România și Bulgaria se vor alătura Spațiului Schengen și cu frontierele terestre din ianuarie 2025

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 noiembrie) – Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – România și Bulgaria se vor alătura Spațiului Schengen de liberă circulație și cu frontierele terestre din ianuarie 2025, urmând ca decizia finală să fie luată la reuniunea miniștrilor de interne ai Uniunii Europene din 12 decembrie. Austria și-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privința aderării complete a României și Bulgariei – ultimul obstacol pentru cele două țări est-europene, după o așteptare de 13 ani.
Reporter: Arina Petrovici-Matei – În ultimii doi ani am întărit protecția frontierelor externe, iar migrația ilegală a ajuns aproape de zero în Austria – a afirmat ministrul de interne Gerhard Karner, după întâlnirea la Budapesta cu omologii săi din Ungaria, România și Bulgaria. Ministrul Cătălin Predoiu a salutat acordul și a subliniat că acest obiectiv atins de România este în beneficiul tuturor. Austria s-a opus din 2022 extinderii zonei de liberă circulație în semn de protest față de prea numeroasele intrări ilegale pe teritoriul său, simptom – conform Vienei – al disfuncționalităților de la frontierele externe. În cele din urmă, Viena a acceptat calitatea de membru parțial al Schengen pentru Sofia și București în martie cu frontierele aeriene și maritime și a stabilit o foaie de parcurs pentru o posibilă extindere la frontierele terestre. Acordul publicat vineri prevede controale pe o perioadă inițială de șase luni pentru a minimiza potențiala modificare a rutelor de migrație care ar putea apărea. Totodată, 100 de polițiști de frontieră vor fi dislocați pe granița turco-bulgară. De la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta. Creat în 1985, Spațiul Schengen include 25 dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, precum și vecinii lor asociați – Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Peste 400 de milioane de oameni pot călători fără a fi supuși controalelor.
Realizator: În paralel cu discuțiile miniștrilor de interne, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu omologul său de la Budapesta, Viktor Orbán, în contextul în care Ungaria deține, până pe 31 decembrie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Marcel Ciolacu i-a mulțumit premierului Orbán pentru sprijinul constant oferit României pentru aderarea sa completă la Spațiul Schengen./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat