Activitatea fizică îmbunătățește memoria timp de 24 de ore

Activitatea fizică oferă un impuls funcțiilor noastre cognitive, care durează cel puțin 24 de ore, potrivit datelor reieșite din cercetările efectuate de University College London, publicate în „Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity”.
Că activitatea fizică produce beneficii asupra creierului, nu este o noutate: cercetările, de-a lungul timpului, au arătat că fluxul sanguin îmbunătățit către creier, precum și eliberarea de neurotransmițători îmbunătățesc funcțiile cognitive și starea de spirit pe termen scurt. Mai puțin clar este cât de mult durează aceste beneficii.
Cercetătorii au implicat 76 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 83 de ani, monitorizându-le nivelul de activitate fizică și supunându-le la teste de memorie în ziua următoare, descoperind că performanțele erau direct legate de cantitatea de mișcare realizată. „Descoperirile noastre sugerează că beneficiile pentru memorie, pe termen scurt, ale activității fizice pot dura mai mult decât se credea anterior, poate până în ziua următoare, în loc de doar câteva ore”, afirmă autorul principal al studiului, Mikaela Bloomberg. „Mai mult somn, în special somnul profund, pare să intensifice și mai mult această îmbunătățire a memoriei”, adaugă Mikaela Bloomberg.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele sunt deosebit de importante pentru bătrâni „În rândul adulților în vârstă, menținerea funcției cognitive este importantă pentru o bună calitate a vieții, bunăstare și independență. Prin urmare, este util să se identifice factorii care pot influența zilnic sănătatea cognitivă”, explică Andrew Steptoe, coautor al cercetării. Rămâne de văzut dacă beneficiile pe termen scurt ale exercițiilor fizice au un efect cumulativ, contribuind la îmbunătățirea sănătății cognitive pe termen lung și la încetinirea declinului cognitiv. (www.ansa.it – 12 decembrie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 decembrie)