Ritmul anual al scumpirilor a continuat să crească în noiembrie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 decembrie) – Emisiunea: ”Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Ritmul anual al scumpirilor a continuat să crească în noiembrie, pentru a doua lună la rând. Cu 5,11% s-au majorat, în medie, prețurile față de aceeași perioadă din 2023, procent care se regăsește la același nivel în scumpirea alimentelor. Dintre acestea, fructele proaspete au înregistrat cel mai mare salt, cu peste 17% față de noiembrie anul trecut, dar creșteri importante de prețuri sunt și la legume, specialități de panificație, cafea sau băuturi alcoolice. Dintre produsele alimentare au fost și unele care s-au ieftinit în comparație cu anul trecut, în principal untul, dar și zahărul, făina sau mălaiul. Avansul prețurilor a fost însă cel mai mult influențat de servicii, chirii, utilități, igienă și cosmetică, dar mai ales serviciile poștale, care au costat cu mult peste 17% în plus.
Adrian Codirlașu, analist financiar, președinte al CFA România: Componenta de servicii, dacă ne uităm la toate raportările lunare, vedem că rămâne consistent la niveluri ridicate. Am avut majorări succesive ale salariului minim pe economie. Cei mai mulți lucrători angajați cu salariul minim pe economie sunt în această componentă de servicii și, prin urmare, pe partea de servicii am avut o creștere a costului, care e reflectată apoi în prețuri, cum e normal. De asemenea, avem deficitul bugetar ridicat. Deficitul bugetar ridicat este inflaționist. De ce? Pentru că guvernul, atunci când emite datorie pentru a-l finanța, practic e echivalentul a tipări bani, bani care caută să cumpere bunuri și servicii, deci crește cererea și automat prețurile.
Realizator: Pentru anul viitor, analiștii se așteaptă ca inflația să se situeze tot la o valoare în jur de cinci procente, cu o ușoară creștere la începutul lui 2025, pe fondul unor posibile majorări de fiscalitate și o tendință de scădere spre finalul anului, notează reporterul RRA Iulian Olescu./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar