Revista presei internaționale, 19 noiembrie 2024

Presa internațională anunță un eveniment care, ieri (18 noiembrie), a părut să demonstreze că, în general, cei mai mulți dintre liderii lumii doresc pacea. Este vorba despre reuniunea la nivel înalt a Grupului celor 20 (G-20), ale cărei lucrări se desfășoară în Brazilia, la Rio de Janeiro.

Încă din prima zi, războiul Rusiei din Ucraina a fost readus în discuție, președintele american, Joe Biden, fiind cel care a dorit să mai clarifice lucrurile. „Președintele Joe Biden a cerut statelor participante să susțină suveranitatea Ucrainei”, informează cotidianul francez Le Monde. „În opinia mea, toți cei prezenți la această reuniune trebuie să facă acest lucru”, a spus președintele american, citat de același ziar.

Dar, potrivit altor relatări din presa internațională, președintele american a făcut mai mult decât atât. Ziarul american The New York Times transmite că „președintele Biden va permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă produse în SUA ca să pătrundă mai adânc pe teritoriul Rusiei”. După cum era de așteptat, tabăra președintelui american ales, Donald Trump, a reacționat imediat. Revista Newsweek susține că, „potrivit adepților lui Trump, decizia lui Biden este neconstituțională”. Newsweek citează o reprezentantă republicană, care afirmă răspicat: „În drum spre ieșirea de la Casa Albă, în mod periculos, Joe Biden încearcă să lanseze cel de-al Treilea Război Mondial”.

Cum comentează Rusia? „Dacă o astfel de decizie a fost formulată și transmisă regimului de la Kiev, atunci este vorba despre o situație nouă legată de implicarea Statelor Unite în conflict”, ar fi declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de ziarul moscovit Pravda. În opinia lui Peskov, „un asemenea atac asupra teritoriului rus nu ar fi lansat de Ucraina, ci de țărle care și-au dat acordul”. „Biden mărește miza conflictului dintre Rusia și Ucraina”, titrează și ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta. Un alt ziar moscovit, Kommersant, afirmă că „un consilier al lui Biden nu a confirmat informațiile legate de avizul acestuia pe tema rachetelor cu rază lungă, dar Kremlinul a calificat decizia Statelor Unite drept nesăbuită și periculoasă”.

Un alt conflict, cel israeliano-palestinian din Orientul Mijlociu, a rămas și el în atenția presei. Ziarul israelian The Jerusalem Post anunță că, astăzi (19 noiembrie), „emisarul special al SUA, Amos Hochstein, ar urma să sosească în Liban pentru a discuta o propunere a Washingtonului menită să pună capăt războiului dintre armata israeliană și gherilele Hezbollah”. În sfârșit, ziarul italian La Stampa îl citează pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care ar fi spus că un acord de pace ar face ca Hamas să rămână la putere”. Același ziar relatează că, ieri (18 noiembrie, „Netanyahu a luat cuvântul în Knesset (parlamentul israelian), printre huiduielile opoziției”, dar a rămas neclintit, afirmând: „Nu voi susține sfârșitul războiului din Gaza prin retragerea armatei israeliene”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR