„Apel matinal” – Invitat: preşedintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Daniela Patrican: Judecătorii Curții Constituționale au decis, cu unanimitate de voturi, să ceară reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor cuprinzând voturile valabil exprimate, dar și cele nule de la scrutinul din 24 noiembrie. Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale are termen să transmită Curții Constituționale rezultatele procesului de reverificare și renumărare a voturilor înaintea unei noi ședințe a CCR. Decizia judecătorilor vine în urma cererii lui Cristian Teheş pentru anularea primului tur de scrutin.
Cătălin Cîrnu: Această hotărâre de a solicita BEC renumărarea tuturor voturilor exprimate în turul întâi a fost criticată de majoritatea formațiunilor politice. Toate atrag atenția că o eventuală anulare a scrutinului din 24 membri poate genera instabilitate. Ce se întâmplă însă din punct de vedere legal, aflăm de la invitatul „Apelului matinal”, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente. Bună dimineața! Nu ne gândeam că ne vom reîntâlnim atât de repede.
Daniela Patrican: Bună dimineaţa!
Toni Greblă: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Ce se întâmplă, pe scurt, de la 8:33, de astăzi în zilele următoare?/atataru
Toni Greblă: Urmare a solicitării Curții Constituționale, Biroul Electoral Central a dispus ca birourile electorale județene, respectiv de sectoare ale municipiului București să renumere voturile exprimate de cetățeni în 24 noiembrie. Sperăm ca această acțiune, care este realizată de Birourile Electorale Județene, coordonată de Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competență legală în această operațiune, să se termine cât mai repede. Din informațiile pe care le avem, unele județe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor și să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie și de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfășoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce privește organizarea alegerilor, desfășurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet.
Cătălin Cîrnu: Da, ar fi dificil, cred, pentru foarte mulți dintre noi, mai ales că și Revelionul și sărbătorile, dar revin la ipotezele de lucru. Rezultatele pot fi similare sau, nu știu, pot apărea alte rezultate, nu? Cu renumărarea.
Toni Greblă: Este posibil, după renumărare vom vedea care va fi rezultatul renumărării voturilor. În funcție de aceasta Curtea Constituțională – eu vă spun din punct de vedere juridic cum pot sta lucrurile – dacă constată că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea. Dar repet, dacă există probe certe că ordinea a fost influențată de modul cum s-a desfășurat votarea sau cum s-au numărat voturile și poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferențe, cum poate să fie și firesc, dar că acestea nu au influențat major rezultatul final și să valideze primul tur de scrutin.
Cătălin Cîrnu: Ce înseamnă sintagma frauda atât de mare? Diferența de voturi dintre candidații clasați pe locurile doi, respectiv trei sau, nu știu, 50.000, 100.000, 5.000, 3.000?
Toni Greblă: Deci, o diferență care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul șapte și cel de pe locul șase ar trece pe locul doi. Nu știu… Deci, se schimbă radical ordinea stabilirii rezultatelor votului.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 noiembrie)