UE a aprobat medicamentul anti-Alzheimer, primul care încetinește evoluția bolii

După Statele Unite, Japonia, Regatul Unit, și UE aprobă medicamentul anti-Alzheimer, Lecanemab, primul care, dacă este administrat într-un stadiu incipient, poate încetini boala.
Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat, de fapt, aprobarea medicamentului pentru tratamentul pacienților adulți cu un diagnostic clinic de afectare cognitivă ușoară și demență ușoară, datorată bolii Alzheimer.
Actuala aprobare vine în urma unei noi analize a datelor despre medicament de către organismul european de reglementare care, vara trecută, adoptase un aviz negativ. Mingea este pasată acum Comisiei Europene pentru aprobarea finală, care ar trebui să fie adoptată peste câteva luni.
Medicii și-au exprimat satisfacția. „Veștile aprobării deschide un nou caz pentru tratamentul pacienților cu Alzheimer, în special pentru cei care se află în stadiile incipiente, pentru care evoluția bolii poate fi combătută”, afirmă Alessandro Padovani, președintele Societății Italiene de Neurologie și Marco Bozzali, președintele Societății Italiene pentru Studiul Demenței.
Experții sunt, însă, precauți: „Cu siguranță nu toți bolnavii vor putea beneficia de acest tratament”, avertizează experții.
Totodată, „va trebui să așteptăm decizia AIFA și în raport cu centrele care vor fi autorizate în Italia să administreze terapia, în așteptarea ca și alte medicamente cu acțiune similară să fie autorizate în viitor”. (www.ansa.it – 15 noiembrie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (15 noiembrie)