Primul panettone făcut cu făină de greieri provine din localitatea Pinerolo, aflată la 40 km de Torino şi este produs de Antica Pasticceria Castino, mai exact de maestrul patisier Davide Muro. Cozonacul se numește PanCriCrì, un nume care, aşa cum explică patiseria, „este inspirat de sunetul greierului, uşor de recunoscut și de impact și în același timp scurt și muzical”.
O tradiție de aproape 100 de ani
Fondată în 1925 de Giuseppe Castino și Margherita Cleretti, Pasticceria Castino a decis să spargă tiparele cu un produs nemaivăzut până acum: „Am vrut să ne jucăm cu arome și rețete tradiționale – a explicat Davide Muro – experimentând combinații neobișnuite, propunând ingrediente noi, studiind cum să răspundem nevoilor oamenilor ale căror stiluri de viață sunt în continuă schimbare.”
Caracteristicile cozonacului PanCriCrì
PanCriCrì este un panettone unic. Făina de greieri este prezentă în 1% din aluatul care nu conține lactoză și are aromă de caise și ciocolată. Untul a fost înlocuit cu ulei de măsline extravirgin, iar o parte din aluat conține și făină clasică. O altă particularitate? În aluat au fost introduşi greieri caramelizaţi îmbrăcaţi în ciocolată .
Insectele, importate din Germania, sunt mai întâi rupte, apoi caramelizate și în cele din urmă tăiate în cuburi. Această fază este rezultatul a luni de cercetare și experimentare, având în vedere noutatea totală a unui produs precum făina de greieri. „O alternativă ecologică la alimentele proteice de origine animală, cu un impact redus asupra mediului și o digestibilitate ridicată”, explică patiserul.(www.lastampa.it- 20 noiembrie)
Articol de Francesco Munafò
Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel
RADOR RADIO ROMANIA,(20 noiembrie)