Rolul companiei chineze care deține TikTok e investigat în urma victoriei șocante a unui candidat de extrema dreaptă la alegerile din România.
POLITICO (Belgia), 26 noiembrie 2024 – O europarlamentară influentă i-a cerut directorului executiv al TikTok să compară în fața Parlamentului European (PE) pentru a răspunde la întrebări referitoare la rolul rețelei în alegerile prezidențiale de duminică din România, dat fiind că mai mulți cercetători au avertizat că înaintea votului mii de conturi false au desfășurat activități clandestine.
Victoria în primul tur a ultranaționalistului și rusofilului Călin Georgescu a declanșat unde de șoc referitor la traiectoria politică a acestei țări UE și NATO, mulți fiind îngrijorați de modul în care o campanie de pe TikTok a reușit să propulseze un candidat necunoscut din obscuritate către victorie. Al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie.
„Îi solicităm directorului executiv al TikTok să vină să vorbească în această Cameră și să se asigure că rețeaua lui nu a produs nici o violare a DSA”, a declarat la o conferință de presă de joi [sic! în engleză „marți” și „joi” se scriu asemănător – n.trad.] Valérie Hayer, șefa grupului liberal Renew Europe, referindu-se la Legea Serviciilor Digitale (DSA), echivalent cu un îndreptar al UE privind conținuturile online.
„România constituie un semnal de alarmă: radicalizarea și dezinformarea pot avea loc oriunde în Europa, cu consecințe nocive”, a precizat Hayer, o aliată politică a președintelui francez Emmanuel Macron.
Apelul lui Hayer survine la numai două zile după victoria șocantă a lui Georgescu. Nu l-a susținut nici un partid și sondajele n-au reușit să-i detecteze popularitatea – deși cercetătorii i-au luat acum la puricat o campanie importantă de pe TikTok din zilele care au precedat scrutinul.
„Noi credem că TikTok a fost folosit cu rea credință și a fost determinat să fie folosit cu rea credință de către el și o armată de conturi false care au fost folosite în acest scop”, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al organizației românești activiste, Asociația pentru Tehnologie și Internet.
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marți că trebuie să fie investigată și finanțarea campaniei lui Georgescu de pe TikTok. „E un sistem, nu știu cât de legal este, înțeleg cum a fost folosit sistemul. În opinia mea trebuie urmărită sursa de finanțare: «urmărește banii».”
Totuși, în acest moment nu există vreo probă că Rusia ori alt actor statal ar fi fost implicat.
Manolea a mai precizat că TikTok ar fi trebuit să detecteze „valul de mii de conturi false” și că firma ar trebui să fie răspunzătoare pentru acest lucru, conform DSA.
Deși conform regulamentului propriu al TikTok reclamele politice plătite sunt interzise, de data aceasta regula a fost „în mare măsură ineficientă”, a declarat Keith Kiely, coordonator la Bulgarian Romanian Observatory on Digital Media.
Rețeaua a exercitat o „influență semnificativă” asupra alegerilor, a mai spus el.
Nu e prima oară când TikTok, deținută de compania Bytedance din China, e criticată în UE. În 2023 Macron a afirmat că TikTok pare „în mod înșelător inocentă” și că le provoacă utilizatorilor o „dependență reală” – deși UE nu i-a impus încă vreo amendă ori sancțiune relevantă companiei.
TikTok a refuzat să comenteze referitor la alegerile din România. Compania a înființat un „centru electoral” în cadrul aplicației pentru a oferi informații electorale credibile și a format un parteneriat cu un ONG românesc în vederea încurajării „alfabetizării digitale” și contracarării dezinformării./asuba/czaharia
Articol de Nicholas Vinocur și Pieter Haeck
Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA