În timp ce alegătorii britanici se pregătesc să meargă la urne, presa internaţională comentează şi analizează ultimele accente electorale şi posibilele rezultate. Alegeri vitale pentru Marea Britanie, titrează The Times. Dacă acest scrutin se încheie cu un vid politic, oficialii englezi vor fi prezenţi la reuniunile internaţionale de luna viitoare, dar nu vor putea lua decizii semnificative, atenţionează ziarul londonez. Aceste alegeri pot fi un moment delicat pentru democraţia britanică, crede The Guardian. Dacă nici conservatorii, nici laburiştii nu vor obţine o victorie clară, vor încerca să negocieze cu rivalii din campanie, notează The Daily Mail. Indiferent cine va deveni prim-ministru în urma alegerilor, el va trebui să facă faţă unei crize a guvernării în Regatul Unit şi nu va putea ignora politicile regionale, crede Foreign Policy. În timp ce amatorii de spectacol politic vor sta lipiţi de ecranele televizoarelor în seara alegerilor, agenţii de bursă vor fi conectaţi la fluxurile de Bloomberg, scrie The Economist. Incertitudinea rezultatelor promite o mai mare volatilitate, în vreme ce pieţele se străduiesc să desluşească veştile venite din circumscripţii şi ce înseamnă ele în ecuaţia unui nou guvern. Stratfor enumeră câteva dintre imperativele geopolitice ale Regatului Unit: A cincea cea mai mare economie a lumii, cu o armată încă substanţială, care poate fi dislocată intercontinental, Marea Britanie îşi menţine istorica strategie a balanţei de putere printr-un echilibru între Uniunea Europeană şi Statele Unite. Regatul trebuie să încerce să creeze o dependenţă a Europei de el şi să se implice în războaiele puterilor globale, pentru a genera şi o dependenţă a Americii de el.
Înaintea paradei care marchează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai, Moscova îşi demonstrează capacitatea militară, titrează Financial Times. Cu circa 766.000 de militari activi şi alte 2,5 milioane de rezervişti, armata rusă a pierdut în clasamente sub comanda lui Putin, ajungând pe locul patru mondial, în urma Chinei, Indiei şi Statelor Unite, subliniază The Telegraph. Kremlinul va face paradă, pe 9 mai, cu noi vehicule militare produse de industria de apărare rusă – simboluri ale unei armate modernizate, opinează Stratfor. Totodată, Komersant anunţă că tehnică militară a Statelor Unite a sosit în Georgia. Comandamentul forţelor americane din Europa a dislocat pe mare, din Bulgaria, în Georgia, tehnică militară care va fi folosită în exerciţiul „Noble Partner”, desfăşurat în perioada 11-14 mai, în apropiere de Tbilisi. NATO îşi va transfera, pentru scurt timp, cartierul general al Comandamentului forţelor aliate reunite de la Napoli în România, pentru un exerciţiu la care participă 21 de state ale Alianţei, informează The New York Times. În acealaşi timp cu mutarea comandamentului din Italia în România, NATO şi SUA vor efectua manevre în Polonia, statele baltice, Marea Baltică şi Marea Neagră, scrie ziarul american. În plus, patru avioane de luptă Lockheed Martin F-16AM ale Aviaţiei portugheze au ajuns în România, anunţă Jane”s Defence Weekly. Avioanele portugheze vor fi staţionate în România până la 30 iunie, ca parte a misiunii de antrenament „Falcon Defence 2015”.
Coaliţia militară condusă de Statele Unite a lansat 11 atacuri aeriene asupra militanţilor Statului Islamic în Irak, anunţă The Washington Times. În urma atacurilor care au vizat poziţii ale militanţilor, au fost distruse vehicule, clădiri şi alte structuri aflate în apropierea oraşelor Ramadi, Mosul şi altele. Statul Islamic deschide un nou front în Asia Centrală, titrează Courrier International. Organizaţia recrutează tot mai mulţi luptători originari din Tadjikistan, dezvăluie o anchetă publicată de The Guardian. Recrutarea ar fi organizată de grupări cecene, la Moscova, din rândurile muncitorilor emigranţi sărăciţi de criză. Într-un raport recent, International Crisis Group estimează că, în ultimii ani, între 2.000 şi 4.000 de persoane ar fi plecat în Siria din Tadjikistan, citează The Guardian.
(Cristina Zaharia)