parcurs această cale „neconvențională”, așa cum o definește ea însăși, care în revista „Vaccine” își descrie propriul caz drept „ceva care nu trebuie imitat”.
Rezultatul, despre care vorbește și revista „Nature” pe site-ul său, stârnește o dezbatere etică aprinsă în ceea ce privește auto-experimentarea.
Halassy a descoperit în 2020, când avea 49 de ani, că se formase o nouă tumoră în același loc în care suferise anterior o mastectomie. În fața acestei recidive, a doua, nu s-a simțit în stare să înfrunte din nou chimioterapia, dar nu a cedat. Ea a decis să ia lucrurile în propriile mâini și a început să studieze literatura științifică, folosindu-și competențele de virusolog. Așa că a calibrat pe situația sa o terapie care abia începe să fie experimentată astăzi, numită viroterapie oncolitică. S-a întâmplat acum patru ani și de atunci tumora nu a mai revenit.
Viroterapia oncolitică este un domeniu în curs de dezvoltare și folosește viruși atât pentru a ataca celulele tumorale, cât și pentru a stimula sistemul imunitar să atace tumora. Studiile clinice de până acum bazate pe această tehnică, efectuate inițial doar pe tumori cu metastaze, au în vedere acum și stadiile incipiente ale tumorilor. Unul dintre aceste studii clinice, de exemplu, este în curs de desfășurare în Statele Unite pe cazuri de melanom. În schimb, nu există teste pentru cancerul de sân.
Halassy a fost determinată să încerce tehnica pe ea însăși tocmai de competența sa în virusologie. Cercetătoarea croată a decis să dezlănțuie două viruși împotriva tumorii sale, unul după altul: virusul rujeolei urmat de unul dintre virusurile stomatitei veziculoase, la care lucrase în trecut și ambele folosite în experimentele lansate atunci.
Preparatul a fost injectat direct în tumoră timp de două luni, timp în care medicii oncologi au monitorizat constant situația pentru a interveni cu chimioterapie, dacă lucrurile nu ar fi mers bine. Tumora s-a micșorat progresiv fără efecte secundare grave, până când a fost posibilă îndepărtarea chirurgicală. Ulterior, cercetatoarea a fost tratată timp de un an cu un anticorp monoclonal.
Analiza țesutului tumoral, infiltrat de celule imunitare numite limfocite, a arătat că terapia a funcționat cu succes.
După o zeci de refuzuri de la revistele științifice, Halassy a reușit să-și publice rezultatele. În ciuda controverselor, cercetătoarea nu regretă alegerea făcută și consideră că este puțin probabil ca cineva să încerce să o imite, deoarece terapia pe care a descoperit-o în laboratorul său necesită o pregătire științifică considerabilă. Acum a obținut o finanțare pentru a-și experimenta terapia de tratare a cancerului la animalele de companie. (www.ansa.it – 10 noiembrie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (11 noiembrie)