În 4 mai 2015 se împlinesc 60 de ani de la dispariția celui care rămâne cel mai important muzician român al tuturor timpurilor: George Enescu. Creator de geniu, violonist de talie mondială, profesorul iubit al unora dintre cei mai importanți violoniști ai secolului XX – printre ei, Yehudi Menuhin –, creator al școlii românești moderne de compoziție, un model pentru toate generațiile care i-au urmat, interpret care cânta în tranșeele primului război mondial, unul dintre simbolurile culturale ale României, un geniu: acesta a fost George Enescu, pe care Radio România Muzical îl omagiază cu un program special chiar în ziua trecerii sale în eternitate.
Luni, 4 mai, între orele 10.00 și 17.00, la Radio România Muzical este Ziua Enescu. Pot fi ascultate câteva dintre cele mai semnificative lucrări lăsate de George Enescu, printre ele fragmente din opera “Oedipe”, Simfoniile I și a III-a, Sonata a III-a “în caracter popular românesc” pentru pian și vioară, Rapsodia română op.11nr.1, în interpretări care au făcut istorie. Alături de acestea, și câteva momente înregistrate de violonistul George Enescu – maestrul cântând, printre altele, Concertul pentru două viori și orchestră de Bach într-o înregistrare realizată alături de Yehudi Menuhin.
Pe parcursul Zilei Enescu la Radio România Muzical sunt presărate momente când poate fi ascultată vocea lui Enescu însuși – povestind despre experiența compunerii operei „Oedipe”, despre viziunea sa asupra interpretării la vioară, printre altele: este un privilegiu să poți auzi, peste timp, mărturiile unui mare Om de o modestie și spiritualitate care nu pot astăzi decât să impresioneze.
Selecția muzicală pentru Ziua Enescu la Radio România Muzical a fost realizată de Monica Cengher. Cele două tronsoane ale Zilei Enescu sunt prezentate de Ioana Marghita și Lucian Haralambie.