La 1.000 de zile de la atacul Rusiei, Parlamentul European promite Ucrainei că Uniunea îi va sta alături atâta timp cât va fi necesar, iar președintele Zelenski spune că, în lipsa ajutorului european, Ucraina ar fi căzut sub ocupația Rusiei.
Parlamentul European a organizat astăzi, la Bruxelles, o sesiune plenară pentru a puncta 1.000 de zile de la începutul războiului din Ucraina, sesiune la care a participat virtual și președintele Zelenski. În paralel, a avut loc și Consiliul miniștrilor europeni ai apărării, la care a fost invitat și secretarul general NATO, Mark Rutte. De la Bruxelles transmite Bogdan Isopescu.
Reporter: Președintele legislativului european, Roberta Metsola, spune că Uniunea va fi alături de Ucraina atâta timp cât este necesar pentru a obține o pace corectă, iar președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina este răcunoscătoare blocului comunitar pentru ajutorul său care a făcut posibilă rezistență în fața Rusiei.
Volodimir Zelenski: În nici una din cele 1.000 de zile ale acestui război, Uniunea nu a trădat valorile pe care le reprezintă și pe care le apără. Uniunea a demonstrat că aceste valori sunt doar cuvinte, nu sunt ceva abstract, ci acțiuni concrete care salvează viețile oamenilor. Vă rog să nu uitați de ceea ce Europa este capabilă, iar dacă am putut menține aceste valori până acum, asta înseamnă că vom putea ajunge în momentul în care Rusia va accepta o pace corectă.
Reporter: În paralel, miniștrii europeni ai apărării au discutat despre ajutorul militar pentru Ucraina, mai ales în condițiile anunțului făcut de Statele Unite, care au permis Kievului utilizarea armamentului donat pentru a ataca ținte militare aflate la cel mult 300 km în interiorul Rusiei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, speră ca exemplul Statelor Unite să fie urmat curând de mai multe state europene, o decizie pe care o încurajează și secretarul general NATO, Mark Rutte, invitat la discuțiile din Consiliu.
Mark Rutte: NATO a spus foarte clar că statele care livrează arme Ucrainei nu ar trebui să impună și limitări în utilizarea lor. Dar aș spune că nu ar trebui să facem publice multe detalii pentru a nu da informații prea multe adversarilor noștri.
Reporter: Chiar în timpul Consiliului miniștrilor europeni ai apărării, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat noile modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei. Pe de parte, ministrul rus de externe menționa că Moscova va face tot ce este posibil pentru a evita un răboi nuclear. Pentru șeful diplomației europene, Josep Borrell, jocul modificărilor dotrinei nucleare și cel al declarațiilor Rusiei este unul iresponsabil, pentru că nimeni nu ar trebui să vorbească de arme nucleare.
Josep Borrell: Faptul că Rusia a anunțat aceste modificări ale doctrinei nucleare tocmai la 1.000 de zile de la izbucnirea războiului este un gest pur simbolic. Nu este prima dată când Putin amenință prin retorica nucleară. Rusia a subscris principiului că un război nuclear nu poate fi câștigat de nimeni, așa că nu poate fi pornit. Nu este pentru prima dată când Putin se joacă cu vorbe pentru a crea insecuritate, dar a vorbi despre nuclear în aceste momente tensionate este un lucru pe care îl respingem și îl condamnăm.
Reporter: De la începutul războiului, ajutorul statelor europene pentru Ucraina totalizează 130 de miliarde de euro, din care 45 de miliarde reprezintă sprijin militar. 67.000 soldați ucraineni au fost antrenați în Uniunea Europeană, iar zilele acestea va fi atinsă și ținta blocului comunitar asumat anul trecut de a livra Kievului 1 milion de proiectile de artilerie.
La începutul anului viitor, Uniunea Europeană va livra Ucrainei primele 400 de milioane de euro provenite din profituri obținute din bunurile rusești înghețate. Aceste fonduri vor merge direct către industria de apărare ucraineană.
În paralel, statele membre au crescut cheltuielile pentru apărare la o medie de 1,9 procente din PIB, însă atât secretarul general NATO, cât și șeful diplomației europene spun că este insuficient și că ținta de 2 procente trebuie depășită cât mai curând. Creșterea este necesară nu doar pentru a sprijini Ucraina, ci și pentru securitatea statelor NATO sau membre ale Uniunii Europene./geftene/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 noiembrie