Conferința Națională a Autoguvernărilor Studențești (HÖOK) din Budapesta urmăreşte cu îngrijorare evoluțiile legate de modificarea planificată a Legii privind limba de stat a Republicii Slovace. Într-un comunicat remis Agenţiei de Presă MTI, organizația studențească a subliniat: conform informațiilor scurse, propunerea ar limita semnificativ utilizarea limbilor minoritare, punând astfel în pericol identitatea lingvistică și culturală a comunității maghiare din Slovacia.
Conform proiectului, doar limba slovacă ar fi permisă în comunicarea oficială, iar inscripțiile slovace de pe panourile informative ar trebui să fie mult mai mari decât cele scrise în limbile minorităților. În cazul încălcării regulilor, amenzile aplicare vor fi foarte mari, pot ajunge chiar şi la 5.000 de euro. Această înăsprire ar face imposibilă, de exemplu, cumpărarea de bilete, trimiterea de colete sau chiar apelarea serviciilor de urgență în limba maghiară și ar complica semnificativ rezolvarea problemelor de zi cu zi, se mai arată în comunicat.
Potrivit HÖOK, modificările nu numai că ar provoca dificultăți în viața practică, dar ar încălca și articolele relevante din Constituția Republicii Slovace, care recunosc dreptul minorităților naţională la folosirea limbii materne. Conform acestor prevederi, nimeni nu poate fi discriminat din cauza limbii materne, iar minoritățile naţionale au dreptul de a-și folosi limba maternă în rezolvarea chestiunilor administrative. Legea privind limbile minorităților naționale, aflată în vigoare în prezent, merge și mai departe și asigură, de exemplu, utilizarea inscripţiilor bilingve în localitățile în care procentul minorității respective ajunge la 15 la sută.
Comunicatul mai subliniază că HÖOK, împreună cu organizația sa membră care reprezintă studenții maghiari din Slovacia, Rețeaua Studenților, consideră că este de maximă importanță comunitățile maghiare de dincolo de graniţele Ungariei să își poată păstra identitatea lingvistică și culturală. Limba maternă nu este doar un mijloc de comunicare, ci și unul dintre cele mai importante pietre de temelie ale identității. Dreptul de a vorbi în limba maternă, de a se adresa instituțiilor sau serviciilor publice în limba maternă, nu numai că îmbunătățește calitatea practică a vieții, dar este și cheia dăinuirii comunităților.
Maghiarii din Slovacia, ca și alte comunități de dincolo de graniţele Ungariei, și-au păstrat cultura și identitatea de secole, adesea în circumstanțe nefavorabile. Sprijinul lor, păstrarea valorilor lor culturale și a limbii lor materne nu este doar în interesul comunităților locale maghiare, ci este şi o cauză comună a întregii națiuni maghiare, se arată în comunicat./rganciu/denisse
(MTI – 6 decembrie)