Fructe aromate, ce-ți amintesc de Crăciun, mandarinele sunt originare din Asia de Sud-Est. Printre țările exportatoare de mandarine se remarcă Turcia, China, Africa de Sud și Maroc. Numele de „mandarină” ar proveni de la orașul marocan Tangier, cunoscut pentru exportul acestor fructe.
Fructele-vedetă ale iernii, mandarinele nu sunt doar surse importante de vitamina C și antioxidanți, dar contribuie și la întărirea sistemului imunitar, mai ales acum pe perioada iernii. De altfel, mandarinele includ o varietate de beneficii importante de care este bine să profiți. Iată câteva dintre acestea:
Îmbunătățesc aspectul pielii
Consumul de mandarine ajută la menținerea unui aspect plăcut al pielii, grație conținutului de vitamina C, ce favorizează sinteza colagenului. Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism, având roluri multiple, precum oferirea structurii, rezistenței și stabilității țesuturilor conjuctive, inclusiv pielii, informează healthline.com. Pe măsură ce înaintezi în vârstă cantitatea de colagen tinde să scadă, ducând la apariția ridurilor și la pierderea fermității pielii. Dar, vitamina C din mandarine poate contribui la sinteza colagenului, reducând semnele de îmbătrânire.
Pot ajuta la pierderea în greutate
Grație conținutului de fibre insolubile, consumul de mandarine crește senzația de sațietate, prin încetinirea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv. În plus aceste fructe au un aport caloric scăzut, o mandarină medie având în jur de 50 de calorii.
Mențin sănătatea oculară
La fel ca portocalele, grepfrutul și lămâile, mandarinele sunt bogate în vitamina C, care contribuie, printre altele, și la menținerea sănătății oculare. Consumul de alimente cu un conținut ridicat de vitamina C poate scădea riscul dezvoltării cataractei și a degenerescenței maculare asociate cu vârsta, informează invisioneyecare.com. Pe lângă vitamina C, mandarinele prezintă și un conținut semnificativ de beta-caroten, precursorul vitaminei A, recunoscut pentru menținerea sănătății ochilor.
Mențin sănătatea cardiovasculară
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți: vitamina C, tangeretina și nobiletina, consumul de mandarine ajută la menținerea sănătății cardiovasculare. Tangeretina și nobiletina sunt doi antioxidanți ce contribuie la scăderea colesterolului total și al trigliceridelor, ceea ce contribuie implicit, la reducerea riscului de arteroscleroză și la menținerea sănătății arterelor.
Întăresc sistemul imunitar
Mandarinele ajută la fortificarea sistemului imunitar, grație conținutului de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, ce are un rol esențial în protejarea organismului de infecții.
Pot preveni cancerul
Antioxidanții din mandarine pot avea un rol în prevenția cancerului. Totuși, mai sunt necesare studii în acest sens, scrie webmd.com. Vitamina C din mandarine ar putea preveni creșterea și dezvoltarea tumorii și poate spori eficacitatea chimioterapiei, în cazul persoanelor ce se află sub tratament.
Precauții și contraindicații în ceea ce privește consumul de mandarine
Consumul de mandarine este, în general, bine tolerat. Totuși, mandarinele sunt contraindicate celor ce prezintă alergie la citrice. Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante sau cu medicamente pentru scăderea colesterolului, trebuie să știe că mandarinele pot interfera cu aceste tipuri de medicamente. De asemenea, mandarinele sunt acide și, din acest motiv, nu sunt indicate celor ce suferă de arsuri la stomac, gastrită sau ulcer.
De Anca-Teodora Popa
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/tangerine-benefits#1-Packed-with-nutrients
https://www.britannica.com/plant/tangerine-fruit
https://www.libertyprim.com/en/lexique-familles/466/tangerine-lexique-des-citrus.htm
https://www.invisioneyecare.com/blog/best-foods-for-eye-health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11884678/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1515/tangerine